Hirdetés
Bespájzolva

Kovászos, mézes kalács

Hozzávalók

2
db normál méretű kalácshoz
+

A kovász etetéséhez

60 g kovász
60 g víz
100 g BL-80-as liszt

A kalácshoz

3 db tojás
60 g víz
60 g olaj
60 g méz
5 g só
300 g BL-80-as liszt
100 g liszt

A kenéshez

1 db tojás
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Kovászos, mézes kalács

Ha van egy picit több időtök, na meg kovászotok, akkor érdemes legalább egyszer az életben kipróbálni a kovászos kalácsot. Puha, foszlós, de persze egy kicsit másabb íze lesz, mint a sima, élesztős verziónak. Nem jobb, nem rosszabb, egyszerűen képtelenség összehasonlítani a kovászos és a kelt tésztás kalácsokat és pékárukat. Csoda jó dolog, higgyétek el!!!
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

2
db normál méretű kalácshoz
+

A kovász etetéséhez

60 g kovász
60 g víz
100 g BL-80-as liszt

A kalácshoz

3 db tojás
60 g víz
60 g olaj
60 g méz
5 g só
300 g BL-80-as liszt
100 g liszt

A kenéshez

1 db tojás
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A kovászunkat megetetjük, azaz összekeverjük a 60 g vízzel és a 100 g liszttel, rázárjuk a fedőt, és meleg helyen 6-8 órát pihentetjük. Amikor már szép buborékos a kovász (érett), és 2-3-szorosára emelkedett a szintje, akkor el is kezdhetjük a kalácstészta összeállítását. Összekeverjük a tojást, a vizet, az olajat, a mézet és a sót, majd jöhet hozzá a kétféle liszt és az összes érett kovász. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és 2 órát letakarva, meleg helyen pihentetjük. Ezután kétfelé osztjuk a tésztát a két kalácshoz, és annyi részre osztjuk tovább őket, amilyen fonatot szeretnénk, majd a tetszőlegesen választott fonással összefonjuk (én 6-ost használtam). 

Ha másnap reggel szeretnénk megsütni a kalácsokat, akkor rárakjuk őket egy vágódeszkára, ráborítunk egy fóliát, és hűtőbe rakjuk 10-14 órára, majd sütés előtt 1-1,5 órával kivesszük őket és szobahőmérsékleten pihentetjük. Ha nem a hűtős kelesztést választjuk, akkor 4 órát pihentetjük letakarva a kalácsokat. Ezután lekenjük őket lazán felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a kovászos, mézes kalács receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások