Brutális kaják

Csülökpörkölt

Csülökpörkölt
csulok-porkolt

Hozzávalók
1.5 kg
sertéscsülök
3 ek
sertészsír
2 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
hegyes-erős paprika
2 tk
őrölt fűszerkömény
1 tk
majoránna
bors
2 ek
fűszerpaprika
A tálaláshoz
főtt burgonya
hegyes-erős paprika (elhagyható)

Elkészítés
  1. A csülköt kb. 3–4 cm-es darabokra vágjuk és egy serpenyőben, 1 ek zsíron jó erősen körbepirítjuk, majd félretesszük.

  2. Egy közepes lábasban, közepes lángon felmelegítjük a maradék zsírt, és a kis kockákra vágott vöröshagymát aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a szintén kis kockákra vágott paradicsomot és kétféle paprikát, és jól összepirítjuk a hagymával. Rátesszük a húst és felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, ami pont ellepi, majd hozzáadjuk a köményt, a majoránnát és sózzuk, borsozzuk. Amikor a zsír felúszik a tetejére, rászórjuk a zsírra a fűszerpaprikát.

  3. Lefedve, lassú tűzön, időnként kevergetve főzzük kb. 2–2,5 órán át, közben apránként pótoljuk a vizet vagy az alaplevet. Akkor jó, ha a hús teljesen omlós, a szaft pedig sűrű, ízes.

  4. Én főtt burgonyával tálaltam, de persze ez egyéni preferencia kérdése! Ha szeretjük a csípőset, pár karika hegyes-erőset is tehetünk rá. :)

www.streetkitchen.hu

Magyar konyhánk méltán híres étele a pörkölt. Rengeteg fajtája van ugyan, de ez a bitang csülkös mindenképp megér egy próbát!

A siker kulcsa a jó alapanyag, a türelem és a szaft tökéletes sűrítése. A főzés során figyelj arra, hogy mindig csak annyi folyadék legyen rajta, amennyi éppen ellepi – így lesz igazán szaftos és omlós a végeredmény. Ezeket kell beszerezned hozzá:

Hozzávalók

4 fő részére
1.5 kg
sertéscsülök
3 ek
sertészsír
2 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
hegyes-erős paprika
2 tk
őrölt fűszerkömény
1 tk
majoránna
bors
2 ek
fűszerpaprika
A tálaláshoz
főtt burgonya
hegyes-erős paprika (elhagyható)

Elkészítés

  1. A csülköt kb. 3–4 cm-es darabokra vágjuk és egy serpenyőben, 1 ek zsíron jó erősen körbepirítjuk, majd félretesszük.

  2. Egy közepes lábasban, közepes lángon felmelegítjük a maradék zsírt, és a kis kockákra vágott vöröshagymát aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a szintén kis kockákra vágott paradicsomot és kétféle paprikát, és jól összepirítjuk a hagymával. Rátesszük a húst és felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, ami pont ellepi, majd hozzáadjuk a köményt, a majoránnát és sózzuk, borsozzuk. Amikor a zsír felúszik a tetejére, rászórjuk a zsírra a fűszerpaprikát.

  3. Lefedve, lassú tűzön, időnként kevergetve főzzük kb. 2–2,5 órán át, közben apránként pótoljuk a vizet vagy az alaplevet. Akkor jó, ha a hús teljesen omlós, a szaft pedig sűrű, ízes.

  4. Én főtt burgonyával tálaltam, de persze ez egyéni preferencia kérdése! Ha szeretjük a csípőset, pár karika hegyes-erőset is tehetünk rá. :)

csulok-porkolt-4
Csülökpörkölt (Fotó: Street Kitchen)

Ez a csülök pörkölt garantáltan leveszi a lábáról a klasszikus ízek kedvelőit. Tökéletes választás egy hétvégi családi ebédhez vagy baráti összejövetelhez, ahol nem baj, ha a beszélgetés mellé kell egy kis plusz idő a rotyogásnak is. :D

Ha bejött ez a szaftos klasszikus, mutatunk még pár brutális húsos fogást, amik után senki sem marad éhes:

Csirkemájas brassói

Resztelt máj burgonyapürével és lyoni káposztával

Paprikás krumpli nokedlivel

Ha tetszett a csülökpörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése