Hozzávalók
A tésztához
- 500 g liszt
- 1 csapott ek só
- 1 púpozott tk cukor
- 1 púpozott mk őrölt bors
- 2 csipet kakukkfű
- 250 g vaj
- 100 g cheddar sajt
- 100 g saganaki sajt
- 200 g túró
- 150 g görög joghurt
- 15 g élesztő
- 2 tojássárgája
A tetejére
- 1 db tojás
- 80 g reszelt cheddar
Hozzávalók
A tésztához
- 500 g liszt
- 1 csapott ek só
- 1 púpozott tk cukor
- 1 púpozott mk őrölt bors
- 2 csipet kakukkfű
- 250 g vaj
- 100 g cheddar sajt
- 100 g saganaki sajt
- 200 g túró
- 150 g görög joghurt
- 15 g élesztő
- 2 tojássárgája
A tetejére
- 1 db tojás
- 80 g reszelt cheddar
A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot és a fűszereket. A vajat a fagyasztóban lehűtjük, majd folyamatosan a lisztbe mártva, így, lisztesen egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, ezután ugyanezt tesszük a sajtokkal is. A túrót burgonyanyomón áttörjük. A görög joghurtot elkeverjük az élesztővel és 2 tojássárgájával.
Mindent egy keverőtálba teszünk, és lassú fokozaton alaposan összekeverünk. Lisztezett gyúródeszkára öntjük a tésztát, ahol tömörítjük, téglatest alakúra nyújtjuk, letakarjuk fóliával, majd fél órán keresztül pihentetjük.
A pihentetett tésztát kettévágjuk, kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy megtartsuk a négyzetes formát. Ennek a hajtogatáskor és az újranyújtáskor van szerepe.
Nyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük, majd letakarjuk. A hajtogatás menete a következő: először a tészta mindkét oldalát behajtjuk a feléig, majd a két felet összehajtjuk, és a hosszúkás lapot félbehajtjuk. Ezt egy órán belül 3-szor megismételjük, majd fóliába csomagoljuk, és másnapig hűtőbe tesszük.
Másnap kivesszük a hűtőből, és szoba-hőmérsékletűre melegítjük. Kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, egyenletesen bekenjük felvert tojással, majd kis lyukú reszelőn egyenletesen ráreszeljük a sajtot. Kis rúd formájúra szeleteljük, sütőpapíros tepsire tesszük őket, majd így is kb. egy órán át kelesztjük. Végül 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Ha tetszett a sajtos rúd receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!