Spenótos golyók:
A fagyasztott spenótot egy gyorsforralóba rakjuk és közepes lángon 2-3 perc alatt felolvasztjuk. Ezután egy szűrőbe tesszük és egy kanállal kinyomkodjuk a lehető legtöbb nedvességet belőle egy tálba. A még langyos spenótot egy tálba szedjük, hozzáadjuk a vajat és villával összetörjük, majd addig keverjük, míg teljesen felolvad benne. Ezután mehet hozzá a zsemlemorzsa, a száraz zöldfűszerek, a reszelt parmezán, a tojás, só, bors, a szerecsendió és a finomra aprított dió. Alaposan elkeverjük, egy masszát gyúrunk belőle és a hűtőbe dobjuk pihenni 10 percre.
A masszából 30-35 g-os golyókat formázunk. A sütéshez kimért zsemlemorzsát és diót egy aprítógépben finomra zúzzuk, ez lesz panírunk. Megforgatjuk benne a golyókat és egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket. Meglocsoljuk a tetejüket egy kevés olajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.
Céklás rizottó:
Amíg sülnek a golyók, nekiállunk a rizottónak, amihez nagyon finomra aprítjuk a salottahagymát és a szárzellert, és egy közepes méretű lábasban lepirítjuk az olajon.
Hozzáreszeljük a fokhagymát, majd mehet hozzá a rizs is, amit közepesen magas hőfokon 2 percig pirítunk. Ezután felöntjük a vörösborral és 5 perc alatt elpároljuk belőle az alkoholtartalmát. Merőkanalanként elkezdjük adagolni hozzá az alaplevet – mikor magába szívta a folyadékot a rizs, mindig egy újabb merőkanálnyit teszünk hozzá.
Az előre megsütött céklát egy erős turmixgépbe dobjuk, adunk hozzá 1 merőkanálnyi alaplevet és krémesre turmixoljuk.
Összeállítás:
Mehet a rizottóalaphoz a finomra aprított zsálya és kakukkfű, és sózzuk, borsozzuk. Amikor félpuhára főtt a rizs, hozzáadjuk a céklakrémet és a maradék alaplevet. Alaposan elkeverjük, aztán hozzáadjuk a vajat és belereszeljük a parmezánt is. 5 percig alacsony lángon, kevergetés mellett főzzük, végül a spenótos golyókkal, valamint egy kis olívaolajjal, reszelt parmezánnal és aprított zsályával tálaljuk.
Tipp: Ha nincs otthon maradék sült céklátok, akkor süssetek! 😀 A céklákat megszurkáljuk villával és alufóliába csomagoljuk egy kevés só és olívaolaj kíséretében. 190 fokra előmelegített sütőben 60-70 percig sütjük a batyukat, majd még melegen lehúzzuk a héjukat.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 20 perc