A lisztet és a darát kimérjük egy tálba, majd sózzuk és elkeverjük. Egy lyukat vagy mélyedést formázunk a közepébe, amibe beleöntjük a feltört tojásokat és az olajat.
Kezdődhet a gyúrás! Amikor már kezd formát ölteni a tészta, kitesszük a munkapultra vagy a gyúródeszkára, és energikus mozdulatokkal folytatjuk a gyúrást addig, ameddig homogén, sima felületű tésztát kapunk. Hűtőben legalább 2 órán át pihentetjük, de a legideálisabb egy egész éjszakára bent hagyni.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen először sodrófával kinyújtjuk akkorára, hogy utána a tésztagéppel tovább tudjuk nyújtani. Folyamatosan lisztezve, mindig egy-egy fokozatot vékonyítva kinyújtjuk a legvékonyabb fokozat előtti vastagságig, majd fejet cserélünk a gépen és széles metéltet vágunk a tésztából. Belisztezzük, hogy ne ragadjanak össze a szálak, aztán félretesszük.
A pesztóhoz a fenyőmagot egy száraz serpenyőben, finoman rázogatva aranybarnára pirítjuk, majd a felét félretesszük a tálaláshoz. A többit egy mozsárba dobjuk a baszalikomlevelekkel, a reszelt sajttal, a fokhagymával és az olajjal együtt, és az egészet krémesre zúzzuk. Ha szükséges, kóstolás után sózzuk, majd felhasználásig félretesszük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, lepirítjuk rajta a felcsíkozott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk és félretesszük.
A felkockázott cukkinit ugyanebben a serpenyőben lepirítjuk.
Közben sós vizet forralunk és kifőzzük benne a tésztát.
Mikor a cukkini is megpirult, mehet vissza a serpenyőbe az előpirított csirkemell és rászedjük a kifőtt tésztát is.
Hozzáadjuk a pesztót és a tészta főzővizéből annyit, hogy krémes végeredményt kapjunk. Pirított fenyőmaggal és bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk a tésztát.
Cukkinis-csirkésházitésztapesztóval
Házi tészta, pesztó, csirke, cukkini – nem bonyolult, de nagyon egyben van. Friss, krémes, illatos, és minden falatból süt a házikoszt vibe.
A cukkinis-csirkés házi tészta pesztóval igazi nyári ebéd. Melegen, langyosan és hidegen is működik, úgyhogy maradéknak se utolsó – sőt, másnap talán még jobban összeérnek az ízek. Ez az étel tipikusan az, amitől egyszerre érzed magad tudatosnak, kreatívnak és jóllakottnak. Nem nehéz, nem zsíros, de nem is az a „csak egy saláta” feeling. A cukkini szezonja nyáron pörög igazán, júniustól szeptemberig szinte ki sem lehet kerülni – olcsó, friss, magyar, és tele van vízzel meg rosttal, szóval a gyomrod is hálás lesz érte. Ha gyerekeknek is készül, a cukkinit akár le is reszelheted – így beleolvad a szószba, észre se veszik, mégis eszik a zöldséget. Egy szó mint száz: ez a recept egy igazi jolly joker. Lehet gyors, lehet elegáns, lehet húsos vagy vega, de mindig friss, ízes, és jólesik. Pont, mint egy jól sikerült nyári délután.
Hozzávalók
A pesztóhoz
Az alaphoz
A tálaláshoz
Elkészítés
A lisztet és a darát kimérjük egy tálba, majd sózzuk és elkeverjük. Egy lyukat vagy mélyedést formázunk a közepébe, amibe beleöntjük a feltört tojásokat és az olajat.
Kezdődhet a gyúrás! Amikor már kezd formát ölteni a tészta, kitesszük a munkapultra vagy a gyúródeszkára, és energikus mozdulatokkal folytatjuk a gyúrást addig, ameddig homogén, sima felületű tésztát kapunk. Hűtőben legalább 2 órán át pihentetjük, de a legideálisabb egy egész éjszakára bent hagyni.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen először sodrófával kinyújtjuk akkorára, hogy utána a tésztagéppel tovább tudjuk nyújtani. Folyamatosan lisztezve, mindig egy-egy fokozatot vékonyítva kinyújtjuk a legvékonyabb fokozat előtti vastagságig, majd fejet cserélünk a gépen és széles metéltet vágunk a tésztából. Belisztezzük, hogy ne ragadjanak össze a szálak, aztán félretesszük.
A pesztóhoz a fenyőmagot egy száraz serpenyőben, finoman rázogatva aranybarnára pirítjuk, majd a felét félretesszük a tálaláshoz. A többit egy mozsárba dobjuk a baszalikomlevelekkel, a reszelt sajttal, a fokhagymával és az olajjal együtt, és az egészet krémesre zúzzuk. Ha szükséges, kóstolás után sózzuk, majd felhasználásig félretesszük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, lepirítjuk rajta a felcsíkozott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk és félretesszük.
A felkockázott cukkinit ugyanebben a serpenyőben lepirítjuk.
Közben sós vizet forralunk és kifőzzük benne a tésztát.
Mikor a cukkini is megpirult, mehet vissza a serpenyőbe az előpirított csirkemell és rászedjük a kifőtt tésztát is.
Hozzáadjuk a pesztót és a tészta főzővizéből annyit, hogy krémes végeredményt kapjunk. Pirított fenyőmaggal és bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk a tésztát.

Ha épp nincs időd vagy kedved pesztót keverni, egy jobb minőségű bolti is megteszi, de tényleg megéri egyszer kipróbálni házilag – teljesen más ízélmény. És nem muszáj ragaszkodni a klasszikus bazsalikomos verzióhoz: a rukkolás, petrezselymes, medvehagymás vagy akár aszalt paradicsomos pesztók is remekül passzolnak hozzá.
A csirkét helyettesítheted garnélával vagy tofuval, ha húsmentesre vágysz, a tésztát pedig csicseriborsós, teljes kiőrlésű vagy gluténmentes verzióra is cserélheted. Ez egy igazi alaprecept, amit a hűtő tartalmához lehet igazítani – szóval a spagetti-pesztó kombón túl is van élet, csak egy kis cukkinit kell hozzá dobni.
Még több paszta:
Egylábasos mexikói csirkés tészta
Ha tetszett a cukkinis-csirkés házi tészta pesztóval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!




