Street Kitchen

4hiba,amielronthatjaavajaskrémet

4 hiba, ami elronthatja a vajas krémet

Hozzávalók
10 g
étkezési keményítő
280 ml
tej
1 mk
vaníliaesszencia
5 db
tojássárgája
130 g
cukor
60 g
darált mandula
(elhagyható)
300 g
szoba-hőmérsékletű vaj

Elkészítés

A vajas krém elkészítéséhez egy gyorsforralóban 50 ml tejjel kikeverjük a keményítőt. Utána felöntjük a többi tejjel, majd elkezdjük összemelegíteni a vanília esszenciával együtt.

Eközben egy tálban kikeverjük a tojássárgáját a cukorral és fokozatosan a meleg tejes egyveleghez adjuk. 

Hiba 1

Túl forró a tejes keverék! Kicsit magasabbra vesszük a hőmérsékletet, és folyamatos kevergetés mellett 80-85 fokra melegítjük. Akkor dolgozunk jól, ha egy egynemű, vaníliapuding állagú alapot kapunk. 

Hiba 2

Ha csomós marad a krém! Amikor elkészült, belekeverhetjük a darált mandulát vagy diót, attól függően, milyen süteményhez készítjük a krémet. TIPP: Az Eszterházyhoz diót használjatok! 

A kész krém tetejét fedjük be egy fólialappal, hogy ne bőrösödjön meg. Hagyjuk langyosra hűlni, időnként pedig átkeverhetjük.

Hiba 3

Nem fedjük le fóliával. A szobahőmérsékletű vajat kezdjük el kihabosítani magasabb fokozaton, majd 2-3 lépésben adjuk hozzá a szobahőmérsékletű krémalapot.

Hiba 4

A hőmérsékletkülönbség és a túlzott keverés miatt kicsapódhat a krém! Fontos odafigyelni, hogy ne legyen nagy hőmérsékletkülönbség a vaj és a krémalap közt. A túlságosan lehűtött krém és a szobahőmérsékletű vaj, vagy a szobahőmérsékletű krém és hideg vaj sem szerencsés párosítás. Amikor a krém állaga selymes és homogén, hagyjuk abba a habosítást, kenjük meg a tortánkat, és élvezzük a szuper vajas krémet!

vajas krém

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Megsütöttétek a tökéletes piskótát, de egy elrontott vajas krém az egészet hazavágja? Hogy ez soha ne fordulhasson elő veletek, összeszedtük a leggyakoribb hibákat, és megmutatjuk a hibátlan vajas krém készítését lépésről lépésre.

Hozzávalók

18 cm-es tortához
10 g
étkezési keményítő
280 ml
tej
1 mk
vaníliaesszencia
5 db
tojássárgája
130 g
cukor
60 g
darált mandula
(elhagyható)
300 g
szoba-hőmérsékletű vaj

A vajas krém elkészítéséhez egy gyorsforralóban 50 ml tejjel kikeverjük a keményítőt. Utána felöntjük a többi tejjel, majd elkezdjük összemelegíteni a vanília esszenciával együtt.

Eközben egy tálban kikeverjük a tojássárgáját a cukorral és fokozatosan a meleg tejes egyveleghez adjuk. 

Hiba 1

Túl forró a tejes keverék! Kicsit magasabbra vesszük a hőmérsékletet, és folyamatos kevergetés mellett 80-85 fokra melegítjük. Akkor dolgozunk jól, ha egy egynemű, vaníliapuding állagú alapot kapunk. 

Hiba 2

Ha csomós marad a krém! Amikor elkészült, belekeverhetjük a darált mandulát vagy diót, attól függően, milyen süteményhez készítjük a krémet. TIPP: Az Eszterházyhoz diót használjatok! 

A kész krém tetejét fedjük be egy fólialappal, hogy ne bőrösödjön meg. Hagyjuk langyosra hűlni, időnként pedig átkeverhetjük.

Hiba 3

Nem fedjük le fóliával. A szobahőmérsékletű vajat kezdjük el kihabosítani magasabb fokozaton, majd 2-3 lépésben adjuk hozzá a szobahőmérsékletű krémalapot.

Hiba 4

A hőmérsékletkülönbség és a túlzott keverés miatt kicsapódhat a krém! Fontos odafigyelni, hogy ne legyen nagy hőmérsékletkülönbség a vaj és a krémalap közt. A túlságosan lehűtött krém és a szobahőmérsékletű vaj, vagy a szobahőmérsékletű krém és hideg vaj sem szerencsés párosítás. Amikor a krém állaga selymes és homogén, hagyjuk abba a habosítást, kenjük meg a tortánkat, és élvezzük a szuper vajas krémet!

vajas krém

Ha tetszett a 4 hiba, ami elronthatja a vajas krémet receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept