Az áfonyás-diós kenyér elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk és egészben, bő vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd egy dagasztógép keverőtáljában áttörjük.
A só kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és közepes fokozaton 8 percig dagasztjuk.
Hozzáadjuk a sót, majd további 2 perc dagasztás után a pultra vagy egy deszkára borítjuk a tésztát, és kicsit áthajtogatjuk.
Kiolajozott tálba tesszük, és szobahőmérséklettől függően 40-60 perc alatt kb. a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk, az ujjbegyeinkkel óvatosan kilapogatjuk a tésztát, majd fentről és lentről is behajtjuk és összenyomkodjuk, ezután jobbról és balról is egymásra hajtjuk a tészta széleit, és összenyomkodjuk.
Feltekerjük a tésztát, hogy vekni formát kapjunk, és egy rétesliszttel megszórt szakajtóba fektetjük az illesztéssel felfelé.
Letakarjuk és hagyjuk szobahőmérséklettől függően 20-35 percig kelni.
A sütőt egy pizzakővel vagy vaslappal, alsó-felső sütésen 230 fokra melegítjük úgy, hogy beteszünk a legalsó szintre egy tepsit.
A kenyeret enyhén lisztezett, nyeles deszkára borítjuk, egy éles pengével a közepétől 3-4 cm-re, 3 mm mélyen, félkörben benyessük, és becsúsztatjuk a kőre vagy a vaslapra. Kb. 100 ml vizet öntünk az alsó tepsibe, és így sütjük 20 percig.
Ezután visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra, kivesszük a vizes tepsit, és további 20 perc alatt készre sütjük a kenyeret.
Rácsra téve hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt megvágjuk.
Áfonyás-dióskenyér
Lehet, hogy kicsit macerásnak tűnik a leírás, és több idő is elkészíteni, mint leszaladni a pékségbe, de a frissen sült kenyér illata minden perc belefektetett munkáért kárpótol.
Ha valami különlegesebb kenyérre vágysz, akkor jó helyen jársz, mert az áfonyás-diós kenyér igazi villantós történet!
Hidd el, megéri rászánnod az idődet, mert a végeredmény olyan ütős lesz, hogy résen kell légy, nehogy idő előtt elfogyjon.
Hozzávalók
A formázáshoz
Elkészítés
Az áfonyás-diós kenyér elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk és egészben, bő vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd egy dagasztógép keverőtáljában áttörjük.
A só kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és közepes fokozaton 8 percig dagasztjuk.
Hozzáadjuk a sót, majd további 2 perc dagasztás után a pultra vagy egy deszkára borítjuk a tésztát, és kicsit áthajtogatjuk.
Kiolajozott tálba tesszük, és szobahőmérséklettől függően 40-60 perc alatt kb. a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk, az ujjbegyeinkkel óvatosan kilapogatjuk a tésztát, majd fentről és lentről is behajtjuk és összenyomkodjuk, ezután jobbról és balról is egymásra hajtjuk a tészta széleit, és összenyomkodjuk.
Feltekerjük a tésztát, hogy vekni formát kapjunk, és egy rétesliszttel megszórt szakajtóba fektetjük az illesztéssel felfelé.
Letakarjuk és hagyjuk szobahőmérséklettől függően 20-35 percig kelni.
A sütőt egy pizzakővel vagy vaslappal, alsó-felső sütésen 230 fokra melegítjük úgy, hogy beteszünk a legalsó szintre egy tepsit.
A kenyeret enyhén lisztezett, nyeles deszkára borítjuk, egy éles pengével a közepétől 3-4 cm-re, 3 mm mélyen, félkörben benyessük, és becsúsztatjuk a kőre vagy a vaslapra. Kb. 100 ml vizet öntünk az alsó tepsibe, és így sütjük 20 percig.
Ezután visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra, kivesszük a vizes tepsit, és további 20 perc alatt készre sütjük a kenyeret.
Rácsra téve hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt megvágjuk.

Bejött az áfonyás-diós kenyér? Itt van még három frankó recept, ha különleges kenyérre fáj a fogad!
Ha tetszett az Áfonyás-diós kenyér receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!