Ünnepi finomságok

Fahéjas-törökmogyorósszilvamousseNUTELLA®-val

Fahéjas-törökmogyorós szilvamousse NUTELLA®-val

Hozzávalók
A tálaláshoz
A szilvamousse-hoz
450 g
fagyasztott szilva
100 ml
hideg víz
1 tk
őrölt fahéj
1 csipet
őrölt csillagánizs
1 csipet
őrölt szegfűszeg
10 g
zselatinpor
0.5 db
citrom leve
1 db
tojásfehérje
35 g
kristálycukor
150 g
hideg habtejszín
(30%-os)
A mogyorós alaphoz
50 g
zabkeksz
50 g
török mogyoró
40 g
olvasztott vaj
1 csipet
150 g
15 g
török mogyoró

Elkészítés

A mousse-hoz a szilvát egy gyorsforralóba rakjuk 50 ml vízzel és a fűszerekkel együtt, és közepesnél kicsit magasabb lángon elkezdjük főzni. Közben a zselatinport beáztatjuk a maradék vízbe és félrerakjuk, hogy megszívja magát. Ha szétfőttek a szilvaszemek (10-15 perc után), belekeverjük a citrom levét, és egy botmixer segítségével alaposan leturmixoljuk és szoba-hőmérsékletűre hűtjük.

A tojásfehérjét és a cukrot összekeverjük egy keverőtálban, majd vízgőz fölött kevergetve 60 fokig melegítjük. Ezután levesszük a vízgőzről a tálat és egy gépi habverővel magas fordulaton habbá verjük. Ezután habbá verjük a hideg tejszínt is.

A beáztatott zselatint mikróban 3-5 másodperc alatt felmelegítjük, majd jöhet a mousse összeállítása: a szilvapüréből kimérünk 280 g-ot, a többit félretesszük a tálaláshoz. A pürébe keverjük a felolvasztott zselatint, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot és a tejszínhabot is. Szilikonformába töltjük és fagyasztóba tesszük, amíg elkészítjük a török mogyorós alapot.

Ehhez a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd a zabkeksszel és a sóval együtt késes aprítóban összetörjük, és belekeverjük az olvasztott vajat. 
A zabkekszes keveréket két zsírpapír között vékonyan kinyújtjuk, és egy akkora szaggatóval, ami pont belefér a szilikonformákba, köröket szaggatunk belőle, majd berakjuk a fagyasztóba. Mikor a formákban megfagyott a mousse, egy picit átmelegítjük a tetejét, majd rárakjuk a kekszes korongokat, és visszatesszük még 15 percre a fagyasztóba.

Ezután a formákból kifordítjuk a mousse-okat és hűtőben hagyjuk felengedni.
Tálalásnál a tányérra teszünk egy mousse-t, köré nyomunk díszítésképpen a félretett szilvakrémből, és a mousse mélyedésébe töltünk 15 g NUTELLA®-t. Felezett pirított mogyoróval és a maradék összemorzsolt kekszes alappal koronázzuk meg a desszertet.

fahejas-torokmogyoros-szilva-mousse-nutellaval
Fahéjas-törökmogyorós szilvamousse NUTELLA®-val (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Hűtés: minimum 3 óra

További ínycsiklandó sütiket itt találsz:

Mini kürtőskalács NUTELLA®-val

NUTELLA®-s flódni

Mézeskalácsos sajttorta NUTELLA®-val

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ez a süti gyakorlatilag bármilyen kisebb vagy közepes méretű szilikonformában elkészíthető, és garantáltan az ünnepi asztal dísze lesz, amiért mindenki rajongani fog.

Hozzávalók

10 adaghoz
A tálaláshoz
A szilvamousse-hoz
450 g
fagyasztott szilva
100 ml
hideg víz
1 tk
őrölt fahéj
1 csipet
őrölt csillagánizs
1 csipet
őrölt szegfűszeg
10 g
zselatinpor
0.5 db
citrom leve
1 db
tojásfehérje
35 g
kristálycukor
150 g
hideg habtejszín
(30%-os)
A mogyorós alaphoz
50 g
zabkeksz
50 g
török mogyoró
40 g
olvasztott vaj
1 csipet
150 g
15 g
török mogyoró

A mousse-hoz a szilvát egy gyorsforralóba rakjuk 50 ml vízzel és a fűszerekkel együtt, és közepesnél kicsit magasabb lángon elkezdjük főzni. Közben a zselatinport beáztatjuk a maradék vízbe és félrerakjuk, hogy megszívja magát. Ha szétfőttek a szilvaszemek (10-15 perc után), belekeverjük a citrom levét, és egy botmixer segítségével alaposan leturmixoljuk és szoba-hőmérsékletűre hűtjük.

A tojásfehérjét és a cukrot összekeverjük egy keverőtálban, majd vízgőz fölött kevergetve 60 fokig melegítjük. Ezután levesszük a vízgőzről a tálat és egy gépi habverővel magas fordulaton habbá verjük. Ezután habbá verjük a hideg tejszínt is.

A beáztatott zselatint mikróban 3-5 másodperc alatt felmelegítjük, majd jöhet a mousse összeállítása: a szilvapüréből kimérünk 280 g-ot, a többit félretesszük a tálaláshoz. A pürébe keverjük a felolvasztott zselatint, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot és a tejszínhabot is. Szilikonformába töltjük és fagyasztóba tesszük, amíg elkészítjük a török mogyorós alapot.

Ehhez a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd a zabkeksszel és a sóval együtt késes aprítóban összetörjük, és belekeverjük az olvasztott vajat. 
A zabkekszes keveréket két zsírpapír között vékonyan kinyújtjuk, és egy akkora szaggatóval, ami pont belefér a szilikonformákba, köröket szaggatunk belőle, majd berakjuk a fagyasztóba. Mikor a formákban megfagyott a mousse, egy picit átmelegítjük a tetejét, majd rárakjuk a kekszes korongokat, és visszatesszük még 15 percre a fagyasztóba.

Ezután a formákból kifordítjuk a mousse-okat és hűtőben hagyjuk felengedni.
Tálalásnál a tányérra teszünk egy mousse-t, köré nyomunk díszítésképpen a félretett szilvakrémből, és a mousse mélyedésébe töltünk 15 g NUTELLA®-t. Felezett pirított mogyoróval és a maradék összemorzsolt kekszes alappal koronázzuk meg a desszertet.

fahejas-torokmogyoros-szilva-mousse-nutellaval
Fahéjas-törökmogyorós szilvamousse NUTELLA®-val (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Hűtés: minimum 3 óra

További ínycsiklandó sütiket itt találsz:

Mini kürtőskalács NUTELLA®-val

NUTELLA®-s flódni

Mézeskalácsos sajttorta NUTELLA®-val

Ha tetszett a Fahéjas-törökmogyorós szilvamousse NUTELLA®-val receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept