Krémlevesek

Almás-chilissütőtökkrémleves

Almás-chilis sütőtökkrémleves
almas-chilis-sutotokkremleves

Hozzávalók
800 g
sütőtök
2 db
alma
2 ek
méz
4 ek
olívaolaj
1 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt gyömbér
1 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 db
friss piros chili
700 ml
zöldségalaplé
200 ml
tejszín
1 db
narancs leve
A füstöltpaprika-olajhoz
3 ek
olívaolaj
1 tk
füstölt paprika
A tálaláshoz
pirított tökmag

Elkészítés
  1. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk és nagyobb kockákra vágjuk. Az almákat héjában, maggal együtt hagyjuk. Egy tepsiben összeforgatjuk a sütőtököt a mézzel és 2 ek olívaolajjal, a sóval, a fahéjjal és a gyömbérrel, mellérakjuk az almákat is, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg a sütőtök megpuhul és az alma karamellizálódik.

  2. Közben a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát szeleteljük, a chilit felkarikázzuk. Egy lábasban felforrósítjuk a maradék olívaolajat, üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a chilit.

  3. A sütőtököt és a sült almát a lábasba tesszük, az almáról lehúzzuk a héjat és eltávolítjuk a magokat, majd botmixerrel, az alaplével együtt selymesre pürésítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, 10 percig közepes lángon forraljuk, majd mehet hozzá a narancs leve is.

  4. A füstöltpaprika-olajhoz az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a füstölt paprikát, majd lehűtjük.

  5. Tálaláskor a leves tetejét meglocsoljuk a füstöltpaprika-olajjal, megszórjuk pirított tökmaggal, és ízlés szerint chiliolajjal is kiegészíthetjük.

www.streetkitchen.hu

Ha az ősznek lenne illata, ez lenne az. Méz, sült alma, narancs és egy pici chili, ami csak annyira csíp, hogy mosolyogva kanalazzunk tovább.

A selymes textúráért botmixerrel dolgozzunk, és ne spóroljunk a füstöltpaprika-olajjal sem, mert az adja meg a karakterét. Kezdőként is bátran belevághatsz, a sütés és pürésítés mellett nem sok dolgod lesz vele. :) Ezeket kell beszerezned:

Hozzávalók

4 fő részére
800 g
sütőtök
2 db
alma
2 ek
méz
4 ek
olívaolaj
1 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt gyömbér
1 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 db
friss piros chili
700 ml
zöldségalaplé
200 ml
tejszín
1 db
narancs leve
A füstöltpaprika-olajhoz
3 ek
olívaolaj
1 tk
füstölt paprika
A tálaláshoz
pirított tökmag

Elkészítés

  1. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk és nagyobb kockákra vágjuk. Az almákat héjában, maggal együtt hagyjuk. Egy tepsiben összeforgatjuk a sütőtököt a mézzel és 2 ek olívaolajjal, a sóval, a fahéjjal és a gyömbérrel, mellérakjuk az almákat is, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg a sütőtök megpuhul és az alma karamellizálódik.

  2. Közben a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát szeleteljük, a chilit felkarikázzuk. Egy lábasban felforrósítjuk a maradék olívaolajat, üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a chilit.

  3. A sütőtököt és a sült almát a lábasba tesszük, az almáról lehúzzuk a héjat és eltávolítjuk a magokat, majd botmixerrel, az alaplével együtt selymesre pürésítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, 10 percig közepes lángon forraljuk, majd mehet hozzá a narancs leve is.

  4. A füstöltpaprika-olajhoz az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a füstölt paprikát, majd lehűtjük.

  5. Tálaláskor a leves tetejét meglocsoljuk a füstöltpaprika-olajjal, megszórjuk pirított tökmaggal, és ízlés szerint chiliolajjal is kiegészíthetjük.

Ha tetszett az almás-chilis sütőtökkrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése