A pitetésztához elkeverjük a lisztet a cukorral és a sóval, majd beledobjuk a kockákra vágott hideg vajat, és a kezünkkel összemorzsoljuk, úgy, hogy egy teljesen morzsalékos tésztát kapjunk. Mikor ez megvolt, mehet bele a jeges víz, és egy formázható tésztát gyúrunk belőle. Nejlonba csomagoljuk, és hűtőbe dobjuk 30 percre.
A töltelékhez a vöröshagymát és a cukkinit vékony cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőben, az olajon alaposan lepirítjuk 6-7 perc alatt.
Ezután egy tálba tesszük, belereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a tojásokat, és alaposan elkeverjük. Mehetnek bele a fűszerek és a finomra aprított petrezselyem is. Megint elkeverjük, és felhasználásig mehet a hűtőbe.
A pitetésztát kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen 1-2 cm vastagságúra, majd egy piteformába emeljük, belenyomkodjuk és a felesleges, leeső részeket levágjuk úgy, hogy a pitének maradjon fala a piteforma oldalán, kb. 3-4 cm magasan, ami megtartja a tölteléket. Ezután beledobunk egy sütőpapírt, ráöntjük a sütőbabot, és 175 fokos sütőbe tesszük 15 percre.
Eltávolítjuk a sütőbabot és a sütőpapírt, lekenjük a tésztát a felvert tojással, majd beleöntjük a tölteléket, és visszatoljuk a sütőbe 40-45 percre.
Szeletelés előtt várjunk minimum 60 percet.
Cukkinisquiche
A cukkinis quiche egy igazi all-rounder: tökéletes hétvégi brunchra, villámvacsinak egy kis salátával, vagy másnap ebédre újramelegítve. Krémes, lágy töltelék, ropogós vajas tészta, és a cukkini visszafogott, de karakteres íze csodásan beleolvad a tojásos-tejszínes alapba. Nem túl fancy, de mégis elegáns – mintha a hűtő maradékaiból készült volna egy francia bisztróban.

Vega
A cukkinis quiche az egyik legsokoldalúbb fogás, amit könnyen testre szabhatsz szezonális alapanyagokkal – most a cukkini kapott benne főszerepet.
Hozzávalók
A töltelékhez
Az összeállításhoz
Elkészítés
A pitetésztához elkeverjük a lisztet a cukorral és a sóval, majd beledobjuk a kockákra vágott hideg vajat, és a kezünkkel összemorzsoljuk, úgy, hogy egy teljesen morzsalékos tésztát kapjunk. Mikor ez megvolt, mehet bele a jeges víz, és egy formázható tésztát gyúrunk belőle. Nejlonba csomagoljuk, és hűtőbe dobjuk 30 percre.
A töltelékhez a vöröshagymát és a cukkinit vékony cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőben, az olajon alaposan lepirítjuk 6-7 perc alatt.
Ezután egy tálba tesszük, belereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a tojásokat, és alaposan elkeverjük. Mehetnek bele a fűszerek és a finomra aprított petrezselyem is. Megint elkeverjük, és felhasználásig mehet a hűtőbe.
A pitetésztát kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen 1-2 cm vastagságúra, majd egy piteformába emeljük, belenyomkodjuk és a felesleges, leeső részeket levágjuk úgy, hogy a pitének maradjon fala a piteforma oldalán, kb. 3-4 cm magasan, ami megtartja a tölteléket. Ezután beledobunk egy sütőpapírt, ráöntjük a sütőbabot, és 175 fokos sütőbe tesszük 15 percre.
Eltávolítjuk a sütőbabot és a sütőpapírt, lekenjük a tésztát a felvert tojással, majd beleöntjük a tölteléket, és visszatoljuk a sütőbe 40-45 percre.
Szeletelés előtt várjunk minimum 60 percet.

Tippek, trükkök, fun factek:
A tészta az alap – ha házilag csinálod, hideg vajjal dolgozz, gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjon meg a kezed melegétől. A liszt és a vaj aránya kb. 2:1 legyen, és ha igazán omlós tésztát szeretnél, adj hozzá egy csipet cukrot is, még akkor is, ha sós a töltelék.
A cukkinit érdemes előre lepirítani, vagy besózva pár percet állni hagyni, majd kinyomkodni – különben túl sok levet enged a sütőben, és eláztatja a tölteléket. A tojás-tejszín arány kb. 1 tojás + 100 ml tejszín legyen egy kisebb quiche-hez, de nyugodtan lehet tejföllel vagy krémsajttal is játszani a sűrűbb, gazdagabb textúra érdekében.
Süsd alsó-felső sütéssel, középen vagy az alatt egy rácson, hogy a tészta biztosan ne maradjon nyers alul. Az utolsó pár percre átkapcsolhatsz grillre, hogy a teteje szép aranybarna legyen.
Jól működik előre elkészítve is – hidegen és melegen is élmény, sőt másnap még jobban összeérnek az ízek.
Ez a cukkinis quiche maga a nyár: friss, lágy, egyszerre könnyed és kielégítő. Egy pohár hideg fehérborral vagy limonádéval, friss salátával máris úgy érzed, mintha egy napsütötte provence-i udvaron ebédelnél. Mutatunk még pár cukkinis finomságot, ha szeretnél új kedvenceket felfedezni!
Ha tetszett a Cukkinis quiche receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!