Hozzávalók
- 800 - 1000 g zöldbab
- 1 db burgonya
- 2 csokor kapor
- 1 szál paszternák
- 1 szál sárgarépa
- 1 marék fokhagyma
- 1 púpozott ek egész bors
- só
Hozzávalók
- 800 - 1000 g zöldbab
- 1 db burgonya
- 2 csokor kapor
- 1 szál paszternák
- 1 szál sárgarépa
- 1 marék fokhagyma
- 1 púpozott ek egész bors
- só
Készíthetjük zöld vagy sárga hüvelyű babból, de a szép színek kedvéért vegyesen is. A babokat egészben hagyjuk, csak a kemény szárukat vágjuk le. A burgonyát héjastól megfőzzük, és félretesszük hűlni.
Egy csokor kaprot és a felszeletelt zöldségek egy részét az üveg aljára tesszük. Erre jön a zöldbab, közé folyamatosan fokhagyma, majd zöldségekkel egészítjük ki. Megszórjuk a borssal, végül rárakjuk a maradék kaprot és a félbevágott burgonyát, majd felöntjük 1 liter víz + 1 púpozott evőkanál só elkevert oldatával, egészen addig, míg teljesen megtelik az üveg. Fóliával lefedjük, és 6-8 napra napos, meleg helyre tesszük. Ha letelt a 6-8 nap, a burgonyát és a kaprot eltávolítjuk, majd az egészet hűtőben tároljuk.
Tipp a kovászoláshoz:
A kovászolás eredményét nem a befőttesüveg vagy a hozzáadott zöldségek határozzák meg, sőt a fokhagyma sem! Ha van egy megfelelő méretű, lefedhető műanyag vödrünk, és az előzőleg ebben tárolt élelmiszer nem adhat át idegen illatokat, akkor az is kiválóan alkalmas. A hozzáadott zöldségek és a fokhagyma mennyiségét ízlés szerint válasszátok meg!
Ha tetszett a kovászolt zöldbab receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!