Vegetáriánus ételek

Céklásrizottóspenótosgolyókkal

Céklás rizottó spenótos golyókkal

Hozzávalók
A spenótos golyókhoz
140 g
fagyasztott spenótlevél
45 g
lágy vaj
30 g
zsemlemorzsa
1 tk
oregánó
1 tk
bazsalikom
1 tk
kakukkfű
30 g
parmezán
1 db
tojás
só, bors
0.5 tk
őrölt szerecsendió
45 g
dió
A sütéshez
25 g
zsemlemorzsa
25 g
dió
1 ek
étolaj
A céklás rizottóhoz
2 fej
salottahagyma
(70 g/fej)
2 szál
szárzeller
(30 g/szál)
2 ek
étolaj
4 gerezd
fokhagyma
200 g
rizottórizs
120 ml
vörösbor
850 ml
zöldségalaplé
300 g
sült cékla
8 levél
friss zsálya
4 szál
friss kakukkfű
só, bors
120 g
parmezán
A tálaláshoz
2 ek
olívaolaj
20 g
parmezán
8 levél
friss zsálya
100 g
vaj

Elkészítés

Spenótos golyók:

A fagyasztott spenótot egy gyorsforralóba rakjuk és közepes lángon 2-3 perc alatt felolvasztjuk. Ezután egy szűrőbe tesszük és egy kanállal kinyomkodjuk a lehető legtöbb nedvességet belőle egy tálba. A még langyos spenótot egy tálba szedjük, hozzáadjuk a vajat és villával összetörjük, majd addig keverjük, míg teljesen felolvad benne. Ezután mehet hozzá a zsemlemorzsa, a száraz zöldfűszerek, a reszelt parmezán, a tojás, só, bors, a szerecsendió és a finomra aprított dió. Alaposan elkeverjük, egy masszát gyúrunk belőle és a hűtőbe dobjuk pihenni 10 percre.

A masszából 30-35 g-os golyókat formázunk. A sütéshez kimért zsemlemorzsát és diót egy aprítógépben finomra zúzzuk, ez lesz panírunk. Megforgatjuk benne a golyókat és egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket. Meglocsoljuk a tetejüket egy kevés olajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.

Céklás rizottó:

Amíg sülnek a golyók, nekiállunk a rizottónak, amihez nagyon finomra aprítjuk a salottahagymát és a szárzellert, és egy közepes méretű lábasban lepirítjuk az olajon. 

Hozzáreszeljük a fokhagymát, majd mehet hozzá a rizs is, amit közepesen magas hőfokon 2 percig pirítunk. Ezután felöntjük a vörösborral és 5 perc alatt elpároljuk belőle az alkoholtartalmát. Merőkanalanként elkezdjük adagolni hozzá az alaplevet – mikor magába szívta a folyadékot a rizs, mindig egy újabb merőkanálnyit teszünk hozzá.

Az előre megsütött céklát egy erős turmixgépbe dobjuk, adunk hozzá 1 merőkanálnyi alaplevet és krémesre turmixoljuk.

Összeállítás:

Mehet a rizottóalaphoz a finomra aprított zsálya és kakukkfű, és sózzuk, borsozzuk. Amikor félpuhára főtt a rizs, hozzáadjuk a céklakrémet és a maradék alaplevet. Alaposan elkeverjük, aztán hozzáadjuk a vajat és belereszeljük a parmezánt is. 5 percig alacsony lángon, kevergetés mellett főzzük, végül a spenótos golyókkal, valamint egy kis olívaolajjal, reszelt parmezánnal és aprított zsályával tálaljuk. 

