Tészták

Káposztáskrumpligombóc

Káposztás krumpligombóc

Hozzávalók
A krumpligombóchoz
500 g
tisztított burgonya
200 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 db
tojássárgája
1.5 tk
3 - 4 ek
étolaj
A káposztás raguhoz
1 ek
étolaj
150 g
húsos, füstölt kolozsvári szalonna
1 fej
vöröshagyma
1 tk
kristálycukor
só, bors
700 - 750 g
fejes káposzta
2 tk
fehérborecet

Elkészítés

A káposztás krumpligombóchoz a megtisztított krumplit kisebb kockákra vágjuk, bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, összekeverjük a liszttel, a tojássárgájával és a sóval, és elkezdjük gyúrni. Mivel minden liszt és krumpli más, lehet, hogy szükség lesz 1-2 evőkanálnyi vízre, hogy összeálljon. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük. 

Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 32 egyenlő részre osztjuk. Kis gombócokat gyúrunk belőle. Bő, sós vízbe dobjuk őket, és közepes hőmérsékleten addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Ezután további 2 percig főzzük, majd leszűrjük, és az olajon a gombócok minden oldalát lepirítjuk.

A raguhoz az olajon félig lepirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát, majd rádobjuk a szintén kis kockákra vágott hagymát, közben sózzuk, borsozzuk. Tovább pirítjuk, majd mehet rá a cukor, erre pedig a vékony csíkokra vágott káposzta. Sózzuk, és fedő alatt, közepes lángon pároljuk, közben néha megkeverjük. Ha majdnem a felére összeesett, levesszük a fedőt, és alaposan lepirítjuk, majd meglocsoljuk az ecettel. Végül beleforgatjuk a káposztába a lepirított gombócokat, és tálalhatjuk is.

káposztás gombóc
Káposztás krumpligombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc hűtés

Még több káposztás recept:

Káposztás sztrapacska

Káposztás derelye

Erdélyi rakott káposzta

www.streetkitchen.hu

Ha szeretitek a káposztás tésztát, nem is kérdés, hogy ezt a receptet is szeretni fogjátok. Nagyon sokat dob az egészen a füstös szalonna, és félve bevallom, de az a kevés cukor is szuperül kiemeli az ízeket. Önálló fogásként és köretként is megállja a helyét.

Hozzávalók

4 főre
A krumpligombóchoz
500 g
tisztított burgonya
200 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 db
tojássárgája
1.5 tk
3 - 4 ek
étolaj
A káposztás raguhoz
1 ek
étolaj
150 g
húsos, füstölt kolozsvári szalonna
1 fej
vöröshagyma
1 tk
kristálycukor
só, bors
700 - 750 g
fejes káposzta
2 tk
fehérborecet

A káposztás krumpligombóchoz a megtisztított krumplit kisebb kockákra vágjuk, bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, összekeverjük a liszttel, a tojássárgájával és a sóval, és elkezdjük gyúrni. Mivel minden liszt és krumpli más, lehet, hogy szükség lesz 1-2 evőkanálnyi vízre, hogy összeálljon. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük. 

Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 32 egyenlő részre osztjuk. Kis gombócokat gyúrunk belőle. Bő, sós vízbe dobjuk őket, és közepes hőmérsékleten addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Ezután további 2 percig főzzük, majd leszűrjük, és az olajon a gombócok minden oldalát lepirítjuk.

A raguhoz az olajon félig lepirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát, majd rádobjuk a szintén kis kockákra vágott hagymát, közben sózzuk, borsozzuk. Tovább pirítjuk, majd mehet rá a cukor, erre pedig a vékony csíkokra vágott káposzta. Sózzuk, és fedő alatt, közepes lángon pároljuk, közben néha megkeverjük. Ha majdnem a felére összeesett, levesszük a fedőt, és alaposan lepirítjuk, majd meglocsoljuk az ecettel. Végül beleforgatjuk a káposztába a lepirított gombócokat, és tálalhatjuk is.

káposztás gombóc
Káposztás krumpligombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc hűtés

Még több káposztás recept:

Káposztás sztrapacska

Káposztás derelye

Erdélyi rakott káposzta

Ha tetszett a Káposztás krumpligombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept