Őszi receptek

Dióscsiga-torta

Dióscsiga-torta
Diós csigatorta

Hozzávalók
350 g
finomliszt
0.5 tk
45 g
vaj + a sütőforma kikenéséhez
180 ml
tej
50 g
kristálycukor
25 g
friss élesztő
1 db
tojás
A töltelékhez
300 g
dió
100 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
2 db
citrom
150 ml
tej
150 g
mazsola
A tetejére
1 db
tojás
A tálaláshoz
porcukor

Elkészítés
  1. A diós csigatorta elkészítéséhez egy robotgép keverőtáljában összekeverjük a lisztet, a sót, majd félretesszük. Vízgőz fölött felolvasztjuk a vajat a tejjel és a kristálycukorral, figyelve arra, hogy 40 fok alatt maradjon. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a friss élesztőt. 

  2. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk felfutni, ez kb. 15 perc. Majd ráöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókra, beleütjük a tojást, és addig dagasztjuk a géppel, amíg sima és ruganyos tésztát nem kapunk. Egy kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és hagyjuk pihenni 10 percig. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és egy 35×20 cm-es téglalappá nyújtjuk.

  3. A töltelékhez egy tálban összekeverjük a darált diót a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a citromok reszelt héjával, a tejjel és a mazsolával. 

  4. A kinyújtott tésztát megkenjük a diós töltelékkel, és a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel 8-10 karikát vágunk a tekercsből.

  5. Egy kivajazott, kerek sütőformába tesszük, majd letakarva hagyjuk kelni 60 percig, addig a duplájára nő. Megkenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

  6. Porcukorral meghintve és szeletelve tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Az Adventi sütemények támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ha imádod a friss süti illatát, a puha tésztát és a brutálisan diós tölteléket, akkor ez a diós csigatorta lesz az új kedvenced. Ugyanaz a klasszikus, otthonos dióillat csap meg, mint amikor nagyi a konyhában matat, csak most egy látványos, csigás tortában összerakva, ami garantáltan el fog tűnni a tepsiről, mielőtt még kihűlne. Kávé mellé, vasárnapi desszertnek vagy csak úgy, mert megérdemled.

A diós csigatorta langyosan a legfinomabb, de másnapra is megőrzi puhaságát, főleg ha egy kicsit lefeded. Szuper kávé vagy tea mellé, reggelire, vendégvárónak, sőt akár ünnepi asztalra is befér – főleg, ha egy kis vaníliás cukormázat is csorgatsz a tetejére.

Hozzávalók

1 db tortához
350 g
finomliszt
0.5 tk
45 g
vaj + a sütőforma kikenéséhez
180 ml
tej
50 g
kristálycukor
25 g
friss élesztő
1 db
tojás
A töltelékhez
300 g
dió
100 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
2 db
citrom
150 ml
tej
150 g
mazsola
A tetejére
1 db
tojás
A tálaláshoz
porcukor

Elkészítés

  1. A diós csigatorta elkészítéséhez egy robotgép keverőtáljában összekeverjük a lisztet, a sót, majd félretesszük. Vízgőz fölött felolvasztjuk a vajat a tejjel és a kristálycukorral, figyelve arra, hogy 40 fok alatt maradjon. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a friss élesztőt. 

  2. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk felfutni, ez kb. 15 perc. Majd ráöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókra, beleütjük a tojást, és addig dagasztjuk a géppel, amíg sima és ruganyos tésztát nem kapunk. Egy kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és hagyjuk pihenni 10 percig. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és egy 35×20 cm-es téglalappá nyújtjuk.

  3. A töltelékhez egy tálban összekeverjük a darált diót a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a citromok reszelt héjával, a tejjel és a mazsolával. 

  4. A kinyújtott tésztát megkenjük a diós töltelékkel, és a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel 8-10 karikát vágunk a tekercsből.

  5. Egy kivajazott, kerek sütőformába tesszük, majd letakarva hagyjuk kelni 60 percig, addig a duplájára nő. Megkenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

  6. Porcukorral meghintve és szeletelve tálaljuk.

Ha tetszett a dióscsiga-torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése