Brutális kaják

Cserépedénybensülttöltöttkáposzta

Cserépedényben sült töltött káposzta

Hozzávalók
Az összeállításhoz
700 - 1000 ml
víz
1
nagy fej káposzta
(kb. 1,5 kg)
200 g
füstölt paprikás kolbász
250 g
füstölt hús
700 ml
passata
A töltelékhez
0.5 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
750 - 800 g
darált sertéshús
0.5 tk
őrölt kömény
1 tk
pirospaprika
1.5 tk
őrölt bors
250 g
A tálaláshoz
tejföl
friss kenyér

Elkészítés

A cserépedényt legalább fél órára vízbe áztatjuk.

A káposztához egy nagy edényben felforraljuk a vizet, sózzuk, majd lejjebb kapcsoljuk, hogy csak gyöngyözzön. Belerakjuk egészben a káposztát, és néhány percig főzzük, amíg a külső leveleket már le tudjuk vágni. 2-3 levelet levágunk, majd visszarakjuk, tovább főzzük, és újra szedünk le néhány levelet, összesen 18-20 darabra lesz szükségünk.

Ezután kiszedjük a káposztát, a torzsáját kivágjuk, és a maradékot felszeleteljük. A leveleket elfelezzük, kivágjuk a torzsáját, és visszatesszük még 2 percre, hogy teljesen átpuhuljanak.

A kolbászt és a füstölt húst felszeleteljük. A töltelékhez lereszeljük a hagymát és a fokhagymát, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A káposztaleveleket megtöltjük a töltelékkel.

Ezután rétegezzük a cserépedénybe a hozzávalókat: az edény aljában tesszük a szeletelt káposzta harmadát, a kolbász harmadát és a füstölt hús harmadát. Erre jöhet a töltött káposzta fele, majd szintén egy újabb réteg szeletelt káposzta, füstölt hús és kolbász. Ezután beletesszük a maradék töltött káposztát, és felöntjük a passatával és annyi vízzel, ami éppen ellepi. Végül rápakoljuk a maradék szeletelt káposztát, kolbászt és füstölt húst is.

Rátesszük a fedőt, és berakjuk a hideg sütőbe. Bekapcsoljuk 160 fokra a sütőt, és 3,5-4 óráig sütjük. Ha elkészült, hideg tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

  • Előkészítés: 30 perc
  • Sütés: 210 perc
  • Összesen: 240 perc
cserépedényben sült töltött káposzta
Cserépedényben sült töltött káposzta

www.streetkitchen.hu

Nem a legmegúszósabb recept, de mindenképpen érdemes rászánni az időt, mert egy igazán ízgazdag és csodás töltött káposztát kapunk végeredményül.

Hozzávalók

8 főre
Az összeállításhoz
700 - 1000 ml
víz
1
nagy fej káposzta
(kb. 1,5 kg)
200 g
füstölt paprikás kolbász
250 g
füstölt hús
700 ml
passata
A töltelékhez
0.5 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
750 - 800 g
darált sertéshús
0.5 tk
őrölt kömény
1 tk
pirospaprika
1.5 tk
őrölt bors
250 g
A tálaláshoz
tejföl
friss kenyér

A cserépedényt legalább fél órára vízbe áztatjuk.

A káposztához egy nagy edényben felforraljuk a vizet, sózzuk, majd lejjebb kapcsoljuk, hogy csak gyöngyözzön. Belerakjuk egészben a káposztát, és néhány percig főzzük, amíg a külső leveleket már le tudjuk vágni. 2-3 levelet levágunk, majd visszarakjuk, tovább főzzük, és újra szedünk le néhány levelet, összesen 18-20 darabra lesz szükségünk.

Ezután kiszedjük a káposztát, a torzsáját kivágjuk, és a maradékot felszeleteljük. A leveleket elfelezzük, kivágjuk a torzsáját, és visszatesszük még 2 percre, hogy teljesen átpuhuljanak.

A kolbászt és a füstölt húst felszeleteljük. A töltelékhez lereszeljük a hagymát és a fokhagymát, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A káposztaleveleket megtöltjük a töltelékkel.

Ezután rétegezzük a cserépedénybe a hozzávalókat: az edény aljában tesszük a szeletelt káposzta harmadát, a kolbász harmadát és a füstölt hús harmadát. Erre jöhet a töltött káposzta fele, majd szintén egy újabb réteg szeletelt káposzta, füstölt hús és kolbász. Ezután beletesszük a maradék töltött káposztát, és felöntjük a passatával és annyi vízzel, ami éppen ellepi. Végül rápakoljuk a maradék szeletelt káposztát, kolbászt és füstölt húst is.

Rátesszük a fedőt, és berakjuk a hideg sütőbe. Bekapcsoljuk 160 fokra a sütőt, és 3,5-4 óráig sütjük. Ha elkészült, hideg tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

  • Előkészítés: 30 perc
  • Sütés: 210 perc
  • Összesen: 240 perc
cserépedényben sült töltött káposzta
Cserépedényben sült töltött káposzta

Ha tetszett a Cserépedényben sült töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept