Brutális kaják

Baboskáposzta

Babos káposzta

Hozzávalók
A csülökhöz
1 db
csülök
(1,3 kg/db)
4 db
babérlevél
1 ek
egész fekete bors
1 fej
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 szál
sárgarépa
(120 g/szál)
A káposztához
150 g
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
2 db
babérlevél
1 tk
őrölt kömény
2 tk
fűszerpaprika
1 kg
apró savanyú káposzta
só, bors
150 ml
fehérbor
2 konzerv
vörösbab
(400 g-os kiszerelés)
250 ml
víz
A tálaláshoz
6 ek
tejföl
6 szelet
friss kenyér

Elkészítés

A babos káposzta elkészítésénének első lépéseként a csülköt az összes hozzávalóval együtt feltesszük főni annyi vízben, ami kb. 3 ujjnyira ellepi, és forrástól számítva, éppen csak forrva 1,5 órát főzzük. Miután megpuhult, hagyjuk a levében kihűlni. (Ez fontos lépés, hogy ne száradjon ki a csülök.) 

A raguhoz a szalonnát kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk és közepes hőfokon kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet és kb. 7 percig dinszteljük. Megszórjuk a köménnyel, a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a lecsöpögtetett, esetleg átmosott káposztát, sózzuk, borsozzuk és erős hőfokon kb. 3 percig pirítjuk. A csülköt nagyobb, kb. 10 cm-es darabokra tépkedjük és a káposztához adjuk. Felöntjük a borral, majd amikor az elpárolgott (ez kb. 2 perc), hozzáadjuk a babot, felöntjük a vízzel és kb. 10 perc alatt készre főzzük. 

Tálalásnál tejfölt locsolunk rá és friss kenyérrel falatozzuk. 

babos-kaposzta-3
Babos káposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra 

www.streetkitchen.hu

Ez a tartalmas, kiadós egytálétel tökéletes választás, ha valami kiadós, magyaros ebédre vagy vacsorára vágyunk.

Hozzávalók

6 főre
A csülökhöz
1 db
csülök
(1,3 kg/db)
4 db
babérlevél
1 ek
egész fekete bors
1 fej
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 szál
sárgarépa
(120 g/szál)
A káposztához
150 g
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
2 db
babérlevél
1 tk
őrölt kömény
2 tk
fűszerpaprika
1 kg
apró savanyú káposzta
só, bors
150 ml
fehérbor
2 konzerv
vörösbab
(400 g-os kiszerelés)
250 ml
víz
A tálaláshoz
6 ek
tejföl
6 szelet
friss kenyér

A babos káposzta elkészítésénének első lépéseként a csülköt az összes hozzávalóval együtt feltesszük főni annyi vízben, ami kb. 3 ujjnyira ellepi, és forrástól számítva, éppen csak forrva 1,5 órát főzzük. Miután megpuhult, hagyjuk a levében kihűlni. (Ez fontos lépés, hogy ne száradjon ki a csülök.) 

A raguhoz a szalonnát kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk és közepes hőfokon kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet és kb. 7 percig dinszteljük. Megszórjuk a köménnyel, a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a lecsöpögtetett, esetleg átmosott káposztát, sózzuk, borsozzuk és erős hőfokon kb. 3 percig pirítjuk. A csülköt nagyobb, kb. 10 cm-es darabokra tépkedjük és a káposztához adjuk. Felöntjük a borral, majd amikor az elpárolgott (ez kb. 2 perc), hozzáadjuk a babot, felöntjük a vízzel és kb. 10 perc alatt készre főzzük. 

Tálalásnál tejfölt locsolunk rá és friss kenyérrel falatozzuk. 

babos-kaposzta-3
Babos káposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra 

Ha tetszett a Babos káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept