Hozzávalók
A tésztához
- 170 ml langyos tej
- 1 nagy ek porcukor
- 1 csomag szárított élesztő (7g)
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 70 g kristálycukor
- 380 g liszt
- 100 g puha vaj
A töltelékhez
- 100 g olvasztott vaj
- 100 g kristálycukor
- 2 ek őrölt fahéj
- 100 g apróra vágott kandírozott narancshéj
A lekenéshez
- 1 ek tej
- 1 db tojás (S-es)
Így süss ünnepi fahéjas-narancsos kalácsot!
Hozzávalók
A tésztához
- 170 ml langyos tej
- 1 nagy ek porcukor
- 1 csomag szárított élesztő (7g)
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 70 g kristálycukor
- 380 g liszt
- 100 g puha vaj
A töltelékhez
- 100 g olvasztott vaj
- 100 g kristálycukor
- 2 ek őrölt fahéj
- 100 g apróra vágott kandírozott narancshéj
A lekenéshez
- 1 ek tej
- 1 db tojás (S-es)
Fotó: Szilágyi NóriA langyos tejbe szórjuk a porcukrot és az élesztőt és hagyjuk pár percig pihenni. Egy tálba rakjuk a lisztet, a tojássárgáját és az egész tojást, beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük összekeverni a tésztát. Mikor nagyjából összeállt, hozzáadjuk a puha vajat és bedagasztjuk a tésztát. Mikor összeállt, lisztezett deszkán gombócot formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk és kb. 40 percig kelesztjük.
Mikor megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, megkenjük az olvasztott vaj ⅔-ával, megszórjuk a cukorral, fahéjjal és kandírozott naranccsal és végül meglocsoljuk a maradék vajjal. Feltekerjük a tésztát, megcsavarjuk és belerakjuk a formába, majd letakarva kelni hagyjuk 30 percig. Mikor megkelt, lekenjük enyhén felvert tojás és tej keverékével és 175 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. (Ha túl lágynak tűnik, de már barnul a teteje, letakarjuk alufóliával, hogy nehogy megégjen.)