Hozzávalók
Kávés granita
- 500 ml minél erősebb fekete kávé
- 2 nagy ek cukor
- ½ db citrom
Epres parfé
- 40 dkg eper
- 5 dkg cukor
- 5 dl tejszín
- 2 ek porcukor
- 3 dl tejföl
- 1 csipet étkezési levendula
Tejberizs jégkrém rebarbarával
- 4 dl tejszín
- 2 dl tej
- 10 dkg kerek szemű rizs
- 1 db citrom lereszelt héja
- 4 ek cukor
- 1 ek vanília kivonat vagy fél vanília rúd kikapart magjai
- 2 szál rebarbara
- 4 - 5 ek cukor
- 1 ek vanília kivonat vagy fél vanília rúd kikapart magjai egy pici vízzel
Hozzávalók
Kávés granita
- 500 ml minél erősebb fekete kávé
- 2 nagy ek cukor
- ½ db citrom
Epres parfé
- 40 dkg eper
- 5 dkg cukor
- 5 dl tejszín
- 2 ek porcukor
- 3 dl tejföl
- 1 csipet étkezési levendula
Tejberizs jégkrém rebarbarával
- 4 dl tejszín
- 2 dl tej
- 10 dkg kerek szemű rizs
- 1 db citrom lereszelt héja
- 4 ek cukor
- 1 ek vanília kivonat vagy fél vanília rúd kikapart magjai
- 2 szál rebarbara
- 4 - 5 ek cukor
- 1 ek vanília kivonat vagy fél vanília rúd kikapart magjai egy pici vízzel
Kávés granita
Hozzávalók:
- fél liter minél erősebb fekete kávé
- 2 nagy ek. cukor
- fél citrom
Lefőzünk fél liter jó erős espressot, beleöntjük egy lábasba, és a cukorral összeforraljuk. Egy pici citromlevet belefacsarunk, ami jól kiemeli a kávé savas jegyeit, és az egészet egy nagyobb nem túl mély edénybe öntjük, amiben jól elterülhet a kávé (így gyorsabban megfagy majd). Az edényt a mélyhűtőbe tesszük. 45 perc elteltével egy villa segítségével a már megfagyott részeket összekeverjük a folyadékkal. Fél óránként újra kivéve mindig átkapargatjuk és ezt addig ismételjük, míg az egész megfagy és kialakul a kristályos, jéglemezkés szerkezete. A gyakori kapargatásnak köszönhetően az egészen jégkása szerű granitát kis poharakba kanalazzuk és egy kanál frissen felvert tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Epres parfé
Az epreket lecsumázzuk és méretüktől függően felezzük, vagy negyedeljük. A cukorral együtt egy serpenyőbe tesszük és ráfacsarjuk a citromot. Addig főzzük, míg sűrű, szirupos, de darabos lekvár állagot kapunk.
Egy őzgerinc vagy terrine formát folpackkal kibélelünk, úgy, hogy az oldalain túllógjon, így majd könnyen ki tudjuk emelni a kifagyott parfét tálalás előtt.
Ha az eper leve már teljesen besziruposodott, de az eper darabok még nem estek szét, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Közben felverjük a tejszínt. Ha már elkezdett habosodni, akkor adjuk hozzá a porcukrot, és úgy verjük keményre.
A tejszínhabot összeforgatjuk a tejföllel és szórunk bele egy csipet étkezési levendulát. A lehűlt epret több részletben hozzáadva óvatosan beleforgatjuk, hogy szép márványos legyen.
Az előkészített formába kanalazzuk, ráhajtjuk a fóliát és a mélyhűtőbe tesszük, ahol teljesen keményre fagyasztjuk. Fogyasztás előtt kicsivel vegyük ki, hogy könnyen szeletelhessük.
Nyugodtan próbáljátok ki szezonális gyümölcsökkel, pl. barackkal.
Tejberizs jégkrém rebarbarával
Egy lábosban összeöntjük a tejszínt és a tejet, beleteszünk egy csipet sót, és ha elkezd forrni, akkor hozzáadjuk a rizs. Néha megkeverjük, belereszeljük egy citrom héját, beleszórjuk a cukrot és hozzáadjuk a vaníliát. Kb 20 perc alatt puhára fő, néha érdemes megkevergetni, nehogy leégjen.
2 szál rebarbarát falatnyi darabokra vágunk és az előbb az eperhez használt serpenyőbe dobjuk, hozzáadunk 4-5 ek. cukrot és egy kis vaníliát. A rebarbarát néha megkevergetve puhára pároljuk, de csak óvatosan, hogy ne főjön péppé, még tartsa meg a formáját. Akkor levesszük a tűzről és megvárjuk míg kihűl.
A rizst és a rebarbarát óvatosan összeforgatjuk és jégkrémformákba töltjük. Mehet a mélyhűtőbe, ahol keményre fagyasztjuk. Fogyasztás előtt hagyjuk egy picit szobahőmérsékleten melegedni, majd egy pillanatra mártsuk forró vízbe őket, így könnyen kicsusszannak a formákból.