Fantasztikus desszertek

Egyszerűkuglóf

Egyszerű kuglóf
egyszeru-kuglof

Hozzávalók
125 ml
tej
3 ek
kristálycukor
7 g
instant élesztő
90 g
finomliszt
A formához
1 ek
vaj
40 g
szeletelt mandula
A tésztához
140 g
vaj
1 csipet
2 db
citrom héja
2 tk
vaníliaőrlemény
2 db
tojás
140 g
finomliszt
A mázhoz
65 g
porcukor
2 ek
tej

Elkészítés
  1. Az egyszerű kuglóf első lépéseként meglangyosítjuk a tejet, a robotgép táljába öntjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és rászórjuk az élesztőt. Belekeverjük a lisztet, letakarjuk egy konyharuhával vagy fóliával, és kb. 20 percig pihentetjük, amíg habos nem lesz.

  2. Kivajazzuk a kuglófformát, megszórjuk szeletelt mandulával, kicsit belenyomkodjuk, majd a formát megfordítva a felesleget kipergetjük. 

  3. A kovászhoz adjuk a felkockázott, szoba-hőmérsékletű vajat, majd a robotgépben a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliával simára keverjük. Hozzáadunk egy egész tojást és egy tojássárgáját, simára keverjük, közben lekaparjuk a tál falát. Alacsony fokozaton beledolgozzuk a lisztet, majd nagy fokozaton kb. 3 percig dagasztjuk, amíg a tészta fényes, sima és rugalmas lesz.

  4. Letakarva kb. 30 percig kelesztjük meleg helyen. A megkelt tésztát középen kilyukasztjuk, úgy formázzuk, hogy körbeérje a kuglófforma közepét, majd beletesszük a formába. A tetejét nedves kézzel elsimítjuk, hogy egyenletesen vastag legyen. Ismét letakarjuk egy konyharuhával, és kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.

  5. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és 40-45 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, biztosan megsült-e. 10 percig hűlni hagyjuk a formában.

  6. Addig elkészítjük a mázat. Egy kis tálkában összekeverjük a porcukrot a tejjel, majd amikor kihűlt a kuglóf, kiborítjuk a formából és leöntjük a mázzal.

  7. Frissen a legfinomabb, de másnap is nagyon jó. Szobahőmérsékleten, jól becsomagolva tároljuk.

www.streetkitchen.hu

A kuglóf az a sütemény, ami mindig feldobja a hangulatot – legyen szó egy baráti kávézásról vagy hétvégi reggeliről. Puha, illatos tésztája, valamint a pirított mandula ropogása teszi igazán ellenállhatatlanná. Könnyű elkészíteni, mégis látványos – pont az a fajta süti, amire mindenki rákérdez: „Ugye van még belőle?”

Az egyszerű kuglóf nem véletlenül örök klasszikus: kívül aranybarnára sült, belül foszlós és illatos, a tetején pedig ott ropog a mandula. Nézzük, miket kell beszerezned az elkészítéséhez. :)

Hozzávalók

1 db 25 cm átmérőjű kuglófformához/8-10 szelethez
125 ml
tej
3 ek
kristálycukor
7 g
instant élesztő
90 g
finomliszt
A formához
1 ek
vaj
40 g
szeletelt mandula
A tésztához
140 g
vaj
1 csipet
2 db
citrom héja
2 tk
vaníliaőrlemény
2 db
tojás
140 g
finomliszt
A mázhoz
65 g
porcukor
2 ek
tej

Elkészítés

  1. Az egyszerű kuglóf első lépéseként meglangyosítjuk a tejet, a robotgép táljába öntjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és rászórjuk az élesztőt. Belekeverjük a lisztet, letakarjuk egy konyharuhával vagy fóliával, és kb. 20 percig pihentetjük, amíg habos nem lesz.

  2. Kivajazzuk a kuglófformát, megszórjuk szeletelt mandulával, kicsit belenyomkodjuk, majd a formát megfordítva a felesleget kipergetjük. 

  3. A kovászhoz adjuk a felkockázott, szoba-hőmérsékletű vajat, majd a robotgépben a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliával simára keverjük. Hozzáadunk egy egész tojást és egy tojássárgáját, simára keverjük, közben lekaparjuk a tál falát. Alacsony fokozaton beledolgozzuk a lisztet, majd nagy fokozaton kb. 3 percig dagasztjuk, amíg a tészta fényes, sima és rugalmas lesz.

  4. Letakarva kb. 30 percig kelesztjük meleg helyen. A megkelt tésztát középen kilyukasztjuk, úgy formázzuk, hogy körbeérje a kuglófforma közepét, majd beletesszük a formába. A tetejét nedves kézzel elsimítjuk, hogy egyenletesen vastag legyen. Ismét letakarjuk egy konyharuhával, és kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.

  5. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és 40-45 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, biztosan megsült-e. 10 percig hűlni hagyjuk a formában.

  6. Addig elkészítjük a mázat. Egy kis tálkában összekeverjük a porcukrot a tejjel, majd amikor kihűlt a kuglóf, kiborítjuk a formából és leöntjük a mázzal.

  7. Frissen a legfinomabb, de másnap is nagyon jó. Szobahőmérsékleten, jól becsomagolva tároljuk.

egyszeru-kuglof-3
Egyszerű kuglóf (Fotó: Street Kitchen)

Tipp: Nagyobb kuglófformában elég lehet kb. 25 percig sütni. Tehetünk bele rumba áztatott mazsolát vagy leönthetjük narancsvirágsziruppal is. 

Ez a kuglóf az a süti, amit elég egyszer megkóstolni, és garantáltan bekerül a családi kedvencek közé. Tálald hétvégi reggeliként kávé mellé, vagy vidd el vendégségbe. Mindenki imádni fogja, mivel látványos, mégis végtelenül otthonos. :)

Ha bejött ez a puha, illatos kuglóf, próbáld ki ezeket a hasonló stílusú, könnyen elkészíthető sütiket is:

Tejes pite

Tepsis keksz

Sütés nélküli almás-diós pite

Ha tetszett az egyszerű kuglóf receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése