Az egyszerű kuglóf első lépéseként meglangyosítjuk a tejet, a robotgép táljába öntjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és rászórjuk az élesztőt. Belekeverjük a lisztet, letakarjuk egy konyharuhával vagy fóliával, és kb. 20 percig pihentetjük, amíg habos nem lesz.
Kivajazzuk a kuglófformát, megszórjuk szeletelt mandulával, kicsit belenyomkodjuk, majd a formát megfordítva a felesleget kipergetjük.
A kovászhoz adjuk a felkockázott, szoba-hőmérsékletű vajat, majd a robotgépben a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliával simára keverjük. Hozzáadunk egy egész tojást és egy tojássárgáját, simára keverjük, közben lekaparjuk a tál falát. Alacsony fokozaton beledolgozzuk a lisztet, majd nagy fokozaton kb. 3 percig dagasztjuk, amíg a tészta fényes, sima és rugalmas lesz.
Letakarva kb. 30 percig kelesztjük meleg helyen. A megkelt tésztát középen kilyukasztjuk, úgy formázzuk, hogy körbeérje a kuglófforma közepét, majd beletesszük a formába. A tetejét nedves kézzel elsimítjuk, hogy egyenletesen vastag legyen. Ismét letakarjuk egy konyharuhával, és kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és 40-45 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, biztosan megsült-e. 10 percig hűlni hagyjuk a formában.
Addig elkészítjük a mázat. Egy kis tálkában összekeverjük a porcukrot a tejjel, majd amikor kihűlt a kuglóf, kiborítjuk a formából és leöntjük a mázzal.
Frissen a legfinomabb, de másnap is nagyon jó. Szobahőmérsékleten, jól becsomagolva tároljuk.
Egyszerűkuglóf
A kuglóf az a sütemény, ami mindig feldobja a hangulatot – legyen szó egy baráti kávézásról vagy hétvégi reggeliről. Puha, illatos tésztája, valamint a pirított mandula ropogása teszi igazán ellenállhatatlanná. Könnyű elkészíteni, mégis látványos – pont az a fajta süti, amire mindenki rákérdez: „Ugye van még belőle?”
Az egyszerű kuglóf nem véletlenül örök klasszikus: kívül aranybarnára sült, belül foszlós és illatos, a tetején pedig ott ropog a mandula. Nézzük, miket kell beszerezned az elkészítéséhez. :)
Hozzávalók
A formához
A tésztához
A mázhoz
Elkészítés
Az egyszerű kuglóf első lépéseként meglangyosítjuk a tejet, a robotgép táljába öntjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és rászórjuk az élesztőt. Belekeverjük a lisztet, letakarjuk egy konyharuhával vagy fóliával, és kb. 20 percig pihentetjük, amíg habos nem lesz.
Kivajazzuk a kuglófformát, megszórjuk szeletelt mandulával, kicsit belenyomkodjuk, majd a formát megfordítva a felesleget kipergetjük.
A kovászhoz adjuk a felkockázott, szoba-hőmérsékletű vajat, majd a robotgépben a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliával simára keverjük. Hozzáadunk egy egész tojást és egy tojássárgáját, simára keverjük, közben lekaparjuk a tál falát. Alacsony fokozaton beledolgozzuk a lisztet, majd nagy fokozaton kb. 3 percig dagasztjuk, amíg a tészta fényes, sima és rugalmas lesz.
Letakarva kb. 30 percig kelesztjük meleg helyen. A megkelt tésztát középen kilyukasztjuk, úgy formázzuk, hogy körbeérje a kuglófforma közepét, majd beletesszük a formába. A tetejét nedves kézzel elsimítjuk, hogy egyenletesen vastag legyen. Ismét letakarjuk egy konyharuhával, és kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és 40-45 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, biztosan megsült-e. 10 percig hűlni hagyjuk a formában.
Addig elkészítjük a mázat. Egy kis tálkában összekeverjük a porcukrot a tejjel, majd amikor kihűlt a kuglóf, kiborítjuk a formából és leöntjük a mázzal.
Frissen a legfinomabb, de másnap is nagyon jó. Szobahőmérsékleten, jól becsomagolva tároljuk.

Tipp: Nagyobb kuglófformában elég lehet kb. 25 percig sütni. Tehetünk bele rumba áztatott mazsolát vagy leönthetjük narancsvirágsziruppal is.
Ez a kuglóf az a süti, amit elég egyszer megkóstolni, és garantáltan bekerül a családi kedvencek közé. Tálald hétvégi reggeliként kávé mellé, vagy vidd el vendégségbe. Mindenki imádni fogja, mivel látványos, mégis végtelenül otthonos. :)
Ha bejött ez a puha, illatos kuglóf, próbáld ki ezeket a hasonló stílusú, könnyen elkészíthető sütiket is:
Ha tetszett az egyszerű kuglóf receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!