Tipp: Ha nincs otthon maradék sült céklátok, akkor süssetek! 😀 A céklákat megszurkáljuk villával és alufóliába csomagoljuk egy kevés só és olívaolaj kíséretében. 190 fokra előmelegített sütőben 60-70 percig sütjük a batyukat, majd még melegen lehúzzuk a héjukat.
Céklás rizottó spenótos golyókkal
Céklás rizottó spenótos golyókkal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 20 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Annyira jó ez a kaja, gyerekeeek… csináljátok már meg, légysziii! 😀 A legnagyobb magabiztossággal mondom, hogy a kedvencetek lesz, ha kipróbáljátok. Szuperkrémes, nagyon őszi és a sajtos-spenótos-diós golyó maga a hab a rizottón.

pictogram

Vega

Hozzávalók

4 főre
A spenótos golyókhoz
140 g
fagyasztott spenótlevél
45 g
lágy vaj
30 g
zsemlemorzsa
1 tk
oregánó
1 tk
bazsalikom
1 tk
kakukkfű
30 g
parmezán
1 db
tojás
só, bors
0.5 tk
őrölt szerecsendió
45 g
dió
A sütéshez
25 g
zsemlemorzsa
25 g
dió
1 ek
étolaj
A céklás rizottóhoz
2 fej
salottahagyma
(70 g/fej)
2 szál
szárzeller
(30 g/szál)
2 ek
étolaj
4 gerezd
fokhagyma
200 g
rizottórizs
120 ml
vörösbor
850 ml
zöldségalaplé
300 g
sült cékla
8 levél
friss zsálya
4 szál
friss kakukkfű
só, bors
120 g
parmezán
A tálaláshoz
2 ek
olívaolaj
20 g
parmezán
8 levél
friss zsálya
100 g
vaj

Spenótos golyók:

A fagyasztott spenótot egy gyorsforralóba rakjuk és közepes lángon 2-3 perc alatt felolvasztjuk. Ezután egy szűrőbe tesszük és egy kanállal kinyomkodjuk a lehető legtöbb nedvességet belőle egy tálba. A még langyos spenótot egy tálba szedjük, hozzáadjuk a vajat és villával összetörjük, majd addig keverjük, míg teljesen felolvad benne. Ezután mehet hozzá a zsemlemorzsa, a száraz zöldfűszerek, a reszelt parmezán, a tojás, só, bors, a szerecsendió és a finomra aprított dió. Alaposan elkeverjük, egy masszát gyúrunk belőle és a hűtőbe dobjuk pihenni 10 percre.

A masszából 30-35 g-os golyókat formázunk. A sütéshez kimért zsemlemorzsát és diót egy aprítógépben finomra zúzzuk, ez lesz panírunk. Megforgatjuk benne a golyókat és egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket. Meglocsoljuk a tetejüket egy kevés olajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.

Céklás rizottó:

Amíg sülnek a golyók, nekiállunk a rizottónak, amihez nagyon finomra aprítjuk a salottahagymát és a szárzellert, és egy közepes méretű lábasban lepirítjuk az olajon. 

Hozzáreszeljük a fokhagymát, majd mehet hozzá a rizs is, amit közepesen magas hőfokon 2 percig pirítunk. Ezután felöntjük a vörösborral és 5 perc alatt elpároljuk belőle az alkoholtartalmát. Merőkanalanként elkezdjük adagolni hozzá az alaplevet – mikor magába szívta a folyadékot a rizs, mindig egy újabb merőkanálnyit teszünk hozzá.

Az előre megsütött céklát egy erős turmixgépbe dobjuk, adunk hozzá 1 merőkanálnyi alaplevet és krémesre turmixoljuk.

Összeállítás:

Mehet a rizottóalaphoz a finomra aprított zsálya és kakukkfű, és sózzuk, borsozzuk. Amikor félpuhára főtt a rizs, hozzáadjuk a céklakrémet és a maradék alaplevet. Alaposan elkeverjük, aztán hozzáadjuk a vajat és belereszeljük a parmezánt is. 5 percig alacsony lángon, kevergetés mellett főzzük, végül a spenótos golyókkal, valamint egy kis olívaolajjal, reszelt parmezánnal és aprított zsályával tálaljuk. 

Tipp: Ha nincs otthon maradék sült céklátok, akkor süssetek! 😀 A céklákat megszurkáljuk villával és alufóliába csomagoljuk egy kevés só és olívaolaj kíséretében. 190 fokra előmelegített sütőben 60-70 percig sütjük a batyukat, majd még melegen lehúzzuk a héjukat.
Céklás rizottó spenótos golyókkal
Céklás rizottó spenótos golyókkal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 20 perc

Ha tetszett a Céklás rizottó spenótos golyókkal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept