Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml tej
- 60 g cukor
- 30 g élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 90 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 2 db alma
- 50 g cukor
- 50 g barna cukor
- 100 g vaj
- 3 tk fahéj
- 100 g darált mandula
A tetejére
- 50 ml tej
- 1 marék szeletelt mandulalapocska
Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml tej
- 60 g cukor
- 30 g élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 90 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 2 db alma
- 50 g cukor
- 50 g barna cukor
- 100 g vaj
- 3 tk fahéj
- 100 g darált mandula
A tetejére
- 50 ml tej
- 1 marék szeletelt mandulalapocska
A tésztához a tejet megmelegítjük, beleszórunk egy evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy tálba rakjuk a lisztet, a maradék cukrot, a sót, a tojássárgájákat és a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Belecsorgatjuk az olvasztott vajat is, és sima tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen 50-60 percet kelesztjük.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és kisebb (1 x 1 cm) kockákra vágjuk. Egy serpenyőben karamellizáljuk a kétféle cukrot, hozzádobjuk a vajat, majd ha felolvadt, mehet bele az alma és a fahéj is. Ha kissé megpuhult az alma, hozzákeverjük a darált mandulát, és félrerakjuk hűlni a tölteléket.
A tésztát kissé átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 40 x 24 cm-esre nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, a hosszabbik oldalánál feltekerjük, és 2,5 cm-es szeletekre vágjuk. A tepsit kicsit kivajazzuk, belerakosgatjuk a csigákat, és 30 percet kelesztjük. Átkenjük kevés tejjel, megszórjuk a mandulalapocskákkal, és betoljuk a 175 fokra előmelegített sütőbe, kb. 40-45 percre. Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le a sütés vége felé egy alufóliával, és így süssük készre. Hagyjuk legalább langyosra hűlni.
Ha tetszett az almás-fahéjas-mandulás csiga receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!