A békebeli almás pite elkészítéséhez a lisztet egy dagasztógép üstjébe mérjük, és belemorzsoljuk a vajat és a zsírt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és közepes fokozaton, pár perc alatt homogén tésztává gyúrjuk.
Folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk legalább 1 órára.
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Összekeverjük a kétféle cukorral és a fahéjjal, majd belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét.
A tésztát elfelezzük és lisztezett felületen előszőr az egyik részt nyújtjuk ki akkorára, mint a tepsi, majd belefektetjük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A töltelékből kinyomkodjuk a nedvességet és elegyengetjük a tésztán, majd a másik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Megszurkáljuk egy villával, lekenjük tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt felszeletelnénk, majd porcukorral megszórva tálaljuk a békebeli almás pitét.

- Elkészítési idő: 1 óra
- Sütési idő: 35 perc
- Pihentetés: 1-1,5 óra