A muszaka elkészítését a raguval kezdjük, amihez a finomra aprított vöröshagymát az olívaolaj felén pirítani kezdjük.
Mikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a darált húst és a megroppantott fokhagymagerezdeket. Alaposan megpirítjuk, majd befűszerezzük, rászórjuk a kakukkfüvet, a pirospaprikát, a szerecsendiót, a szegfűszeget, a fahéjat, majd az aprított petrezselyemzöldet és a bazsalikomot is.
Beleszórjuk a cukrot, elkeverjük, és hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, vizet adunk hozzá, majd 15 percig közepes lángon főni hagyjuk.
A zöldségek elkészítése
Közben a megmosott cukkinit és padlizsánt 0,5 cm-es szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a maradék olajjal, sózzuk és szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsin.
Betesszük a 230 fokra előmelegített sütőbe kb. 15 percre, és pirulásig sütjük.
A besamelmártás
Amíg a zöldségek elkészülnek, elkészítjük a besamelt. Egy nyeles forralóban vajat olvasztunk. Elkeverjük benne a lisztet, majd rövid pirítás után, mikor zsemlebél színű a liszt, hozzákeverjük a hideg tejet.
Folyamatos kevergetés közben hagyjuk újra felforrni. Forráshoz közel elkezd sűrűvé válni.
A lángot lejjebb vesszük, és további 10 percig főzzük állandóan kevergetve, míg a liszt íze már nem érezhető. Sózzuk, borsozzuk, és egy kis szerecsendióval fűszerezzük.
Rétegezés és sütés
Amint elkészültek a zöldségek, egy magas falú sütőtálba kezdjük rétegezni a hozzávalókat.
Alulra ragut teszünk, majd egy réteg zöldséget. Újabb réteg ragu, még egy sor zöldség. Amikor elfogyott, a tetejére kenjük a besamelt.
Előmelegített, 180 fokos sütőbe helyezzük a muszakát, és 50 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt érdemes megvárni, amíg kicsit hűl az étel, így könnyebben tudjuk szeletelni. De akár kitehetjük az asztal közepére is, garantáltan el fog fogyni.