Húsos kaják

Cukkinis-padlizsánosmuszaka

Cukkinis-padlizsános muszaka
padlizsanos-muszaka

Hozzávalók
2 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
6 ek
olívaolaj
500 g
darált pulykahús
2 gerezd
fokhagyma
3 szál
kakukkfű
2 tk
pirospaprika
0.5 tk
őrölt szerecsendió
0.5 tk
őrölt szegfűszeg
1 tk
fahéj
0.5 csokor
petrezselyem
0.5 csokor
bazsalikom
1 tk
kristálycukor
300 g
paradicsom
bors
200 ml
víz
2 db
cukkini
(300 g/db)
2 db
padlizsán
(300 g/db)
A besamelhez
150 g
vaj
5 ek
finomliszt
1 l
tej
bors
0.5 tk
őrölt szerecsendió

Elkészítés
  • A muszaka elkészítését a raguval kezdjük, amihez a finomra aprított vöröshagymát az olívaolaj felén pirítani kezdjük.

  • Mikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a darált húst és a megroppantott fokhagymagerezdeket. Alaposan megpirítjuk, majd befűszerezzük, rászórjuk a kakukkfüvet, a pirospaprikát, a szerecsendiót, a szegfűszeget, a fahéjat, majd az aprított petrezselyemzöldet és a bazsalikomot is.

  • Beleszórjuk a cukrot, elkeverjük, és hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, vizet adunk hozzá, majd 15 percig közepes lángon főni hagyjuk. 

A zöldségek elkészítése

  • Közben a megmosott cukkinit és padlizsánt 0,5 cm-es szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a maradék olajjal, sózzuk és szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsin.

  • Betesszük a 230 fokra előmelegített sütőbe kb. 15 percre, és pirulásig sütjük.

A besamelmártás

  • Amíg a zöldségek elkészülnek, elkészítjük a besamelt. Egy nyeles forralóban vajat olvasztunk. Elkeverjük benne a lisztet, majd rövid pirítás után, mikor zsemlebél színű a liszt, hozzákeverjük a hideg tejet.

  • Folyamatos kevergetés közben hagyjuk újra felforrni. Forráshoz közel elkezd sűrűvé válni.

  • A lángot lejjebb vesszük, és további 10 percig főzzük állandóan kevergetve, míg a liszt íze már nem érezhető. Sózzuk, borsozzuk, és egy kis szerecsendióval fűszerezzük. 

Rétegezés és sütés

  • Amint elkészültek a zöldségek, egy magas falú sütőtálba kezdjük rétegezni a hozzávalókat.

  • Alulra ragut teszünk, majd egy réteg zöldséget. Újabb réteg ragu, még egy sor zöldség. Amikor elfogyott, a tetejére kenjük a besamelt.

  • Előmelegített, 180 fokos sütőbe helyezzük a muszakát, és 50 perc alatt készre sütjük.

  • Tálalás előtt érdemes megvárni, amíg kicsit hűl az étel, így könnyebben tudjuk szeletelni. De akár kitehetjük az asztal közepére is, garantáltan el fog fogyni.

www.streetkitchen.hu

A görög klasszikus, feldobva egy kis cukkinivel. Fűszeres és krémes. Igaz, több edényt is igénybe vesz, de biztos a siker. A görög nap fénye a tányérunkon.

A cukkinis-padlizsános muszaka nem egy gyors hétköznapi vacsora, de minden percet megér!

Hozzávalók

1 20x30 cm-es tepsihez
2 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
6 ek
olívaolaj
500 g
darált pulykahús
2 gerezd
fokhagyma
3 szál
kakukkfű
2 tk
pirospaprika
0.5 tk
őrölt szerecsendió
0.5 tk
őrölt szegfűszeg
1 tk
fahéj
0.5 csokor
petrezselyem
0.5 csokor
bazsalikom
1 tk
kristálycukor
300 g
paradicsom
bors
200 ml
víz
2 db
cukkini
(300 g/db)
2 db
padlizsán
(300 g/db)
A besamelhez
150 g
vaj
5 ek
finomliszt
1 l
tej
bors
0.5 tk
őrölt szerecsendió

Elkészítés

  • A muszaka elkészítését a raguval kezdjük, amihez a finomra aprított vöröshagymát az olívaolaj felén pirítani kezdjük.

  • Mikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a darált húst és a megroppantott fokhagymagerezdeket. Alaposan megpirítjuk, majd befűszerezzük, rászórjuk a kakukkfüvet, a pirospaprikát, a szerecsendiót, a szegfűszeget, a fahéjat, majd az aprított petrezselyemzöldet és a bazsalikomot is.

  • Beleszórjuk a cukrot, elkeverjük, és hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, vizet adunk hozzá, majd 15 percig közepes lángon főni hagyjuk. 

A zöldségek elkészítése

  • Közben a megmosott cukkinit és padlizsánt 0,5 cm-es szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a maradék olajjal, sózzuk és szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsin.

  • Betesszük a 230 fokra előmelegített sütőbe kb. 15 percre, és pirulásig sütjük.

A besamelmártás

  • Amíg a zöldségek elkészülnek, elkészítjük a besamelt. Egy nyeles forralóban vajat olvasztunk. Elkeverjük benne a lisztet, majd rövid pirítás után, mikor zsemlebél színű a liszt, hozzákeverjük a hideg tejet.

  • Folyamatos kevergetés közben hagyjuk újra felforrni. Forráshoz közel elkezd sűrűvé válni.

  • A lángot lejjebb vesszük, és további 10 percig főzzük állandóan kevergetve, míg a liszt íze már nem érezhető. Sózzuk, borsozzuk, és egy kis szerecsendióval fűszerezzük. 

Rétegezés és sütés

  • Amint elkészültek a zöldségek, egy magas falú sütőtálba kezdjük rétegezni a hozzávalókat.

  • Alulra ragut teszünk, majd egy réteg zöldséget. Újabb réteg ragu, még egy sor zöldség. Amikor elfogyott, a tetejére kenjük a besamelt.

  • Előmelegített, 180 fokos sütőbe helyezzük a muszakát, és 50 perc alatt készre sütjük.

  • Tálalás előtt érdemes megvárni, amíg kicsit hűl az étel, így könnyebben tudjuk szeletelni. De akár kitehetjük az asztal közepére is, garantáltan el fog fogyni.

Ha tetszett a Cukkinis-padlizsános muszaka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept