A legjobb kalácsok támogatója a
Hozzávalók
A fonott kalácshoz
- 250 ml tej
- 7 g szárított élesztő
- 70 g cukor
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 90 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 12 db puha karamella
- 80 g étcsoki
A kenéshez
- 1 db tojás
A legjobb kalácsok támogatója a
A legjobb kalácsok támogatója a
Hozzávalók
A fonott kalácshoz
- 250 ml tej
- 7 g szárított élesztő
- 70 g cukor
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 90 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 12 db puha karamella
- 80 g étcsoki
A kenéshez
- 1 db tojás
A tejet megmelegítjük, beleszórjuk az élesztőt (használhatunk 25 g friss élesztőt is), adunk hozzá egy teáskanál cukrot, és pár percig hagyjuk pihenni. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, majd mehet bele a pihentetett, kissé felfutott élesztős tej. Elkezdjük bedagasztani a tésztát, majd amikor már kissé összeállt, hozzácsorgatjuk a vajat, és simára dagasztjuk. Letakarva 1 órát kelesztjük.
Mikor megkelt, kissé átnyomkodjuk az ujjunkkal, széthúzogatjuk, és beleszórjuk a kisebb darabokra vágott karamellát és csokit, majd átgyúrjuk a tésztát, és először 2 részre osztjuk, aztán mindkét részt 4-felé vágjuk. 4 gombócból 4 db, kb. 24 cm-es rudat sodrunk. Kettőt egymás mellé rakunk, ennek a közepére merőlegesen is kerül egymás mellé két rúd. Az egyik alul lévő rudat felrakjuk felülre, a másik oldalon lévő alsót szintén. Ha körbeértünk, haladunk a másik irányba is: az alsó rudakat a mellette lévő felső rúdra fektetjük, és az egészet összefonjuk, egészen addig folytatva a jobbra-balra fonást, amíg el nem fogy a tészta. A másik 4 tésztagombócot is ugyanígy megformázzuk. 20-30 percet kelesztjük a kalácsokat, majd lekenjük őket tojással, és 175 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket, kb. 35-40 perc alatt.
Ha tetszett a karamellás-csokis kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!