Vegetáriánus ételek

Egyvegavagdalt,aminekfrankónhúsízevan:nutroast

Egy vega vagdalt, aminek frankón hús íze van: nut roast

Hozzávalók
só, bors, oregánó, kakukkfű
0.5 dl
étolaj
20 dkg
csiperke
1 fej
nagyobb vöröshagyma
3 gerezd
fokhagyma
20 dkg
répa
2 db
kápia
2 szál
angolzeller
20 dkg
cukkini
10 dkg
vörös lencse
1 dl
passata
4 ek
szójaszósz
1 tk
angol mustár
3 dl
víz
8 dkg
zsemlemorzsa
3 db
tojás
10 dkg
reszelt sajt
15 dkg
olajos mag, vegyesen
A paprikás mártáshoz
4 db
kápia paprika
4 gerezd
fokhagyma héjastul
1 tk
kristálycukor
1 fél mk
cayenne bors (aki szereti)
1 ek
balzsamecet
só, bors
1 dl
száraz fehérbor

Elkészítés

A gombát egészen apróra vágjuk és egy lábasban, tűzforró olajon párolni kezdjük. Ha kicsit pirulni kezd, mellédobjuk a finomra vágott hagymát  és a szeletekre vágott fokhagymát. Mellédobjuk a kis kockára vágott sárgarépát, angolzellert, kápiapaprikát, cukkínit és jó nagy lángon pároljuk őket. Ha minden zöldség puhulni, sőt itt-ott pirulni kezd, akkor jöhet rá a passzírozott paradicsom, a vöröslencse és a víz. És érkezhetnek a fűszerek: só, bors, pirospaprika, szárított zöldfűszerek, szójaszósz és egy kis mustár. Miközben puhul a vöröslencse, egy száraz, felhevített serpenyőben lepirítjuk a durvára aprított olajos magvakat és ezt is a zöldséges alaphoz önjük. Az egészet átforgatjuk, pár percig együtt főzzük, míg egészen száraz lesz a keverékünk. Ekkor levesszük a tűzről. hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a zsemelemorzsát, a tojásokat, végül pedig a reszelt sajtot és a friss, durvára vágott petrezselymet. Akkor vagyunk jók, ha a massza állaga pont olyan, mint a nyers vagdalté: ekkor egy sütőpapírral bélelt mélyebb sütőformába, kisebb tepsibe kanalazzuk és 200 fokon, kb. 20 perc alatt készre sütjük.

img_8083.jpg

Ezzel párhuzamosan a paprikamártást is elkészítjük: egy tepsire dobjuk a kápia paprikát és héjastul a fokhagymagerzdeket is. A vega vagdalttal együtt sütjük őket, és egyszerre is vesszük ki a sütőből. A megsült, itt-ott akár megfeketedett héjú paprikákat alufóliával letakarva pihentetjük 5 percig, lehúzzuk a héjukat, eltávolítjuk a magokat-magházat és a megsült húst a héjától megfosztott sült fokhagymával együtt alaposan leturmixoljuk. Egy kisebb edényben ezt összekeverjük a passzírozott paradicsommal és sóval, borssal, cayenne-borssal, balzsamecettel és cukorral ízesítjük. Felöntjük a fehérborral és 5 percig forraljuk, majd hideg vajkockákkal tesszük a mártást selymessé.

Kínáljuk a vagdaltunkat jó vajas krumplipürével és a fűszeres paprikamártással. Imádni fogja mindenki, akár vega, akár nem!

img_8069.jpg

www.streetkitchen.hu

Képzeljetek el egy pazar kis vagdaltot, amit ahogy azt kell, krumplipürével és egy jóféle mártással eszegettek. Ez egy elég hétköznapi élmény, de ebben a vagdaltban semmi hús nincs. Ízre és állagra mégis olyan, mintha húsos lenne, egészen meglepő és nagyon finom! Nálunk felkerült a kedvencek közé, ti is csípni fogjátok. 

Hozzávalók

6 személyre
só, bors, oregánó, kakukkfű
0.5 dl
étolaj
20 dkg
csiperke
1 fej
nagyobb vöröshagyma
3 gerezd
fokhagyma
20 dkg
répa
2 db
kápia
2 szál
angolzeller
20 dkg
cukkini
10 dkg
vörös lencse
1 dl
passata
4 ek
szójaszósz
1 tk
angol mustár
3 dl
víz
8 dkg
zsemlemorzsa
3 db
tojás
10 dkg
reszelt sajt
15 dkg
olajos mag, vegyesen
A paprikás mártáshoz
4 db
kápia paprika
4 gerezd
fokhagyma héjastul
1 tk
kristálycukor
1 fél mk
cayenne bors (aki szereti)
1 ek
balzsamecet
só, bors
1 dl
száraz fehérbor

A gombát egészen apróra vágjuk és egy lábasban, tűzforró olajon párolni kezdjük. Ha kicsit pirulni kezd, mellédobjuk a finomra vágott hagymát  és a szeletekre vágott fokhagymát. Mellédobjuk a kis kockára vágott sárgarépát, angolzellert, kápiapaprikát, cukkínit és jó nagy lángon pároljuk őket. Ha minden zöldség puhulni, sőt itt-ott pirulni kezd, akkor jöhet rá a passzírozott paradicsom, a vöröslencse és a víz. És érkezhetnek a fűszerek: só, bors, pirospaprika, szárított zöldfűszerek, szójaszósz és egy kis mustár. Miközben puhul a vöröslencse, egy száraz, felhevített serpenyőben lepirítjuk a durvára aprított olajos magvakat és ezt is a zöldséges alaphoz önjük. Az egészet átforgatjuk, pár percig együtt főzzük, míg egészen száraz lesz a keverékünk. Ekkor levesszük a tűzről. hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a zsemelemorzsát, a tojásokat, végül pedig a reszelt sajtot és a friss, durvára vágott petrezselymet. Akkor vagyunk jók, ha a massza állaga pont olyan, mint a nyers vagdalté: ekkor egy sütőpapírral bélelt mélyebb sütőformába, kisebb tepsibe kanalazzuk és 200 fokon, kb. 20 perc alatt készre sütjük.

img_8083.jpg

Ezzel párhuzamosan a paprikamártást is elkészítjük: egy tepsire dobjuk a kápia paprikát és héjastul a fokhagymagerzdeket is. A vega vagdalttal együtt sütjük őket, és egyszerre is vesszük ki a sütőből. A megsült, itt-ott akár megfeketedett héjú paprikákat alufóliával letakarva pihentetjük 5 percig, lehúzzuk a héjukat, eltávolítjuk a magokat-magházat és a megsült húst a héjától megfosztott sült fokhagymával együtt alaposan leturmixoljuk. Egy kisebb edényben ezt összekeverjük a passzírozott paradicsommal és sóval, borssal, cayenne-borssal, balzsamecettel és cukorral ízesítjük. Felöntjük a fehérborral és 5 percig forraljuk, majd hideg vajkockákkal tesszük a mártást selymessé.

Kínáljuk a vagdaltunkat jó vajas krumplipürével és a fűszeres paprikamártással. Imádni fogja mindenki, akár vega, akár nem!

img_8069.jpg

Ha tetszett az Egy vega vagdalt, aminek frankón hús íze van: nut roast receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept