Megúszós kaják

Csirketikkamasalagnocchi

Csirke tikka masala gnocchi
csirke-tikka-masala-gnocchi

Hozzávalók
2 ek
étolaj
400 g
csirkemellfilé
bors
80 g
vaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
4
friss gyömbér
2 tk
tikka masala fűszerkeverék
1 tk
currypor
1 tk
chilipor
1 tk
római kömény
1 tk
őrölt koriandermag
4 ek
paradicsompüré
150 ml
alaplé
300 g
görög joghurt
500 g
bolti gnocchi
1 db
lime leve
A tálaláshoz
- 1 kis csokor koriander

Elkészítés
  1. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, majd a vékony csíkokra vágott csirkét sózzuk, borsozzuk, és nagyon magas lángon alaposan körbepirítjuk benne. 3-4 perc után kiszedjük egy tálba, és ebbe a serpenyőbe rakjuk a vajat, közepesen magas lángra kapcsolva.

  2. Mikor felolvadt a vaj, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, a durvára vágott fokhagymát és a felaprított gyömbért. Alaposan lepirítjuk az alapot, majd rászórjuk a fűszereket, amiket előtte összekeverünk egy kis tálkában.

  3. Mehet hozzá a paradicsompüré, elkeverjük és felöntjük az alaplével, amivel elkezdjük forralni, majd közben hozzáadagoljuk apránként a görög joghurtot. Hagyjunk meg a joghurtból kb. 100 ml-t, amit majd a tálaláshoz használunk.

  4. Mikor összerottyant az alapunk, egy turmixgépbe rakjuk vagy botmixerrel krémesre turmixoljuk, és így öntjük vissza a serpenyőbe, amibe aztán beledobjuk a bolti gnocchit, és közepesen alacsony lángon, néha megkevergetve készre főzzük.

  5. Ekkor beleforgatjuk az előre lepirított csirkecsíkokat is, és hozzáadjuk egy lime frissen facsart levét, majd még 1-2 percig forraljuk.

  6. Aprított friss korianderrel és görög joghurttal meglocsolva tálaljuk. Ízlés szerint lime-gerezddel díszíthetjük.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A Villámgyors receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ha szereted az indiai ízeket, de nincsen több órányi időd a konyhában, akkor ez lesz a te fogásod. A selymes, fűszeres-paradicsomos szósz és a puha gnocchi párosa villámgyorsan elkészül, mégis olyan, mintha egy autentikus curryházból érkezett volna. Krémes joghurt, friss lime és koriander dobja fel – igazi comfort food, minimális munkával.

Hozzávalók

4 fő részére
2 ek
étolaj
400 g
csirkemellfilé
bors
80 g
vaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
4
friss gyömbér
2 tk
tikka masala fűszerkeverék
1 tk
currypor
1 tk
chilipor
1 tk
római kömény
1 tk
őrölt koriandermag
4 ek
paradicsompüré
150 ml
alaplé
300 g
görög joghurt
500 g
bolti gnocchi
1 db
lime leve
A tálaláshoz
- 1 kis csokor koriander

Elkészítés

  1. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, majd a vékony csíkokra vágott csirkét sózzuk, borsozzuk, és nagyon magas lángon alaposan körbepirítjuk benne. 3-4 perc után kiszedjük egy tálba, és ebbe a serpenyőbe rakjuk a vajat, közepesen magas lángra kapcsolva.

  2. Mikor felolvadt a vaj, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, a durvára vágott fokhagymát és a felaprított gyömbért. Alaposan lepirítjuk az alapot, majd rászórjuk a fűszereket, amiket előtte összekeverünk egy kis tálkában.

  3. Mehet hozzá a paradicsompüré, elkeverjük és felöntjük az alaplével, amivel elkezdjük forralni, majd közben hozzáadagoljuk apránként a görög joghurtot. Hagyjunk meg a joghurtból kb. 100 ml-t, amit majd a tálaláshoz használunk.

  4. Mikor összerottyant az alapunk, egy turmixgépbe rakjuk vagy botmixerrel krémesre turmixoljuk, és így öntjük vissza a serpenyőbe, amibe aztán beledobjuk a bolti gnocchit, és közepesen alacsony lángon, néha megkevergetve készre főzzük.

  5. Ekkor beleforgatjuk az előre lepirított csirkecsíkokat is, és hozzáadjuk egy lime frissen facsart levét, majd még 1-2 percig forraljuk.

  6. Aprított friss korianderrel és görög joghurttal meglocsolva tálaljuk. Ízlés szerint lime-gerezddel díszíthetjük.

csirke-tikka-masala-gnocchi-3
Csirke tikka masala gnocchi (Fotó: Street Kitchen)

Tippek, trükkök és fun factek

  • Bolti gnocchi hack: ha előtte egy serpenyőben, kevés vajon megpirítod a gnocchit, sokkal jobb textúrát kap, és nem fog szétázni a szószban.

  • Extra krémesség: ha szeretnéd, a joghurt helyett (vagy mellé) tejszínt is használhatsz, de a joghurt savanykás frissessége nagyon jól ellensúlyozza a fűszereket.

  • Fűszerek életre keltése: a száraz fűszereket mindig pirítsd kicsit a zsiradékon, mielőtt folyadékot adnál hozzájuk – így sokkal intenzívebb lesz az íz.

  • Csípősségkontroll: a chili mennyisége abszolút ízlésfüggő. Ha nem szereted annyira a tüzet, hagyd ki, vagy helyettesítsd egy kis füstölt paprikával.

  • Meal prep friendly: másnap még finomabb, mert a gnocchi beszívja a szószt – szóval érdemes dupla adagot főzni.

  • A csirke tikka masala az egyik legismertebb „angol-indiai” étel: sokan vitatkoznak róla, hogy Skóciában vagy Indiában született-e, de mára a brit konyha egyik ikonja.

  • A „tikka” szó pácolt, grillezett falatkákat jelent, a „masala” pedig fűszerkeveréket – tehát a neve szó szerint annyit tesz: „fűszeres csirkefalatok”.

  • A gnocchi eredetileg olasz tésztaféle, krumpliból készül, de meglepően jól passzol a currys szószokhoz, mert úgy viselkedik, mint egy szószfelszívó szivacs.

  • A koriander az egyik legmegosztóbb zöldfűszer: a világ népességének kb. 10%-a genetikailag úgy érzi, hogy szappaníze van.

Ha bejött ez a fűszeres-krémes vonal, mutatunk még pár receptet, amiket szintén imádni fogsz:

Spenótos-csicseriborsós tikka masala

Ázsiai rakott karfiol

Vegán tofu tikka masala

Ha tetszett a csirke tikka masala gnocchi receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése