Hozzávalók
Az öregtésztához
- 250 g BL80-as kenyérliszt
- 200 ml víz
- 1 tk instant élesztő
A pirított hagymához
- ½ ek kacsazsír
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
A kenyértésztához
- 200 g öregtészta
- 300 g BL80-as kenyérliszt + a formázáshoz
- 1 tk instant élesztő
- 20 g teljes kiőrlésű liszt
- 200 - 250 ml víz
- 15 g só
Hozzávalók
Az öregtésztához
- 250 g bl80-as kenyérliszt
- 200 ml víz
- 1 tk instant élesztő
A pirított hagymához
- ½ ek kacsazsír
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
A kenyértésztához
- 200 g öregtészta
- 300 g bl80-as kenyérliszt + a formázáshoz
- 1 tk instant élesztő
- 20 g teljes kiőrlésű liszt
- 200 - 250 ml víz
- 15 g só
A pirított hagymás kenyér első lépéseként az öregtésztához a kenyérlisztet összedolgozzuk a vízzel és az élesztővel, majd egy tálba tesszük és lefóliázzuk. Szobahőmérsékleten 6-8 órán át pihentetjük, de az sem baj, ha még tovább.
A zsírt felmelegítjük egy serpenyőben. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, majd közepesen erős hőfokon lepirítjuk. Ne dinszteljük, hanem pirítsuk, hogy itt-ott szépen megbarnuljon a hagyma. Amikor elkezd barnulni, félrehúzzuk a serpenyőt és hagyjuk kihűlni.
Az öregtésztából 200 grammot egy dagasztótálba teszünk. Hozzáadjuk a kenyérlisztet, az élesztőt, a lepirított hagymát, a teljes kiőrlésű lisztet és a vizet, majd elkezdjük dagasztani. A vízből először inkább csak 200 ml-t tegyünk, mert a különböző lisztek különböző mennyiségű vizet vesznek fel. Amennyiben szükséges, a keverékhez öntjük a többi vizet is.
Akkor jó a pirított hagymás kenyér tésztájának állaga, ha elválik a tál oldalától és ruganyos. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a sót. 10 perc dagasztás után lefedjük egy fóliával és langyos helyen 1-1,5 órát kelesztjük, kb. a duplájára. Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kissé kilapogatjuk, és először a felső és az alsó széleit hajtjuk középre, majd a másik két oldalát is behajtjuk. Megfordítjuk, hogy a hajtogatott oldala kerüljön alulra, és szorosan vekni formájúvá formázzuk a tésztát, majd óvatosan egy sütőpapírra helyezzük. Két konyharuhát felcsavarunk és a vekni két hosszanti széle mellé helyezzük, hogy megmaradjon a szép kenyér forma. Egy másik konyharuhával letakarjuk és 1,5 órát kelesztjük.
A pirított hagymás kenyér sütése
A sütőt 230 fokra felmelegítjük az öntöttvas sütőformával együtt. Hagyjuk, hogy a sütőforma is alaposan felmelegedjen. Kivesszük a sütőből a formát és sütőpapírral együtt belehelyezzük a kenyeret. Lefújjuk egy kevéske vízzel, lefedjük és 40 percig sütjük. Ha letelt az idő, kivesszük a sütőből, levesszük a tetejét és további 10 percig sütjük. Amikor kész a pirított hagymás kenyér, vízpermettel fényesítjük, hagyjuk hűlni, majd szeleteljük és tetszőleges feltéttel fogyasztjuk.
- Előkészítési idő: 40 perc
- Pihentetési idő: min. 8 óra
- Sütési idő: 50 perc
Ha tetszett a pirított hagymás kenyér receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!