Pékség

Áfonyás-dióskenyér

Áfonyás-diós kenyér
Áfonyás-diós kenyér

Hozzávalók
1 db
burgonya
(180 g/db)
300 g
kenyérliszt
1 tk
kristálycukor
5 g
szárított élesztő
120 ml
víz
1 ek
olívaolaj
50 g
dió
50 g
aszalt áfonya
1.5 tk
A formázáshoz
2 ek
étolaj
30 g
kenyérliszt
30 g
rétesliszt

Elkészítés
  1. Az áfonyás-diós kenyér elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk és egészben, bő vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd egy dagasztógép keverőtáljában áttörjük.

  2. A só kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és közepes fokozaton 8 percig dagasztjuk. 

  3. Hozzáadjuk a sót, majd további 2 perc dagasztás után a pultra vagy egy deszkára borítjuk a tésztát, és kicsit áthajtogatjuk.

  4. Kiolajozott tálba tesszük, és szobahőmérséklettől függően 40-60 perc alatt kb. a duplájára kelesztjük. 

  5. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, az ujjbegyeinkkel óvatosan kilapogatjuk a tésztát, majd fentről és lentről is behajtjuk és összenyomkodjuk, ezután jobbról és balról is egymásra hajtjuk a tészta széleit, és összenyomkodjuk. 

  6. Feltekerjük a tésztát, hogy vekni formát kapjunk, és egy rétesliszttel megszórt szakajtóba fektetjük az illesztéssel felfelé. 

  7. Letakarjuk és hagyjuk szobahőmérséklettől függően 20-35 percig kelni.

  8. A sütőt egy pizzakővel vagy vaslappal, alsó-felső sütésen 230 fokra melegítjük úgy, hogy beteszünk a legalsó szintre egy tepsit.

  9. A kenyeret enyhén lisztezett, nyeles deszkára borítjuk, egy éles pengével a közepétől 3-4 cm-re, 3 mm mélyen, félkörben benyessük, és becsúsztatjuk a kőre vagy a vaslapra. Kb. 100 ml vizet öntünk az alsó tepsibe, és így sütjük 20 percig.

  10. Ezután visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra, kivesszük a vizes tepsit, és további 20 perc alatt készre sütjük a kenyeret.

  11. Rácsra téve hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt megvágjuk. 

www.streetkitchen.hu

Lehet, hogy kicsit macerásnak tűnik a leírás, és több idő is elkészíteni, mint leszaladni a pékségbe, de a frissen sült kenyér illata minden perc belefektetett munkáért kárpótol.

Ha valami különlegesebb kenyérre vágysz, akkor jó helyen jársz, mert az áfonyás-diós kenyér igazi villantós történet!

Hidd el, megéri rászánnod az idődet, mert a végeredmény olyan ütős lesz, hogy résen kell légy, nehogy idő előtt elfogyjon.

Hozzávalók

1 500 grammos cipóhoz
1 db
burgonya
(180 g/db)
300 g
kenyérliszt
1 tk
kristálycukor
5 g
szárított élesztő
120 ml
víz
1 ek
olívaolaj
50 g
dió
50 g
aszalt áfonya
1.5 tk
A formázáshoz
2 ek
étolaj
30 g
kenyérliszt
30 g
rétesliszt

Elkészítés

  1. Az áfonyás-diós kenyér elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk és egészben, bő vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd egy dagasztógép keverőtáljában áttörjük.

  2. A só kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és közepes fokozaton 8 percig dagasztjuk. 

  3. Hozzáadjuk a sót, majd további 2 perc dagasztás után a pultra vagy egy deszkára borítjuk a tésztát, és kicsit áthajtogatjuk.

  4. Kiolajozott tálba tesszük, és szobahőmérséklettől függően 40-60 perc alatt kb. a duplájára kelesztjük. 

  5. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, az ujjbegyeinkkel óvatosan kilapogatjuk a tésztát, majd fentről és lentről is behajtjuk és összenyomkodjuk, ezután jobbról és balról is egymásra hajtjuk a tészta széleit, és összenyomkodjuk. 

  6. Feltekerjük a tésztát, hogy vekni formát kapjunk, és egy rétesliszttel megszórt szakajtóba fektetjük az illesztéssel felfelé. 

  7. Letakarjuk és hagyjuk szobahőmérséklettől függően 20-35 percig kelni.

  8. A sütőt egy pizzakővel vagy vaslappal, alsó-felső sütésen 230 fokra melegítjük úgy, hogy beteszünk a legalsó szintre egy tepsit.

  9. A kenyeret enyhén lisztezett, nyeles deszkára borítjuk, egy éles pengével a közepétől 3-4 cm-re, 3 mm mélyen, félkörben benyessük, és becsúsztatjuk a kőre vagy a vaslapra. Kb. 100 ml vizet öntünk az alsó tepsibe, és így sütjük 20 percig.

  10. Ezután visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra, kivesszük a vizes tepsit, és további 20 perc alatt készre sütjük a kenyeret.

  11. Rácsra téve hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt megvágjuk. 

Ha tetszett az Áfonyás-diós kenyér receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept