Hozzávalók
A kovász etetéséhez
- 90 g kovász
- 100 g víz
- 100 g liszt (amilyennel eddig is etettétek)
A tésztához
- 140 g érett kovász
- 400 g víz
- 500 g BL-80-as kenyérliszt
- 10 g só
Hozzávalók
A kovász etetéséhez
- 90 g kovász
- 100 g víz
- 100 g liszt (amilyennel eddig is etettétek)
A tésztához
- 140 g érett kovász
- 400 g víz
- 500 g bl-80-as kenyérliszt
- 10 g só
KOVÁSZKÉSZÍTÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE ITT! Kattints!
Itt tenném hozzá, hogy amennyiben nincs kenyérlisztetek, csak sima BL-55 búzaliszt, azzal is elkészíthetitek, mert kipróbáltam, és elég jó akkor is a végeredmény, de azért a kenyérliszt az igazi, a sikértartalma miatt.
Első lépésként egy meleg vízzel átmosott befőttesüvegben összekeverjük a kovászt a vízzel és a liszttel, rárakjuk a fedőt, és ha meleg van, akkor simán a konyhapulton hagyjuk, ha hűvösebb, akkor sálba tekerjük, és hagyjuk 6-7 órát pihenni. Amikor már aktív, egy tálban bedagasztjuk az előtésztát, azaz összekeverünk 140 g kovászt 350 g vízzel és 500 g liszttel, bedagasztjuk, majd letakarva 1 órát pihentetjük.
Egy kis bögrében a sót összekeverjük a maradék 50 g vízzel, és ez is pihen egy órát. A pihenési idő után beledagasztjuk az előtésztába a sós vizet, és 30-40 percet pihentetjük letakarva. Ezután jön 2-3 hajtogatás, mindegyik között 45 perc pihenés, letakarva. Ilyenkor lisztezett vagy vizezett felületen kihúzzuk a tésztát, és jobbról, majd balról behajtjuk, és az így kapott hosszú téglalapot feltekerjük. Az utolsó hajtogatás után már biztos, hogy szép nagy és kicsi buborékok is vannak a tésztában, ekkor cipóvá formázzuk, belerakjuk a tálba, letakarjuk és 2 órát pihentetjük, majd nejlonzacskót húzunk rá, és mehet 10-12 órára a hűtőbe.
A hűtős kelesztés után (másnap reggel a legoptimálisabb) kivesszük a tésztát a hűtőből, 1 órát hagyjuk a pulton pihenni, majd négyfelé osztjuk. 30 percig pihentetjük (így könnyebben formázható lesz), majd megformázzuk a bagetteket. Mindegyik cipót kihúzzuk téglalap alakúra (ujjbeggyel nyomkodjuk, óvatosan), majd elkezdjük feltekerni. A végüket kicsit összecsípjük, ha szükséges, és óvatosan, lisztezett felületen bagetteket fomázunk belőlük. Lisztezett konyharuhával egymás mellé sorakoztatjuk őket (köztük is legyen konyharuha, hogy ne keljenek össze), és 90 percet kelesztjük őket. Az utolsó 10-15 percben 240 fokra előmelegítjük a sütőt, és berakunk egy tepsit. A bagetteket áthúzzuk a szilikonos sütőpapírra, majd kivesszük a forró tepsit a sütőből, megfordítjuk, és ráhúzzuk a bagetteket a tepsire.
A bagetteket belisztezzük, és egy éles késsel vagy borotvapengével bevágjuk őket, majd mehetnek is a forró sütőbe, egy tál vízzel egyetemben, ami a sütő aljába kerül. 240 fokon 13-15 percig sütjük a bagetteket. Majd 230 fokra levesszük a hőmérsékletet, és kivesszük a sütőből a vizestálat. Pirulásig sütjük őket (kb. 10-15 perc), majd kivesszük a sütőből, és megvárjuk amíg kihűlnek.
Ha tetszett a kovászos bagett receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!