Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 1 db tojás
- 140 g vaj
- 1 csokor medvehagyma (kb. 50 g)
- 45 g só
- 500 ml tej
- 1 ek cukor
- 25 g élesztő
A kenéshez
- 1 db tojás
Medvehagymás fonott kalács
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 1 db tojás
- 140 g vaj
- 1 csokor medvehagyma (kb. 50 g)
- 45 g só
- 500 ml tej
- 1 ek cukor
- 25 g élesztő
A kenéshez
- 1 db tojás
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a szoba-hőmérsékletű vajat, a felaprított medvehagymát és a sót. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Miután felfutott az élesztő a tejben, beleöntjük a lisztes keverékbe, majd géppel vagy kézzel bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha szinte teljesen elválik az edény falától.
Letakarjuk egy konyharuhával, és 50-60 percig kelesztjük. Akár a langyos sütőbe (max. 35 fok) vagy radiátorra is tehetjük a tésztát, ezzel felgyorsítva a kelési folyamatot. Figyeljünk rá, hogy ne kelesszük túl. Miután megkelt, 6 egyenlő részre vágjuk, egy kalácshoz 3 tésztarészt fonunk össze.
A kis „tésztagombócokat” lazán átgyúrjuk, majd 3, egyenlő hosszúságú rúddá sodorjuk. Az egyik végüknél összetapasztjuk őket, és befonjuk: egyszer a jobb, majd a bal szélen lévő tésztát hajtjuk be középre. A második kaláccsal is elvégezzük ezeket a műveleteket. Ezután egy konyharuhával letakarjuk a kalácsokat, és további 20-30 percig, szobahőmérsékleten hagyjuk őket kelni.
Feltörünk egy tojást, majd egy villa segítségével lazán felverjük, és megkenjük vele a kalácsainkat, hogy szép aranybarnára süljenek. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük őket. Ha a tetejük elkezdene pirulni, de belül még nyers (amit tűpróbával ellenőrizhetünk), akkor takarjuk le egy alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg. Sütés után mindenképp ellenőrizzük, hogy biztosan átsültek-e a kalácsok.
Kicsit hagyjuk kilevegőzni, majd pihentetés után felszeleteljük, és már élvezhetjük is a fonott kalács és a medvehagyma ízkombinációját.
Ha tetszett a medvehagymás fonott kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!