Hirdetés

Kovászos bagett

Hozzávalók

4
db bagetthez
+

A kovász etetéséhez

90 g kovász
100 g víz
100 g liszt (amilyennel eddig is etettétek)

A tésztához

140 g érett kovász
400 g víz
500 g BL-80-as kenyérliszt
10 g só
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Kovászos bagett

Ha van már kovászotok, az nagyon jó, akkor csak etetni kell a bagettkészítés előtt. Amennyiben nincs, akkor pár sorral lejjebb megtaláljátok a készítését. Szóval készüljetek fel, hogy összességében a tökéletes eredményhez ehhez a recepthez kell úgy másfél nap, de tényleges meló nem sok lesz vele, csak a türelmi idő. :)))
Kipróbáltam, jóóó lett!
15
Hirdetés

Hozzávalók

4
db bagetthez
+

A kovász etetéséhez

90 g kovász
100 g víz
100 g liszt (amilyennel eddig is etettétek)

A tésztához

140 g érett kovász
400 g víz
500 g BL-80-as kenyérliszt
10 g só
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

KOVÁSZKÉSZÍTÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ITT! Kattints!

Itt tenném hozzá, hogy amennyiben nincs kenyérlisztetek, csak sima BL-55 búzaliszt, azzal is elkészíthetitek, mert kipróbáltam, és elég jó akkor is a végeredmény, de azért a kenyérliszt az igazi, a sikértartalma miatt. 

Első lépésként egy meleg vízzel átmosott befőttesüvegben összekeverjük a kovászt a vízzel és a liszttel, rárakjuk a fedőt, és ha meleg van, akkor simán a konyhapulton hagyjuk, ha hűvösebb, akkor sálba tekerjük, és hagyjuk 6-7 órát pihenni. Amikor már aktív, egy tálban bedagasztjuk az előtésztát, azaz összekeverünk 140 g kovászt 350 g vízzel és 500 g liszttel, bedagasztjuk, majd letakarva 1 órát pihentetjük. 

Kovászos bagett

Egy kis bögrében a sót összekeverjük a maradék 50 g vízzel, és ez is pihen egy órát. A pihenési idő után beledagasztjuk az előtésztába a sós vizet, és 30-40 percet pihentetjük letakarva. Ezután jön 2-3 hajtogatás, mindegyik között 45 perc pihenés, letakarva. Ilyenkor lisztezett vagy vizezett felületen kihúzzuk a tésztát, és jobbról, majd balról behajtjuk, és az így kapott hosszú téglalapot feltekerjük. Az utolsó hajtogatás után már biztos, hogy szép nagy és kicsi buborékok is vannak a tésztában, ekkor cipóvá formázzuk, belerakjuk a tálba, letakarjuk és 2 órát pihentetjük, majd nejlonzacskót húzunk rá, és mehet 10-12 órára a hűtőbe. 

A hűtős kelesztés után (másnap reggel a legoptimálisabb) kivesszük a tésztát a hűtőből, 1 órát hagyjuk a pulton pihenni, majd négyfelé osztjuk. 30 percig pihentetjük (így könnyebben formázható lesz), majd megformázzuk a bagetteket. Mindegyik cipót kihúzzuk téglalap alakúra (ujjbeggyel nyomkodjuk, óvatosan), majd elkezdjük feltekerni. A végüket kicsit összecsípjük, ha szükséges, és óvatosan, lisztezett felületen bagetteket fomázunk belőlük. Lisztezett konyharuhával egymás mellé sorakoztatjuk őket (köztük is legyen konyharuha, hogy ne keljenek össze), és 90 percet kelesztjük őket. Az utolsó 10-15 percben 240 fokra előmelegítjük a sütőt, és berakunk egy tepsit. A bagetteket áthúzzuk a sütőpapírra, majd kivesszük a forró tepsit a sütőből, megfordítjuk, és ráhúzzuk a bagetteket a tepsire. 

A bagetteket belisztezzük, és egy éles késsel vagy borotvapengével bevágjuk őket, majd mehetnek is a forró sütőbe, egy tál vízzel egyetemben, ami a sütő aljába kerül. 240 fokon 13-15 percig sütjük a bagetteket. Majd 230 fokra levesszük a hőmérsékletet, és kivesszük a sütőből a vizestálat. Pirulásig sütjük őket (kb. 10-15 perc), majd kivesszük a sütőből, és megvárjuk amíg kihűlnek.

Ha tetszett a kovászos bagett receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?