Hirdetés
Instant

Körtés-kéksajtos kalács

Hozzávalók

1
18 cm átmérőjű tortaformához
+

A tésztához

125 ml tej
80 g cukor
8 g vaníliás cukor
20 g élesztő
100 g teljes kiőrlésű liszt
120 g liszt
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet só
1 db tojás
50 g puha vaj

A töltelékhez

4 db körte
100 g kéksajt
1 csipet fahéj

A kenéshez

1 db tojás
30 ml tej
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Körtés-kéksajtos kalács

Kalácsot az év bármely szakában szívesen sütünk, de most, hogy már nem tudjuk hova tenni ezt a sok körtét, örömmel vágtunk bele ebbe a változatba is. Ráadásul félig teljes kiőrlésű liszttel készült, így a rosttartalma is jótékony hatású.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

1
18 cm átmérőjű tortaformához
+

A tésztához

125 ml tej
80 g cukor
8 g vaníliás cukor
20 g élesztő
100 g teljes kiőrlésű liszt
120 g liszt
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet só
1 db tojás
50 g puha vaj

A töltelékhez

4 db körte
100 g kéksajt
1 csipet fahéj

A kenéshez

1 db tojás
30 ml tej
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A körtéket negyedeljük, majd 180 fokra előmelegített sütőben haraphatóan puhára sütjük.

A tésztához a tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrokat és egy csipet lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

Az átszitált liszteket összekeverjük a fahéjjal és a sóval, majd az élesztős tejet, a tojást és a vajat is belekeverjük, és kidagasztjuk. Szép fényes, de enyhén ragacsos masszát kapunk. Ezt fóliával lefedve meleg helyen negyven percet kelesztünk.

A körtét és a kéksajtot felkockázzuk és összekeverjük a fahéjjal.

A tésztát két részre osztjuk, majd hosszú, 50-60 cm-es rudakat sodrunk belőlük. A két rudat összecsavarjuk úgy, hogy minden találkozási pontnál kicsit szétnyitjuk, és egy-egy kanál körtés tölteléket teszünk bele. Az így kapott csavart rudat egy tortaformába igazítjuk, és a megmaradt tölteléket a forma közepébe halmozzuk.

körtés-kéksajtos kalács
Körtés-kéksajtos kalács

Ezután letakarva újabb fél órát kelesztjük, majd a tetejét lekenjük a tojással elkevert tejjel, és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 25-30 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. A formából kiszedve, egy lapáttal alányúlva állványra vagy tálra tesszük, és langyosra hűlve már ehetjük is például egy kis baracklekvárral.

Ha tetszett a körtés-kéksajtos kalács receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások