Mielőtt nekiállunk az áfonyás-BBQ szószos golyók elkészítéséhez először egy krumplipürét készítünk, amihez a krumplikat és a zellert megtisztítjuk, felkockázzuk, és bő, sós vízben puhára főzzük.
Közben elkészítjük a gyors BBQ szószt. Ehhez az alaplevet, a lekvárt, a ketchupot, sót, borsot és a mustárt sűrűre forraljuk egy gyorsforralóban. Amikor az állaga tetszetős, belekeverjük a BBQ fűszerkeveréket, ha nem elég füstös, jöhet bele egy kis folyékony füst is, majd elkeverjük, beleszórjuk az áfonyát, és félrehúzzuk.
A golyókat egy serpenyőben, közepesen erős lángon, 1-2 ek olajon körbepirítjuk, majd a szószba dobjuk, és így pároljuk még 5-8 percig.

Az olívaolajat és a tejet egy tálkába öntjük, beleszórjuk a rozmaring leveleit, és 30 másodpercre a mikróba dobjuk. A zelleres krumplit leszűrjük, összetörjük, hozzáadjuk a tejes keveréket, és ízlés szerint ízesítjük még sóval, borssal, szerecsendióval. A BBQ szószos golyókat a pürével tálaljuk, végül pakolhatunk rá egy kevés rukkolát is.

Elkészítési idő: kb. 40 perc
Még több ünnepi vega fogás:
Vega Stefánia-vagdalt krumplipürével
Húsmentes Wellington sütőtökös rizzsel
Zé-féle vega pásztorpite