Pékség

Burgonyáskenyér

Burgonyás kenyér

Hozzávalók
250 g
burgonya
20 g
élesztő
1 tk
kristálycukor
400 g
12 g

Elkészítés

A burgonyás kenyér elkészítésének első lépéseként feltesszük főni a megpucolt, 2 x 2 cm-es kockára vágott burgonyát. Ha megpuhult, leszűrjük és még melegen áttörjük. Arra figyeljünk, hogy a  főzőlevéből 200 ml-t tegyünk félre. Ebbe a főzőlébe, miután langyosra hűlt, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és langyos helyen 10 perc alatt felfuttatjuk. 

A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős folyadékot, az áttört burgonyát, és alacsony fokozaton elkezdjük dagasztani a tésztát. Kb. 5 perc után hozzáadjuk a sót és egy kicsit magasabb fokozaton még 5 percig dagasztjuk. Egy lágyabb, ruganyos tésztát kell kapnunk. Lefedjük és 30 percig langyos helyen kelesztjük. 

A megkelt tésztát áthajtogatjuk úgy, hogy megemeljük a tésztát és kétszer félbehajtjuk. Ezt a műveletet 30 percenként, összesen háromszor megismételjük. A harmadik hajtás után cipóra formázzuk és egy sütőpapírral bélelt edénybe rakjuk, aminek van fedele is. A legjobb öntöttvas edényt használni, de bármilyen hőálló edény megteszi, amiben van helye a kenyérnek megnőni sülés közben. Ebben az edényben még 20 percig kelesztjük. 

A kenyér tetején egy éles késsel vagy sniccerrel egy nem mély vágást ejtünk, hogy a gázok távozni tudjanak belőle. Bespricceljük egy kevés vízzel, rádobjuk a fedőt és mehet is be a 230 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Levesszük róla a fedőt, és visszatesszük a sütőbe még 15 percre. Ha meghűlt a kenyér, már szelhetjük is. 

burgonyas-kenyer-2
Burgonyás kenyér (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 2 óra 30 perc
  • Sütési idő: 45 perc

Király kenyerekért erre tessék:

Teljes kiőrlésű kenyér

Pirított hagymás kenyér

Klasszik fehér kenyér

www.streetkitchen.hu

Mindennapi burgonyás kenyerünket add meg nekünk ma… És tessék, csak egy szavatokba került! 😀

Hozzávalók

1 kb. 1 kg-os kenyérhez
250 g
burgonya
20 g
élesztő
1 tk
kristálycukor
400 g
12 g

A burgonyás kenyér elkészítésének első lépéseként feltesszük főni a megpucolt, 2 x 2 cm-es kockára vágott burgonyát. Ha megpuhult, leszűrjük és még melegen áttörjük. Arra figyeljünk, hogy a  főzőlevéből 200 ml-t tegyünk félre. Ebbe a főzőlébe, miután langyosra hűlt, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és langyos helyen 10 perc alatt felfuttatjuk. 

A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős folyadékot, az áttört burgonyát, és alacsony fokozaton elkezdjük dagasztani a tésztát. Kb. 5 perc után hozzáadjuk a sót és egy kicsit magasabb fokozaton még 5 percig dagasztjuk. Egy lágyabb, ruganyos tésztát kell kapnunk. Lefedjük és 30 percig langyos helyen kelesztjük. 

A megkelt tésztát áthajtogatjuk úgy, hogy megemeljük a tésztát és kétszer félbehajtjuk. Ezt a műveletet 30 percenként, összesen háromszor megismételjük. A harmadik hajtás után cipóra formázzuk és egy sütőpapírral bélelt edénybe rakjuk, aminek van fedele is. A legjobb öntöttvas edényt használni, de bármilyen hőálló edény megteszi, amiben van helye a kenyérnek megnőni sülés közben. Ebben az edényben még 20 percig kelesztjük. 

A kenyér tetején egy éles késsel vagy sniccerrel egy nem mély vágást ejtünk, hogy a gázok távozni tudjanak belőle. Bespricceljük egy kevés vízzel, rádobjuk a fedőt és mehet is be a 230 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Levesszük róla a fedőt, és visszatesszük a sütőbe még 15 percre. Ha meghűlt a kenyér, már szelhetjük is. 

burgonyas-kenyer-2
Burgonyás kenyér (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 2 óra 30 perc
  • Sütési idő: 45 perc

Király kenyerekért erre tessék:

Teljes kiőrlésű kenyér

Pirított hagymás kenyér

Klasszik fehér kenyér

Ha tetszett a Burgonyás kenyér receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept