A káposztás krumpligombóchoz a megtisztított krumplit kisebb kockákra vágjuk, bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, összekeverjük a liszttel, a tojássárgájával és a sóval, és elkezdjük gyúrni. Mivel minden liszt és krumpli más, lehet, hogy szükség lesz 1-2 evőkanálnyi vízre, hogy összeálljon. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 32 egyenlő részre osztjuk. Kis gombócokat gyúrunk belőle. Bő, sós vízbe dobjuk őket, és közepes hőmérsékleten addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Ezután további 2 percig főzzük, majd leszűrjük, és az olajon a gombócok minden oldalát lepirítjuk.
A raguhoz az olajon félig lepirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát, majd rádobjuk a szintén kis kockákra vágott hagymát, közben sózzuk, borsozzuk. Tovább pirítjuk, majd mehet rá a cukor, erre pedig a vékony csíkokra vágott káposzta. Sózzuk, és fedő alatt, közepes lángon pároljuk, közben néha megkeverjük. Ha majdnem a felére összeesett, levesszük a fedőt, és alaposan lepirítjuk, majd meglocsoljuk az ecettel. Végül beleforgatjuk a káposztába a lepirított gombócokat, és tálalhatjuk is.

- Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc hűtés