Hozzávalók
- 450 g liszt
- 1 mk só
- 3 ek porcukor
- 300 ml tej
- 30 g élesztő
- 80 g vaj
Pacsni
Hozzávalók
- 450 g liszt
- 1 mk só
- 3 ek porcukor
- 300 ml tej
- 30 g élesztő
- 80 g vaj
A lisztet, a sót és a cukrot egy nagy tálba mérjük. A tejet megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percre félrerakjuk, hogy elkezdjen felfutni. Mikor már kissé habosodik, a lisztes keverékhez öntjük, és jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen, kb. 50 percig kelesztjük, hogy legalább a duplájára nőjön a tészta.
Ezután kissé átgyúrjuk (átnyomkodjuk), majd 4 részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk, egymásra rakjuk őket, a rétegek közé pedig rakunk a szoba-hőmérsékletű vajból. Újra kinyújtjuk a tésztát, kb. 5 mm vastagra, majd 18 részre vágjuk, és letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük őket.
Ezután mindegyik tészta két végét meghúzzuk egy kicsit, vigyázva, hogy ne szakadjanak el, csak nyúljanak meg. Újabb 45-50 percig kelesztjük őket, majd lekenjük vízzel, és 210 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük a pacsnikat.
Ha tetszett a pacsni receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!