Ázsiai kaják

Ananászosédes-savanyúsertés

Ananászos édes-savanyú sertés

Hozzávalók
300 g
sertéskaraj
1 tk
kristálycukor
1 ek
szójaszósz
0.5 tk
1 tk
őrölt fehér bors
1 ek
kínai főzőbor
1 db
tojás
0.5 db
zöld kaliforniai paprika
0.5 db
piros kaliforniai paprika
150 g
konzerv ananász
5 ek
kukoricakeményítő
bő olaj a sütéshez
Az édes-savanyú szószhoz
1 ek
kukoricakeményítő
1 ek
kristálycukor
1 ek
szójaszósz
1 ek
10 %-os ecet
3 ek
paradicsompüré
100
ml víz
A tálaláshoz
1 ek
pirított szezámmag

Elkészítés

Az ananászos édes-savanyú sertés elkészítéséhez a karajt 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk, majd egy tálba tesszük és hozzáadjuk a cukrot, a szójaszószt, a sót, a fehér borsot, a főzőbort és a tojást. Jól elkeverjük és 15 percig pácoljuk. Ez idő alatt a zöld és piros paprikát rombusz alakúra, az ananászt kockákra vágjuk. 

Egy tálkában összekeverjük az édes-savanyú szósz hozzávalóit, majd ezt is félretesszük.

A pácolt karajt kicsit lecsöpögtetjük, majd bőven megszórjuk keményítővel, és egy wokban közepesen forró olajban, kb. 160 fokon 4-5 percig sütjük. Ügyeljünk arra, hogy amikor beledobjuk a húst, akkor ne ragadjanak össze a darabok. Leszűrjük, és amikor kicsit lehűlt a hús, nagyon forró olajban még egyszer átsütjük 30 másodpercig, aranysárga színre. Ettől lesz igazán ropogós a végeredmény. Kivesszük, lecsepegtetjük és félretesszük egy későbbi folyamathoz. 

A wokot megtisztítjuk, kevés olajat öntünk bele és hozzáadjuk az előkevert szószt. Megvárjuk, hogy kicsit besűrűsödjön a szószunk és karamellizálódjon a cukor, majd sorjában beleforgatjuk az ananászt, a paprikákat és végül az elősütött húst. Párszor átforgatjuk és készen is van az isteni finom ananászos édes-savanyú sertésünk. 

Tálaláskor pirított szezámmaggal díszíthetjük. 

ananaszos-edes-savanyu-sertes
Ananászos édes-savanyú sertés (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Még több kínai klasszikus:

Szecsuáni csirke

Mézes-szezámmagos csirke

Kínai pirított tészta

www.streetkitchen.hu

Az ananászos édes-savanyú sertés nekem igazán nosztalgikus, ugyanis gyerekkoromban ez volt az egyik kedvenc ételem, amit mindig kértem apukámtól. Most nektek is megmutatom, hogyan készíthetitek el ezt a kínai klasszikust.

Hozzávalók

2 főre
300 g
sertéskaraj
1 tk
kristálycukor
1 ek
szójaszósz
0.5 tk
1 tk
őrölt fehér bors
1 ek
kínai főzőbor
1 db
tojás
0.5 db
zöld kaliforniai paprika
0.5 db
piros kaliforniai paprika
150 g
konzerv ananász
5 ek
kukoricakeményítő
bő olaj a sütéshez
Az édes-savanyú szószhoz
1 ek
kukoricakeményítő
1 ek
kristálycukor
1 ek
szójaszósz
1 ek
10 %-os ecet
3 ek
paradicsompüré
100
ml víz
A tálaláshoz
1 ek
pirított szezámmag

Az ananászos édes-savanyú sertés elkészítéséhez a karajt 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk, majd egy tálba tesszük és hozzáadjuk a cukrot, a szójaszószt, a sót, a fehér borsot, a főzőbort és a tojást. Jól elkeverjük és 15 percig pácoljuk. Ez idő alatt a zöld és piros paprikát rombusz alakúra, az ananászt kockákra vágjuk. 

Egy tálkában összekeverjük az édes-savanyú szósz hozzávalóit, majd ezt is félretesszük.

A pácolt karajt kicsit lecsöpögtetjük, majd bőven megszórjuk keményítővel, és egy wokban közepesen forró olajban, kb. 160 fokon 4-5 percig sütjük. Ügyeljünk arra, hogy amikor beledobjuk a húst, akkor ne ragadjanak össze a darabok. Leszűrjük, és amikor kicsit lehűlt a hús, nagyon forró olajban még egyszer átsütjük 30 másodpercig, aranysárga színre. Ettől lesz igazán ropogós a végeredmény. Kivesszük, lecsepegtetjük és félretesszük egy későbbi folyamathoz. 

A wokot megtisztítjuk, kevés olajat öntünk bele és hozzáadjuk az előkevert szószt. Megvárjuk, hogy kicsit besűrűsödjön a szószunk és karamellizálódjon a cukor, majd sorjában beleforgatjuk az ananászt, a paprikákat és végül az elősütött húst. Párszor átforgatjuk és készen is van az isteni finom ananászos édes-savanyú sertésünk. 

Tálaláskor pirított szezámmaggal díszíthetjük. 

ananaszos-edes-savanyu-sertes
Ananászos édes-savanyú sertés (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Még több kínai klasszikus:

Szecsuáni csirke

Mézes-szezámmagos csirke

Kínai pirított tészta

Ha tetszett az Ananászos édes-savanyú sertés receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept