Cukkini receptek

Cukkinisquiche

Cukkinis quiche
cukkinis-quiche

Hozzávalók
315 g
finomliszt
1 ek
kristálycukor
2 tk
230 g
hideg vaj
7 ek
jeges víz
A töltelékhez
1 fej
vöröshagyma
(140 g/fej)
230 g
cukkini
2 ek
olaj
120 g
reszelt cheddar sajt
200 ml
tej
200 ml
tejszín
4 db
tojás
bors
1 tk
szerecsendió
0.25 csokor
petrezselyem
Az összeállításhoz
1 db
tojás

Elkészítés
  1. A pitetésztához elkeverjük a lisztet a cukorral és a sóval, majd beledobjuk a kockákra vágott hideg vajat, és a kezünkkel összemorzsoljuk, úgy, hogy egy teljesen morzsalékos tésztát kapjunk. Mikor ez megvolt, mehet bele a jeges víz, és egy formázható tésztát gyúrunk belőle. Nejlonba csomagoljuk, és hűtőbe dobjuk 30 percre.

  2. A töltelékhez a vöröshagymát és a cukkinit vékony cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőben, az olajon alaposan lepirítjuk 6-7 perc alatt.

  3. Ezután egy tálba tesszük, belereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a tojásokat, és alaposan elkeverjük. Mehetnek bele a fűszerek és a finomra aprított petrezselyem is. Megint elkeverjük, és felhasználásig mehet a hűtőbe.

  4. A pitetésztát kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen 1-2 cm vastagságúra, majd egy piteformába emeljük, belenyomkodjuk és a felesleges, leeső részeket levágjuk úgy, hogy a pitének maradjon fala a piteforma oldalán, kb. 3-4 cm magasan, ami megtartja a tölteléket. Ezután beledobunk egy sütőpapírt, ráöntjük a sütőbabot, és  175 fokos sütőbe tesszük 15 percre.

  5. Eltávolítjuk a sütőbabot és a sütőpapírt, lekenjük a tésztát a felvert tojással, majd beleöntjük a tölteléket, és visszatoljuk a sütőbe 40-45 percre.

  6. Szeletelés előtt várjunk minimum 60 percet.

www.streetkitchen.hu

A cukkinis quiche egy igazi all-rounder: tökéletes hétvégi brunchra, villámvacsinak egy kis salátával, vagy másnap ebédre újramelegítve. Krémes, lágy töltelék, ropogós vajas tészta, és a cukkini visszafogott, de karakteres íze csodásan beleolvad a tojásos-tejszínes alapba. Nem túl fancy, de mégis elegáns – mintha a hűtő maradékaiból készült volna egy francia bisztróban.

pictogram

Vega

A cukkinis quiche az egyik legsokoldalúbb fogás, amit könnyen testre szabhatsz szezonális alapanyagokkal – most a cukkini kapott benne főszerepet.

Hozzávalók

1 30 cm átmérőjű piteformához
315 g
finomliszt
1 ek
kristálycukor
2 tk
230 g
hideg vaj
7 ek
jeges víz
A töltelékhez
1 fej
vöröshagyma
(140 g/fej)
230 g
cukkini
2 ek
olaj
120 g
reszelt cheddar sajt
200 ml
tej
200 ml
tejszín
4 db
tojás
bors
1 tk
szerecsendió
0.25 csokor
petrezselyem
Az összeállításhoz
1 db
tojás

Elkészítés

  1. A pitetésztához elkeverjük a lisztet a cukorral és a sóval, majd beledobjuk a kockákra vágott hideg vajat, és a kezünkkel összemorzsoljuk, úgy, hogy egy teljesen morzsalékos tésztát kapjunk. Mikor ez megvolt, mehet bele a jeges víz, és egy formázható tésztát gyúrunk belőle. Nejlonba csomagoljuk, és hűtőbe dobjuk 30 percre.

  2. A töltelékhez a vöröshagymát és a cukkinit vékony cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőben, az olajon alaposan lepirítjuk 6-7 perc alatt.

  3. Ezután egy tálba tesszük, belereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a tojásokat, és alaposan elkeverjük. Mehetnek bele a fűszerek és a finomra aprított petrezselyem is. Megint elkeverjük, és felhasználásig mehet a hűtőbe.

  4. A pitetésztát kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen 1-2 cm vastagságúra, majd egy piteformába emeljük, belenyomkodjuk és a felesleges, leeső részeket levágjuk úgy, hogy a pitének maradjon fala a piteforma oldalán, kb. 3-4 cm magasan, ami megtartja a tölteléket. Ezután beledobunk egy sütőpapírt, ráöntjük a sütőbabot, és  175 fokos sütőbe tesszük 15 percre.

  5. Eltávolítjuk a sütőbabot és a sütőpapírt, lekenjük a tésztát a felvert tojással, majd beleöntjük a tölteléket, és visszatoljuk a sütőbe 40-45 percre.

  6. Szeletelés előtt várjunk minimum 60 percet.

cukkinis-quiche-2
Cukkinis quiche (Fotó: Street Kitchen)

Tippek, trükkök, fun factek:

A tészta az alap – ha házilag csinálod, hideg vajjal dolgozz, gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjon meg a kezed melegétől. A liszt és a vaj aránya kb. 2:1 legyen, és ha igazán omlós tésztát szeretnél, adj hozzá egy csipet cukrot is, még akkor is, ha sós a töltelék.

A cukkinit érdemes előre lepirítani, vagy besózva pár percet állni hagyni, majd kinyomkodni – különben túl sok levet enged a sütőben, és eláztatja a tölteléket. A tojás-tejszín arány kb. 1 tojás + 100 ml tejszín legyen egy kisebb quiche-hez, de nyugodtan lehet tejföllel vagy krémsajttal is játszani a sűrűbb, gazdagabb textúra érdekében.

Süsd alsó-felső sütéssel, középen vagy az alatt egy rácson, hogy a tészta biztosan ne maradjon nyers alul. Az utolsó pár percre átkapcsolhatsz grillre, hogy a teteje szép aranybarna legyen.

Jól működik előre elkészítve is – hidegen és melegen is élmény, sőt másnap még jobban összeérnek az ízek.

Ez a cukkinis quiche maga a nyár: friss, lágy, egyszerre könnyed és kielégítő. Egy pohár hideg fehérborral vagy limonádéval, friss salátával máris úgy érzed, mintha egy napsütötte provence-i udvaron ebédelnél. Mutatunk még pár cukkinis finomságot, ha szeretnél új kedvenceket felfedezni!

Diétás töltött cukkini

Cukkinis zöldségfelfújt

Cukkinis-padlizsános muszaka

Ha tetszett a Cukkinis quiche receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept