Fantasztikus desszertek

Barackos-túróspite

Barackos-túrós pite

Hozzávalók
A tésztához
250 g
finomliszt
1 csipet
8 g
sütőpor
80 g
porcukor
130 g
vaj
2 db
tojássárgája
30 g
tejföl
A töltelékhez
500 g
túró
80 g
porcukor
1 csomag
vaníliás cukor
(10 g-os kiszerelés)
30 g
tejföl
1 db
citrom reszelt héja
3 db
tojás
3 db
őszibarack
1 ek
finomliszt
1 ek
porcukor
A kenéshez
1 db
tojás

Elkészítés

A barackos-túrós pite tésztájához a lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral és a porcukorral, majd hozzákeverjük a vajat, a tojássárgájákat, a tejfölt, és tésztát gyúrunk belőle. Kettéosztjuk. Az egyik tésztagombócot két sütőpapír között a tepsi aljának méretére nyújtjuk. Egy másik sütőpapírlapot beleteszünk a tepsibe úgy, hogy kétoldalt túllógjon. Fontos lépés, mert ennél fogva könnyebb kiemelni a kész süteményt. A tésztalapot a tepsi aljára tesszük, és 175 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt elősütjük az alsó lapot. 

Közben a töltelékhez jól elkeverjük a túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat és a tojások sárgáját. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és beleforgatjuk a túrós masszába. 

A barackokat 2-3 cm-es kockákra vágjuk, és összekeverjük egy evőkanál liszttel és porcukorral, átforgatjuk, hogy mindenhol bevonja a kockákat a porcukros liszt. 

Az elősütött lapra simítjuk a tölteléket, és beledobáljuk a barackkockákat. A másik tésztagombócból is két sütőpapír között a tepsi méretének megfelelő lapot nyújtunk és a töltelékre helyezzük. Megszurkáljuk villával és lekenjük enyhén felvert tojással. Visszatoljuk a sütőbe és kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük a sütit. Szeletelés előtt mindenképpen hagyjuk kihűlni.

barackos-turos-pite-1
Barackos-túrós pite (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: kb. 40 perc
  • Pihentetés: min. 1 óra

www.streetkitchen.hu

A habkönnyű, pihepuha túrós pitébe érdemes belecsempészni valamilyen szuper idénygyümölcsöt. Szerintünk barackkal a legtutibb.

Hozzávalók

1 35 x 20 cm-es tepsihez
A tésztához
250 g
finomliszt
1 csipet
8 g
sütőpor
80 g
porcukor
130 g
vaj
2 db
tojássárgája
30 g
tejföl
A töltelékhez
500 g
túró
80 g
porcukor
1 csomag
vaníliás cukor
(10 g-os kiszerelés)
30 g
tejföl
1 db
citrom reszelt héja
3 db
tojás
3 db
őszibarack
1 ek
finomliszt
1 ek
porcukor
A kenéshez
1 db
tojás

A barackos-túrós pite tésztájához a lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral és a porcukorral, majd hozzákeverjük a vajat, a tojássárgájákat, a tejfölt, és tésztát gyúrunk belőle. Kettéosztjuk. Az egyik tésztagombócot két sütőpapír között a tepsi aljának méretére nyújtjuk. Egy másik sütőpapírlapot beleteszünk a tepsibe úgy, hogy kétoldalt túllógjon. Fontos lépés, mert ennél fogva könnyebb kiemelni a kész süteményt. A tésztalapot a tepsi aljára tesszük, és 175 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt elősütjük az alsó lapot. 

Közben a töltelékhez jól elkeverjük a túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat és a tojások sárgáját. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és beleforgatjuk a túrós masszába. 

A barackokat 2-3 cm-es kockákra vágjuk, és összekeverjük egy evőkanál liszttel és porcukorral, átforgatjuk, hogy mindenhol bevonja a kockákat a porcukros liszt. 

Az elősütött lapra simítjuk a tölteléket, és beledobáljuk a barackkockákat. A másik tésztagombócból is két sütőpapír között a tepsi méretének megfelelő lapot nyújtunk és a töltelékre helyezzük. Megszurkáljuk villával és lekenjük enyhén felvert tojással. Visszatoljuk a sütőbe és kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük a sütit. Szeletelés előtt mindenképpen hagyjuk kihűlni.

barackos-turos-pite-1
Barackos-túrós pite (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: kb. 40 perc
  • Pihentetés: min. 1 óra

Ha tetszett a Barackos-túrós pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept