Hozzávalók
A tésztához
- 375 g finomliszt
- só
- 3 ek kristálycukor
- 1 tk sütőpor
- 230 g hideg vaj
- 6 ek jeges víz
A töltelékhez
- 80 g vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 g sárgarépa
- 80 g burgonya
- 60 ml étolaj
- só, bors
- 1 tk Cayenne-bors
- 2 ek chiliszósz
- 140 ml víz
- 75 g csirkemellfilé
- 75 g tofu
- 70 g zöldborsó
A lekenéshez
- 1 db tojás
A kéksajtos mártogatóshoz
- ½ tk Cayenne-bors
- 1 marék friss metélőhagyma
- 1 db citrom leve
- 170 g majonéz
- 70 g kéksajt
- só
Hozzávalók
A tésztához
- 375 g finomliszt
- só
- 3 ek kristálycukor
- 1 tk sütőpor
- 230 g hideg vaj
- 6 ek jeges víz
A töltelékhez
- 80 g vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 g sárgarépa
- 80 g burgonya
- 60 ml étolaj
- só, bors
- 1 tk cayenne-bors
- 2 ek chiliszósz
- 140 ml víz
- 75 g csirkemellfilé
- 75 g tofu
- 70 g zöldborsó
A lekenéshez
- 1 db tojás
A kéksajtos mártogatóshoz
- ½ tk cayenne-bors
- 1 marék friss metélőhagyma
- 1 db citrom leve
- 170 g majonéz
- 70 g kéksajt
- só
Az empanadas tésztájához egy dagasztógép dobjába szórjuk a lisztet, sót, cukrot és sütőport, alaposan elkeverjük, majd belereszeljük a vajat, amit szépen lisztbe forgatunk előtte, hogy ne álljon össze egy nagy csomóvá ismét a dagasztó dobjában. Közben néha belekeverjük a vajat, hogy ne a tetején álljon meg az összes, majd hozzáadagoljuk a jeges vizet és hagyjuk, hogy a gép egy jól formázható, masszív omlós tésztát gyúrjon nekünk. Egy enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk még, majd befóliázzuk és mehet a hűtőbe minimum 30 perces pihenőre.
Vega töltelék:
Az empanadas töltelékéhez a zöldségeket felaprítjuk. A vöröshagymát finomra, a fokhagymát cikkekre, a répát és burgonyát pedig, miután megtisztítottuk, 1 x 1 cm-es apró kockákra vágjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, lepirítjuk benne a hagymát és fokhagymát, majd hozzádobjuk a répa- és burgonyakockákat is. 5-6 perc pirítás után mehetnek rá a fűszerek, a chiliszósz és a víz, ezután szintén 5-6 percig pirítjuk, ennyi idő alatt ressre puhulnak a kis zöldségkockáink.
Húsos töltelék:
Egy másik serpenyőben is olajat hevítünk, és lepirítjuk benne az apróra kockázott csirkemellet. Mikor szépen kifehéredett a hús, hozzáöntjük a zöldséges ragunk felét, és 2-3 perc alatt összerottyantjuk.
A maradék zöldséges raguhoz hozzámorzsoljuk a tofut, majd szintén 2-3 percig főzzük, ezután a zöldborsót kettéosztva hozzákeverjük a ragukhoz. Ezzel elkészültek a töltelékek, amiket félreteszünk hűlni.
Tészta nyújtása:
Előkapjuk a pihentetett tésztánkat, 1-2 perc alatt átgyúrjuk, hogy felvegye a kezünk hőjét és könnyebb legyen vele dolgozni, majd félbevágjuk és kb. 0,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk először az egyik felét. Egy 9 cm átmérőjű kiszúróformával köröket szaggatunk belőle, a leeső részeket újranyúrjuk és megismételjük az előző folyamatokat.
A körökbe először 1-2 teáskanálnyi húsos tölteléket halmozunk, majd nagyon óvatosan félbehajtjuk őket, hogy ne szakadjon el a tésztánk. A széleinél, ahol találkozik a tészta, először ujjal lenyomkodjuk, majd egy villával alaposan lezárjuk végig a széle mentén. Ezt megismételjük a másik tésztával és a vega töltelékkel is.
A tésztabatyukat lekenjük egy felvert tojással, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük őket.
Mártogatós:
Egy turmixgépbe tesszük a mártogatósunk alapanyagait, amihez a metélőhagymát előre felaprítjuk, és az egészet addig turmixoljuk, míg egy krémes szószt kapunk.
A kész empanadákat beletunkoljuk a markáns ízű kéksajtos tunkolóba.
- Elkészítési idő: 40 perc
- Pihentetés: min. 30 perc
- Sütési idő: 15 perc
Ha tetszett a kétféle empanadas receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!