Hozzávalók
A mákkrémhez
- 100 g cukrozatlan darált mák
- 60 g kristálycukor
- 2 tk étkezési keményítő
- 300 ml tej
- 1 db narancs
- 50 g mazsola
A tésztához
- 130 g liszt + a nyújtáshoz
- 15 g porcukor
- 1 csipet só
- 30 g vaj
- 25 g sertészsír
- 2 g friss élesztő
- 25 ml tej
- 1 db tojás
Az összeállításhoz
- 120 g NUTELLAⓇ
Hozzávalók
A mákkrémhez
- 100 g cukrozatlan darált mák
- 60 g kristálycukor
- 2 tk étkezési keményítő
- 300 ml tej
- 1 db narancs
- 50 g mazsola
A tésztához
- 130 g liszt + a nyújtáshoz
- 15 g porcukor
- 1 csipet só
- 30 g vaj
- 25 g sertészsír
- 2 g friss élesztő
- 25 ml tej
- 1 db tojás
Az összeállításhoz
- 120 g nutellaⓇ
A mákosbejgli-pohárkrém összeállításához először a mákkrémet készítjük el, ehhez a mákot, a cukrot és a keményítőt összeforgatjuk, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a narancs lereszelt héját és a mazsolát, és 15-20 perc alatt, közepes lángon sűrű krémet főzünk belőle. Végül hozzáadjuk fél narancs levét is, és hagyjuk kihűlni.
A bejgli tésztájának elkészítéséhez a lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt. A cél az, hogy morzsalékos állagot kapjunk. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, elkeverjük benne a tojássárgáját, majd a lisztes keverékhez adjuk, és összedolgozzuk. A tésztát frissen tartó fóliával lefedve a hűtőbe tesszük legalább egy órára.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra, lekenjük tojásfehérjével és 185 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Ezután kivágunk belőle pár formát a pohárkrémek díszítéséhez, a többit pedig összemorzsoljuk.
Rétegezésnél a pohár aljába kanalazunk a mákkrémből, erre jöhet a tésztamorzsa, majd poharanként 15 gramm NUTELLAⓇ, megint morzsa, megint mákkrém, és a félretett tésztalapokkal fejezzük be a sort.
Elkészítési idő: 2 óra
Ha tetszett a mákosbejgli pohárkrém receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!