A burgonyás kenyér elkészítésének első lépéseként feltesszük főni a megpucolt, 2 x 2 cm-es kockára vágott burgonyát. Ha megpuhult, leszűrjük és még melegen áttörjük. Arra figyeljünk, hogy a főzőlevéből 200 ml-t tegyünk félre. Ebbe a főzőlébe, miután langyosra hűlt, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és langyos helyen 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős folyadékot, az áttört burgonyát, és alacsony fokozaton elkezdjük dagasztani a tésztát. Kb. 5 perc után hozzáadjuk a sót és egy kicsit magasabb fokozaton még 5 percig dagasztjuk. Egy lágyabb, ruganyos tésztát kell kapnunk. Lefedjük és 30 percig langyos helyen kelesztjük.
A megkelt tésztát áthajtogatjuk úgy, hogy megemeljük a tésztát és kétszer félbehajtjuk. Ezt a műveletet 30 percenként, összesen háromszor megismételjük. A harmadik hajtás után cipóra formázzuk és egy sütőpapírral bélelt edénybe rakjuk, aminek van fedele is. A legjobb öntöttvas edényt használni, de bármilyen hőálló edény megteszi, amiben van helye a kenyérnek megnőni sülés közben. Ebben az edényben még 20 percig kelesztjük.
A kenyér tetején egy éles késsel vagy sniccerrel egy nem mély vágást ejtünk, hogy a gázok távozni tudjanak belőle. Bespricceljük egy kevés vízzel, rádobjuk a fedőt és mehet is be a 230 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Levesszük róla a fedőt, és visszatesszük a sütőbe még 15 percre. Ha meghűlt a kenyér, már szelhetjük is.

- Elkészítési idő: 30 perc
- Pihentetési idő: 2 óra 30 perc
- Sütési idő: 45 perc