Hozzávalók
- 100 g búzadara
- 2 ek olaj
- 200 ml víz
- 1 csipet só
- 400 g metélt tészta
- baracklekvár ízlés szerint
- 20 g liszt
- 20 g vaj
- 200 ml tej
- 4 db tojás
- 70 g porcukor
a forma kikenéséhez
- vaj és zsemlemorzsa
Hozzávalók
- 100 g búzadara
- 2 ek olaj
- 200 ml víz
- 1 csipet só
- 400 g metélt tészta
- baracklekvár ízlés szerint
- 20 g liszt
- 20 g vaj
- 200 ml tej
- 4 db tojás
- 70 g porcukor
a forma kikenéséhez
- vaj és zsemlemorzsa
A tésztát enyhén sós vízben feltesszük főni. Eközben olajat melegítünk és beleöntjük a búzadarát majd folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk néhány perc alatt. Amint a kívánt színt elértük, felöntjük meleg vízzel és továbbra is állandóan kevergetjük és addig főzzük amíg az összes nedvesség elpárolog belőle. Ekkor belekeverjük a megfőtt és leszűrt tésztát, és összeforgatjuk, hogy a búzadara mindenhol bevonja a tésztát. Ízlés szerint cukrozzuk és bőven megkínáljuk baracklekvárral, majd összekeverjük alaposan. Készítünk egy sűrű besamelt úgy hogy a vajat felhevítjük, mehet bele a liszt és rövid pirítás után felöntjük a tejjel és simára keverjük.
4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, amint megvagyunk vele hozzáadjuk a porcukrot, míg a sárgáját vaníliás cukorral simára keverjük. A kész grízes tésztát összekeverjük a tojássárgájával és a besamellel, majd óvatosan hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét is. Egy kb. 20 centi átmérőjű lábast vagy sütiformát nagyon alaposan kikenünk hideg vajjal és bőven megszórjuk zsemlemorzsával amit egyenletesen eloszlatunk az edényben, majd beleöntjük a grízes tészta masszát. Mehet a sütőbe 180 fokra kb. 25-30 percre és kész, kivehetjük vagy amikor aranybarnára sül és szépen kiemelkedik a tálból.