Fantasztikus desszertek

Aranygaluska-felfújt

Aranygaluska-felfújt

Hozzávalók
20 g
vaj
A tésztához
200 ml
meleg tej
30 g
friss élesztő
120 g
cukor
2 csomag
vaníliás cukor
500 g
liszt
1 db
citrom héja
2 db
tojás
1 nagy csipet
180 g
olvasztott vaj
A tészta tetejére
100 g
darált dió
2 ek
porcukor
A kötőanyag
6 db
tojás
4 csomag
bourbon vaníliás cukor
700 ml
tej
Az egész tetejére
2 ek
darált dió
2 tk
porcukor
300 ml
habtejszín

Elkészítés

A tésztához a tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverünk 1 evőkanál cukrot a 120 g-ból, és hagyjuk kicsit felfutni. Ezután egy nagy keverőtálba öntjük a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, összekeverjük, majd jöhet bele az élesztős tej, az olvasztott vaj és a tojások. Elkezdjük összekeverni. Amikor kicsit összeállt, jöhet bele a só. 10 perc alatt alaposan kidagasztjuk, majd lefedjük, és hagyjuk 1 órát pihenni. 

A tészta tetejére való hozzávalókat összekeverjük. Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval addig szaggatjuk, amíg el nem fogy, majd beleforgatjuk a diós keverékbe. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ha a vége felé kezdene nagyon megsülni a teteje, letakarjuk egy alufóliával. Ha megsült, kiszedjük, hagyjuk pár percet hűlni, majd darabokra tépjük, tepsire rakjuk, és visszatoljuk még 5 percre a sütőbe. Ezután hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. 

Közben a tojásokat kihabosítjuk a cukorral, majd elkeverjük benne a tejet és a tejszínt, és lassú tűzön addig főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Nem fog nagyon, de azért ne hagyjátok ki ezt a lépést.

Egy tepsibe rakjuk az aranygaluskát, ráöntjük a sodót, majd megszórjuk a tetejét a porcukor és dió keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

www.streetkitchen.hu

Nem mondom, hogy a legmegúszósabb recept, azt sem, hogy nincs vele sok macera, de a végeredmény mindenért kárpótol, ha ti is oda meg vissza vagytok az aranygaluskáért.

Hozzávalók

6 - 8 főre
20 g
vaj
A tésztához
200 ml
meleg tej
30 g
friss élesztő
120 g
cukor
2 csomag
vaníliás cukor
500 g
liszt
1 db
citrom héja
2 db
tojás
1 nagy csipet
180 g
olvasztott vaj
A tészta tetejére
100 g
darált dió
2 ek
porcukor
A kötőanyag
6 db
tojás
4 csomag
bourbon vaníliás cukor
700 ml
tej
Az egész tetejére
2 ek
darált dió
2 tk
porcukor
300 ml
habtejszín

A tésztához a tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverünk 1 evőkanál cukrot a 120 g-ból, és hagyjuk kicsit felfutni. Ezután egy nagy keverőtálba öntjük a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, összekeverjük, majd jöhet bele az élesztős tej, az olvasztott vaj és a tojások. Elkezdjük összekeverni. Amikor kicsit összeállt, jöhet bele a só. 10 perc alatt alaposan kidagasztjuk, majd lefedjük, és hagyjuk 1 órát pihenni. 

A tészta tetejére való hozzávalókat összekeverjük. Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval addig szaggatjuk, amíg el nem fogy, majd beleforgatjuk a diós keverékbe. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ha a vége felé kezdene nagyon megsülni a teteje, letakarjuk egy alufóliával. Ha megsült, kiszedjük, hagyjuk pár percet hűlni, majd darabokra tépjük, tepsire rakjuk, és visszatoljuk még 5 percre a sütőbe. Ezután hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. 

Közben a tojásokat kihabosítjuk a cukorral, majd elkeverjük benne a tejet és a tejszínt, és lassú tűzön addig főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Nem fog nagyon, de azért ne hagyjátok ki ezt a lépést.

Egy tepsibe rakjuk az aranygaluskát, ráöntjük a sodót, majd megszórjuk a tetejét a porcukor és dió keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Ha tetszett az Aranygaluska-felfújt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept