Hozzávalók
A tésztához
- 240 ml meleg tej
- 45 g porcukor
- 40 g friss élesztő
- 380 g kenyérliszt (BL 80)
- 1 csipet só
- 30 g puha vaj
A világosbarna részhez
- 1 ½ ek kakaópor
- 1 - 2 ek tej
A sötétbarna részhez
- 3 ek kakaópor
- 2 ek tej
A kenéshez
- 1 db tojás
Hozzávalók
A tésztához
- 240 ml meleg tej
- 45 g porcukor
- 40 g friss élesztő
- 380 g kenyérliszt (bl 80)
- 1 csipet só
- 30 g puha vaj
A világosbarna részhez
- 1 ½ ek kakaópor
- 1 - 2 ek tej
A sötétbarna részhez
- 3 ek kakaópor
- 2 ek tej
A kenéshez
- 1 db tojás
A tésztához a meleg tejben, felfuttatjuk (kb. 8 perc alatt) az élesztőt a porcukorral. Összekeverjük a lisztet a sóval, hozzáöntjük az élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát, közben hozzáadjuk a vajat is. Mikor a tészta már nem ragad a kezünkre és sima a felülete, levágjuk nagyjából a felét, majd ezt a fél részt is félbevágjuk. Az egyik negyedbe beledagasztunk még 1-2 evőkanál tej segítségével 1 púpozott evőkanál kakaóport, a másik negyedbe pedig 2 kanál tejjel 3 kanál kakaóport.
A tésztákat kis tálakba rakjuk, letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Mikor megkeltek a bucik, mindhármat 6 részre vágjuk és kis gombócokat formázunk belőlük. A legsötétebb 6 gombócot hengerekké formázzuk. A világosbarnákat kissé kinyújtjuk és lazán beletekerjük a sötét hengereket, de nem szükséges, hogy teljesen körbeérje a hengert. A világos részeket szintén hosszúkásra nyújtjuk és beletekerjük az előzőleg készített világosbarna tésztába tekert sötét hengert, itt viszont összecsípjük a tészta szélét, hogy egy teljes, világos hengert kapjunk. Ezeket kissé megnyújtjuk, hogy végigérjenek a formában, majd a 3 hengert hosszában a formába fektetjük.. Erre jön még 2, majd zárásként, középre még egy henger.
Meleg helyen, letakarva kelesztjük 30 percig. A tojást lazán felverjük és megkenjük vele a kalács tetejét, majd 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsot.