A diós rizottó kacsamellel első lépéseként a rizottóhoz egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon elkezdjük pirítani az olívaolajon a finomra vágott hagymát, és fél perc után rádobjuk a rizst is. Amikor a rizs átforrósodott, felöntjük a fehérborral, és majdnem teljesen visszaredukáljuk.
Amikor a bor elpárolgott, kb. 100 ml-enként adagoljuk a rizottóhoz az alaplevet úgy, hogy mindig megvárjuk, míg az előző felöntést magába szívta a rizs. Közben folyamatosan kevergetjük.
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, és a második felöntés után a rizottóhoz adjuk az összevágott rozmaringgal együtt.
Folyamatosan felöntögetve al dentére pároljuk a rizst, közben sózzuk, borsozzuk, de vigyázzunk, mert az alaplé is sós lehet, és a végén még parmezánnal is fogjuk ízesíteni.
Mikor a rizs elérte a megfelelő állagot, hozzáadjuk a vajat és a parmezánt, elkeverjük és elzárjuk a tűzhelyet.
A kacsamellet megtisztítjuk, lehúzzuk a bőrét és 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat, és elkezdjük megpirítani a kockákat, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az aprított kakukkfüvet, és mikor majdnem elkészült, hozzáöntjük a mézet. Ráfacsarjuk a narancs levét és hozzáadjuk az aprított chilit is. Nagyobb lángra kapcsolunk, és folyamatosan mozgatva a serpenyőt rákaramellizáljuk a mézet a kacsamellkockákra. Ha ez megvan, a húst kiszedjük, félretesszük, a visszamaradt szaftot pedig összeforraljuk a vajjal.
A rizottót tányérba szedjük, a tetejére pakoljuk a kacsamellkockákat és csorgatunk rá a vajas mártásból.

- Elkészítési idő: 40 perc
Még több recept kacsából:
Tökéletes rozé kacsamell párolt vörös káposztával és sült burgonyával