Street food

Arancini,azolaszcsúcsstreetfood

Arancini, az olasz csúcs street food

Hozzávalók
A rizottóhoz
2 ek
olaj
1 fej
vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
1 pohár
arborio rizs (300 g)
bors
150 ml
száraz fehérbor
800 ml
alaplé vagy víz
1 nagy marék
reszelt parmezán
0.5 csokor
bazsalikom
Az arancini formázásához
1 nagy marék
fehér cheddar sajt
olívabogyó
mini mozzarella
liszt
2 db
tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A mártogatóshoz
1 fej
vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
bors
1 db
kisebb chili
1 ek
reszelt parmezán
1 konzerv
darabolt paradicsom
1 csokor
bazsalikom

Elkészítés
A rizottóhoz egy serpenyőbe öntjük az olajat és elkezdjük megdinsztelni rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst és pár percig kevergetjük, hogy opálossá váljon. Ekkor mehet hozzá a fehérbor fele, majd amikor ezt magába szívta jöhet a maradék bor és kevés víz vagy alaplé. Folyamatosan kevergetve, és  fokozatosan adagolva hozzá a folyadékot, krémesre főzzük a rizottót. Közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a parmezánt, a főzés végén pedig az apróra vágott bazsalikomleveleket. Mikor kész, hagyjuk kihűlni és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára, de még jobb ha egy egész éjszakát állni hagyjuk.
Másnap kivesszük a rizottót a hűtőből, hozzákeverjük a reszelt cheddart, kiveszünk egy egy diónyi mennyiséget a masszából, a közepébe nyomunk egy-egy olívabogyót vagy mozzarellát és golyót formázunk belőlük. A  golyókat bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk őket és bő, forró olajban kisütjük.A mártogatóshoz kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott chilipaprikát, a paradicsom konzervet és a parmezánt és 10-15 perc alatt összefőzzük, a végén mehet bele a felaprított bazsalikom. A kisült arancinit a paradicsomos mártogatóssal tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Azt tudjuk, hogy egy gondosan elkészített rizottó a világ legfinomabb ételei között van, de nem szabad ám ennyivel megelégednünk. Formázzunk belőle golyókat, panírozzuk be és rántsuk ki őket!

Hozzávalók

4 főre
A rizottóhoz
2 ek
olaj
1 fej
vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
1 pohár
arborio rizs (300 g)
bors
150 ml
száraz fehérbor
800 ml
alaplé vagy víz
1 nagy marék
reszelt parmezán
0.5 csokor
bazsalikom
Az arancini formázásához
1 nagy marék
fehér cheddar sajt
olívabogyó
mini mozzarella
liszt
2 db
tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A mártogatóshoz
1 fej
vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
bors
1 db
kisebb chili
1 ek
reszelt parmezán
1 konzerv
darabolt paradicsom
1 csokor
bazsalikom
A rizottóhoz egy serpenyőbe öntjük az olajat és elkezdjük megdinsztelni rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst és pár percig kevergetjük, hogy opálossá váljon. Ekkor mehet hozzá a fehérbor fele, majd amikor ezt magába szívta jöhet a maradék bor és kevés víz vagy alaplé. Folyamatosan kevergetve, és  fokozatosan adagolva hozzá a folyadékot, krémesre főzzük a rizottót. Közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a parmezánt, a főzés végén pedig az apróra vágott bazsalikomleveleket. Mikor kész, hagyjuk kihűlni és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára, de még jobb ha egy egész éjszakát állni hagyjuk.
Másnap kivesszük a rizottót a hűtőből, hozzákeverjük a reszelt cheddart, kiveszünk egy egy diónyi mennyiséget a masszából, a közepébe nyomunk egy-egy olívabogyót vagy mozzarellát és golyót formázunk belőlük. A  golyókat bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk őket és bő, forró olajban kisütjük.A mártogatóshoz kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott chilipaprikát, a paradicsom konzervet és a parmezánt és 10-15 perc alatt összefőzzük, a végén mehet bele a felaprított bazsalikom. A kisült arancinit a paradicsomos mártogatóssal tálaljuk.

Ha tetszett az Arancini, az olasz csúcs street food receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept