A diós csigatorta elkészítéséhez egy robotgép keverőtáljában összekeverjük a lisztet, a sót, majd félretesszük. Vízgőz fölött felolvasztjuk a vajat a tejjel és a kristálycukorral, figyelve arra, hogy 40 fok alatt maradjon. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a friss élesztőt.
Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk felfutni, ez kb. 15 perc. Majd ráöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókra, beleütjük a tojást, és addig dagasztjuk a géppel, amíg sima és ruganyos tésztát nem kapunk. Egy kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és hagyjuk pihenni 10 percig. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és egy 35×20 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A töltelékhez egy tálban összekeverjük a darált diót a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a citromok reszelt héjával, a tejjel és a mazsolával.
A kinyújtott tésztát megkenjük a diós töltelékkel, és a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel 8-10 karikát vágunk a tekercsből.
Egy kivajazott, kerek sütőformába tesszük, majd letakarva hagyjuk kelni 60 percig, addig a duplájára nő. Megkenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Porcukorral meghintve és szeletelve tálaljuk.
Dióscsiga-torta
-4DlQsM.webp)
Ha imádod a friss süti illatát, a puha tésztát és a brutálisan diós tölteléket, akkor ez a diós csigatorta lesz az új kedvenced. Ugyanaz a klasszikus, otthonos dióillat csap meg, mint amikor nagyi a konyhában matat, csak most egy látványos, csigás tortában összerakva, ami garantáltan el fog tűnni a tepsiről, mielőtt még kihűlne. Kávé mellé, vasárnapi desszertnek vagy csak úgy, mert megérdemled.
A diós csigatorta langyosan a legfinomabb, de másnapra is megőrzi puhaságát, főleg ha egy kicsit lefeded. Szuper kávé vagy tea mellé, reggelire, vendégvárónak, sőt akár ünnepi asztalra is befér – főleg, ha egy kis vaníliás cukormázat is csorgatsz a tetejére.
Hozzávalók
A töltelékhez
A tetejére
A tálaláshoz
Elkészítés
A diós csigatorta elkészítéséhez egy robotgép keverőtáljában összekeverjük a lisztet, a sót, majd félretesszük. Vízgőz fölött felolvasztjuk a vajat a tejjel és a kristálycukorral, figyelve arra, hogy 40 fok alatt maradjon. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a friss élesztőt.
Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk felfutni, ez kb. 15 perc. Majd ráöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókra, beleütjük a tojást, és addig dagasztjuk a géppel, amíg sima és ruganyos tésztát nem kapunk. Egy kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és hagyjuk pihenni 10 percig. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és egy 35×20 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A töltelékhez egy tálban összekeverjük a darált diót a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a citromok reszelt héjával, a tejjel és a mazsolával.
A kinyújtott tésztát megkenjük a diós töltelékkel, és a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel 8-10 karikát vágunk a tekercsből.
Egy kivajazott, kerek sütőformába tesszük, majd letakarva hagyjuk kelni 60 percig, addig a duplájára nő. Megkenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Porcukorral meghintve és szeletelve tálaljuk.

Dió helyett használhatunk mákot is. Ugyanolyan szuper élmény lesz!
A diós csigatorta mellett ezeket a diós sütiket is készítsd el!
Ha tetszett a dióscsiga-torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



