Az apróra vágott bacont egy serpenyőben megpirítjuk, majd kiszedjük. Ha sok zsír sült ki belőle, egy részét eltávoljuk, és a visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Rárakjuk a rizottórizst és a bort, sózzuk, borsozzuk, majd ha elpárolgott a bor, tulajdonképpen egy rizottót csinálunk: merőkanalanként adagoljuk az alaplevet, amíg el nem fogy. Egy picit sűrűbb rizottót kell kapnunk. Ha elfogyott az alaplé, belekeverjük a vajat és a reszelt parmezánt. Hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl, megcsináljuk az arrabiata szószt: egy gyorsforralóban elkezdjük pirítani az olajon a chilit. Rádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, a sűrített paradicsomot is rárakjuk, és kicsit lepirítjuk. Felöntjük a vízzel, meglocsoljuk a balzsamecettel, és fél órát rotyogtatjuk.
A kihűlt rizottóból golyókat formázunk, és a hagyományos módon bundázzuk: lisztbe, majd egy csipet sóval felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. Az aranciniket a szósszal tálaljuk.
