Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 3 tk só
- 250 g vaj
- 100 ml langyos tej
- ½ tk kristálycukor
- 30 g friss élesztő
- 2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
- 150 ml tejföl
- 1 csokor medvehagyma
- 100 g trappista sajt
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 3 tk só
- 250 g vaj
- 100 ml langyos tej
- ½ tk kristálycukor
- 30 g friss élesztő
- 2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
- 150 ml tejföl
- 1 csokor medvehagyma
- 100 g trappista sajt
Így készül a sajtos-medvehagymás pogácsa.
A finomlisztet elkeverjük a sóval és belemorzsoljuk a vajat, amit érdemes egy villával vagy bármilyen segédeszközzel csinálni, hogy minél kevésbé melegítse fel a kezünk.
A tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd ha felfutott, a tojássárgájával és a tejföllel együtt hozzáadjuk a vajas liszthez. Homogén tésztát gyúrunk belőle, majd letakarva 30 percet pihentetjük a deszkán.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta a felaprított medvehagymát, majd háromba hajtjuk és hagyjuk 20 percet pihenni.
Ha letelt az idő, megint kinyújtjuk, háromba hajtjuk és jön újabb 20 perc pihenő. Ezt megismételjük még egyszer, de ekkor már nem pihentetjük, hanem kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra a tésztát. A tetejét egy késsel berácsozzuk, kiszaggatjuk a pogikat, megkenjük a tetejüket felvert tojással és megszórjuk sajttal.
Sütőpapírral bélelt tepsin még 10 percet pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
- Elkészítési idő: 20 perc
- Pihentetési idő: 80 perc
- Sütési idő: kb. 25 perc
Ha tetszett a sajtos-medvehagymás pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!