Hirdetés

Házi leveles tésztás túrós batyu

Hozzávalók

15
darab batyuhoz
+

A tésztához

250 g hideg vaj
500 g kenyérliszt (BL80)
2 csipet só
240 ml meleg tej
15 g élesztő
50 g kristálycukor
1 db tojássárgája
30 g tejföl

A töltelékhez

500 g túró
60 g tejföl
1 db citrom héja
2 db bourbon vaníliás cukor
1 marék mazsola
60 g porcukor
2 db tojássárgája
2 ek búzadara

A kenéshez

1 db tojás
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Házi leveles tésztás túrós batyu

Azzal kezdeném, hogy van az oldalon kelt tésztás túrós batyu recept, ami sokkal egyszerűbb. :D Azzal folytatnám, hogy ha valami brutál leveles, vajas tésztás, ropogós, mégis puha tésztájú batyut akartok enni, akkor viszont kezdjetek bele ebbe a receptbe, mert igen, picit időigényes, de megéri elkészíteni!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

15
darab batyuhoz
+

A tésztához

250 g hideg vaj
500 g kenyérliszt (BL80)
2 csipet só
240 ml meleg tej
15 g élesztő
50 g kristálycukor
1 db tojássárgája
30 g tejföl

A töltelékhez

500 g túró
60 g tejföl
1 db citrom héja
2 db bourbon vaníliás cukor
1 marék mazsola
60 g porcukor
2 db tojássárgája
2 ek búzadara

A kenéshez

1 db tojás
Bevásárlólistához adom

A vajat szeletekre vágjuk, és egy lezárható, négyzet alakú (kb 15 x 15 cm-es) uzsonnástasakba rakjuk. Lezárjuk a végét, és sodrófával egyenletesre nyújtjuk. Ez a legegyszerűbb módja a tökéletesen egyforma, négyzet alakú vajnyújtásnak. 😀 Persze simán két sütőpapír között, vagy lisztezett felületen is megoldható. A vajat bedobjuk a hűtőbe. 

A lisztet egy nagy tálba öntjük, belekeverjük a sót, a tejbe pedig belemorzsoljuk az élesztőt és egy kanál cukrot, és hagyjuk, hogy 3-4 perc alatt felfusson. A liszthez öntjük az élesztős tejet, beledobjuk a tojássárgáját és a tejfölt, és simára dagasztjuk a tésztát. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd lazán átgyúrjuk.

Kinyújtjuk a vaj méreténél kb 6-7 cm-rel nagyobbra, a közepére rakjuk a vajat, ráhajtogatjuk a tésztaszéleket, és összecsípjük őket. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe rakjuk 30 percre. 

Ezután kinyújtjuk, hosszúkás téglalap alakúra, majd az egyik végét behajtjuk a tészta ⅔-áig, erre pedig ráhajtjuk a maradék ⅓-ot. Újra csomagoljuk és hűtőbe rakjuk. Ezt a hajtogatást és hűtést még kétszer megismételjük. 

Ezután egy lisztezett deszkán kb 40 x 24 cm-esre nyújtjuk, majd 8 x 8 cm-es négyzetekre vágjuk. A töltelékhez minden hozzávalót összekeverünk, és evőkanálnyi mennyiségekben elosztjuk a négyzetek közepén. Jól összecsípjük a széleket, beleszúrunk 1-1 fogpiszkálót, lekenjük őket lazán felvert tojással, és 190 fokos sütőben kb 20-22 perc alatt megsütjük őket.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások