Hozzávalók
A tésztához
- 250 g hideg vaj
- 500 g kenyérliszt (BL80)
- 2 csipet só
- 240 ml meleg tej
- 15 g élesztő
- 50 g kristálycukor
- 1 db tojássárgája
- 30 g tejföl
A töltelékhez
- 500 g túró
- 60 g tejföl
- 1 db citrom héja
- 2 db bourbon vaníliás cukor
- 1 marék mazsola
- 60 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- 2 ek búzadara
A kenéshez
- 1 db tojás
Házi leveles tésztás túrós batyu
Hozzávalók
A tésztához
- 250 g hideg vaj
- 500 g kenyérliszt (BL80)
- 2 csipet só
- 240 ml meleg tej
- 15 g élesztő
- 50 g kristálycukor
- 1 db tojássárgája
- 30 g tejföl
A töltelékhez
- 500 g túró
- 60 g tejföl
- 1 db citrom héja
- 2 db bourbon vaníliás cukor
- 1 marék mazsola
- 60 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- 2 ek búzadara
A kenéshez
- 1 db tojás
A vajat szeletekre vágjuk, és egy lezárható, négyzet alakú (kb 15 x 15 cm-es) uzsonnástasakba rakjuk. Lezárjuk a végét, és sodrófával egyenletesre nyújtjuk. Ez a legegyszerűbb módja a tökéletesen egyforma, négyzet alakú vajnyújtásnak. 😀 Persze simán két sütőpapír között, vagy lisztezett felületen is megoldható. A vajat bedobjuk a hűtőbe.
A lisztet egy nagy tálba öntjük, belekeverjük a sót, a tejbe pedig belemorzsoljuk az élesztőt és egy kanál cukrot, és hagyjuk, hogy 3-4 perc alatt felfusson. A liszthez öntjük az élesztős tejet, beledobjuk a tojássárgáját és a tejfölt, és simára dagasztjuk a tésztát. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd lazán átgyúrjuk.
Kinyújtjuk a vaj méreténél kb 6-7 cm-rel nagyobbra, a közepére rakjuk a vajat, ráhajtogatjuk a tésztaszéleket, és összecsípjük őket. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe rakjuk 30 percre.
Ezután kinyújtjuk, hosszúkás téglalap alakúra, majd az egyik végét behajtjuk a tészta ⅔-áig, erre pedig ráhajtjuk a maradék ⅓-ot. Újra csomagoljuk és hűtőbe rakjuk. Ezt a hajtogatást és hűtést még kétszer megismételjük.
Ezután egy lisztezett deszkán kb 40 x 24 cm-esre nyújtjuk, majd 8 x 8 cm-es négyzetekre vágjuk. A töltelékhez minden hozzávalót összekeverünk, és evőkanálnyi mennyiségekben elosztjuk a négyzetek közepén. Jól összecsípjük a széleket, beleszúrunk 1-1 fogpiszkálót, lekenjük őket lazán felvert tojással, és 190 fokos sütőben kb 20-22 perc alatt megsütjük őket.