Hozzávalók
A kovász etetéséhez
- 60 g kovász
- 60 g víz
- 100 g BL-80-as liszt
A kalácshoz
- 3 db tojás
- 60 g víz
- 60 g olaj
- 60 g méz
- 5 g só
- 300 g BL-80-as liszt
- 100 g liszt
A kenéshez
- 1 db tojás
Hozzávalók
A kovász etetéséhez
- 60 g kovász
- 60 g víz
- 100 g BL-80-as liszt
A kalácshoz
- 3 db tojás
- 60 g víz
- 60 g olaj
- 60 g méz
- 5 g só
- 300 g BL-80-as liszt
- 100 g liszt
A kenéshez
- 1 db tojás
A kovászunkat megetetjük, azaz összekeverjük a 60 g vízzel és a 100 g liszttel, rázárjuk a fedőt, és meleg helyen 6-8 órát pihentetjük. Amikor már szép buborékos a kovász (érett), és 2-3-szorosára emelkedett a szintje, akkor el is kezdhetjük a kalácstészta összeállítását. Összekeverjük a tojást, a vizet, az olajat, a mézet és a sót, majd jöhet hozzá a kétféle liszt és az összes érett kovász. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és 2 órát letakarva, meleg helyen pihentetjük. Ezután kétfelé osztjuk a tésztát a két kalácshoz, és annyi részre osztjuk tovább őket, amilyen fonatot szeretnénk, majd a tetszőlegesen választott fonással összefonjuk (én 6-ost használtam).
Ha másnap reggel szeretnénk megsütni a kalácsokat, akkor rárakjuk őket egy vágódeszkára, ráborítunk egy fóliát, és hűtőbe rakjuk 10-14 órára, majd sütés előtt 1-1,5 órával kivesszük őket és szobahőmérsékleten pihentetjük. Ha nem a hűtős kelesztést választjuk, akkor 4 órát pihentetjük letakarva a kalácsokat. Ezután lekenjük őket lazán felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a kovászos, mézes kalács receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!