Street food

Baconösaranciniarrabiatamártogatóssal

Baconös arancini arrabiata mártogatóssal

Hozzávalók
3 db
tojás
50 g
vaj
Az arancinihez
5 szelet
bacon
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
150 g
rizottórizs
100 ml
fehérbor
só, bors
600 ml
zöldségalaplé vagy víz
70 g
parmezán
bő olaj a sütéshez
A bundázáshoz
1 csipet
zsemlemorzsa
liszt
Az arrabiata szószhoz
3 ek
olívaolaj
1 db
piros chili apróra vágva (nagyobb)
4 gerezd
fokhagyma
só, bors
150 g
sűrített paradicsom
300 ml
víz
pár csepp balzsamecet

Elkészítés

Az apróra vágott bacont egy serpenyőben megpirítjuk, majd kiszedjük. Ha sok zsír sült ki belőle, egy részét eltávoljuk, és a visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Rárakjuk a rizottórizst és a bort, sózzuk, borsozzuk, majd ha elpárolgott a bor, tulajdonképpen egy rizottót csinálunk: merőkanalanként adagoljuk az alaplevet, amíg el nem fogy. Egy picit sűrűbb rizottót kell kapnunk. Ha elfogyott az alaplé, belekeverjük a vajat és a reszelt parmezánt. Hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl, megcsináljuk az arrabiata szószt: egy gyorsforralóban elkezdjük pirítani az olajon a chilit. Rádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, a sűrített paradicsomot is rárakjuk, és kicsit lepirítjuk. Felöntjük a vízzel, meglocsoljuk a balzsamecettel, és fél órát rotyogtatjuk.

A kihűlt rizottóból golyókat formázunk, és a hagyományos módon bundázzuk: lisztbe, majd egy csipet sóval felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. Az aranciniket a szósszal tálaljuk.

Baconös arancini arrabiata mártogatóssal

www.streetkitchen.hu

Az arancini egy olasz előétel, amit legtöbbször a megmaradt rizottóból csinálnak. Én most nem maradékból csináltam, szerintem frissből az igazi: rengeteg baconnel, parmezánnal, hogy brutál krémes legyen!

Hozzávalók

10 - 12 darabhoz
3 db
tojás
50 g
vaj
Az arancinihez
5 szelet
bacon
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
150 g
rizottórizs
100 ml
fehérbor
só, bors
600 ml
zöldségalaplé vagy víz
70 g
parmezán
bő olaj a sütéshez
A bundázáshoz
1 csipet
zsemlemorzsa
liszt
Az arrabiata szószhoz
3 ek
olívaolaj
1 db
piros chili apróra vágva (nagyobb)
4 gerezd
fokhagyma
só, bors
150 g
sűrített paradicsom
300 ml
víz
pár csepp balzsamecet

Az apróra vágott bacont egy serpenyőben megpirítjuk, majd kiszedjük. Ha sok zsír sült ki belőle, egy részét eltávoljuk, és a visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Rárakjuk a rizottórizst és a bort, sózzuk, borsozzuk, majd ha elpárolgott a bor, tulajdonképpen egy rizottót csinálunk: merőkanalanként adagoljuk az alaplevet, amíg el nem fogy. Egy picit sűrűbb rizottót kell kapnunk. Ha elfogyott az alaplé, belekeverjük a vajat és a reszelt parmezánt. Hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl, megcsináljuk az arrabiata szószt: egy gyorsforralóban elkezdjük pirítani az olajon a chilit. Rádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, a sűrített paradicsomot is rárakjuk, és kicsit lepirítjuk. Felöntjük a vízzel, meglocsoljuk a balzsamecettel, és fél órát rotyogtatjuk.

A kihűlt rizottóból golyókat formázunk, és a hagyományos módon bundázzuk: lisztbe, majd egy csipet sóval felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. Az aranciniket a szósszal tálaljuk.

Baconös arancini arrabiata mártogatóssal

Ha tetszett a Baconös arancini arrabiata mártogatóssal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept