Tiramisuk

Eszterházytiramisu

Eszterházy tiramisu
Eszterházy tiramisu

Hozzávalók
2 db
lapzselatin
300 ml
tej
20 ml
vaníliaaroma
50 ml
rumaroma
5 db
tojássárgája
50 g
kukoricakeményítő
1 csipet
150 g
kristálycukor
100 g
darált dió
100 ml
tejszín
Az összeállításhoz
1 csomag
babapiskóta
(400 g-os kiszerelés)
100 ml
tej
20 ml
rum
100 ml
kávé
A tetejére
2 ek
darált dió
2 - 3 db
babapiskóta

Elkészítés
  1. Az Eszterházy tiramisuhoz először elkészítjük a diós krémet. A lapzselatinokat jeges vízbe áztatjuk. Egy lábasban felmelegítjük a tejet a vaníliával és a rumaromával, közben szétválasztjuk a tojásokat és egy tálban, habverővel simára keverjük a tojássárgákat a keményítővel, a sóval és a cukorral. 

  2. Lassan a cukros tojáshoz öntünk egy keveset a forró tejből, miközben folyamatosan keverjük. Így hőkiegyenlítéssel temperáljuk a tojást, hogy ne csapódjon ki. 

  3. Visszaöntjük a tojásos keveréket a lábasba, és alacsony-közepes lángon, folyamatosan kevergetve puding állagúra főzzük.

  4. Félrehúzzuk a lábast, a beáztatott zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, és belekeverjük a forró vaníliakrémbe a darált dióval együtt. Majd kontakt fóliával letakarjuk (a fólia érjen bele a krémbe, hogy ne bőrösödjön), és kb. 1-1,5 órára hűtőbe tesszük. 

  5. Amikor kihűlt, kivesszük a hűtőből, szükség esetén egy habverővel fellazítjuk, majd a tejszínt háromnegyedig felverjük és hozzáforgatjuk.

  6. Egy tálban összekeverjük a tejet a rummal és a kávéval, kibontjuk a babapiskótát és elkezdjük az összeállítást. 

  7. Egy magas falú tepsi, tál vagy jénai aljára teszünk egy kis krémet, a babapiskótát belemártjuk a rumos-tejes kávéba, és egymás mellé sorakoztatjuk, majd öntünk rá a diós krémből. Ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A krémmel fejezzük be a tiramisu tetejét. 

  8. Megszórjuk még egy kis darált dióval és dekoráljuk 2-3 darab babapiskótával. Hűtőbe tesszük 1 órára, amíg összeáll a tiramisu, majd szeletelve tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Az Eszterházy-torta és a tiramisu találkozása: krémes, diós és kávés csoda egy desszertben. Klasszikus ízek új köntösben, ami egyszerre elegáns és ellenállhatatlan – garantáltan mindenkit levesz a lábáról.

Az Eszterházy tiramisu egy igazi álomdesszert azoknak, akik nem tudnak választani a klasszikus magyar torták és az olaszos krémdesszertek között – mert itt most két világ találkozik egy pohárban (vagy tepsiben): a diós, habos Eszterházy, és a lágy, kávés tiramisu.

Ez a tiramisu egyszerre könnyű és ünnepi, nem túl édes, de nagyon kényeztető – a dió, a kávé és a mascarpone hármasa pedig garantáltan levesz a lábadról. Tökéletes egy vasárnapi ebéd után, vagy ha vendégeket vársz, és valami különleges, mégis ismerős ízvilágra vágysz.

Hozzávalók

1 db 26x26 cm-es jénaihoz
2 db
lapzselatin
300 ml
tej
20 ml
vaníliaaroma
50 ml
rumaroma
5 db
tojássárgája
50 g
kukoricakeményítő
1 csipet
150 g
kristálycukor
100 g
darált dió
100 ml
tejszín
Az összeállításhoz
1 csomag
babapiskóta
(400 g-os kiszerelés)
100 ml
tej
20 ml
rum
100 ml
kávé
A tetejére
2 ek
darált dió
2 - 3 db
babapiskóta

Elkészítés

  1. Az Eszterházy tiramisuhoz először elkészítjük a diós krémet. A lapzselatinokat jeges vízbe áztatjuk. Egy lábasban felmelegítjük a tejet a vaníliával és a rumaromával, közben szétválasztjuk a tojásokat és egy tálban, habverővel simára keverjük a tojássárgákat a keményítővel, a sóval és a cukorral. 

  2. Lassan a cukros tojáshoz öntünk egy keveset a forró tejből, miközben folyamatosan keverjük. Így hőkiegyenlítéssel temperáljuk a tojást, hogy ne csapódjon ki. 

  3. Visszaöntjük a tojásos keveréket a lábasba, és alacsony-közepes lángon, folyamatosan kevergetve puding állagúra főzzük.

  4. Félrehúzzuk a lábast, a beáztatott zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, és belekeverjük a forró vaníliakrémbe a darált dióval együtt. Majd kontakt fóliával letakarjuk (a fólia érjen bele a krémbe, hogy ne bőrösödjön), és kb. 1-1,5 órára hűtőbe tesszük. 

  5. Amikor kihűlt, kivesszük a hűtőből, szükség esetén egy habverővel fellazítjuk, majd a tejszínt háromnegyedig felverjük és hozzáforgatjuk.

  6. Egy tálban összekeverjük a tejet a rummal és a kávéval, kibontjuk a babapiskótát és elkezdjük az összeállítást. 

  7. Egy magas falú tepsi, tál vagy jénai aljára teszünk egy kis krémet, a babapiskótát belemártjuk a rumos-tejes kávéba, és egymás mellé sorakoztatjuk, majd öntünk rá a diós krémből. Ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A krémmel fejezzük be a tiramisu tetejét. 

  8. Megszórjuk még egy kis darált dióval és dekoráljuk 2-3 darab babapiskótával. Hűtőbe tesszük 1 órára, amíg összeáll a tiramisu, majd szeletelve tálaljuk.

Eszterházy tiramisu sok dióval
Eszterházy tiramisu (Fotó: Street Kitchen)

A tiramisu hűtőben, jól lefedve 2–3 napig simán eláll, de az állaga és íze akkor a legjobb, ha legalább egy éjszakát tud pihenni. A diós változat, mint az Eszterházy tiramisu, szintén jól bírja a hűtést, sőt: a rétegek szépen összeérnek, a krém selymesedik, és az ízek mélyülnek – szóval nyugodtan készítheted előre is. Arra viszont figyelj, hogy ha tejszín vagy nyers tojás is van benne, akkor ne tárold túl sokáig, és mindig hűtve tálald.

Az Eszterházy tiramisu mellett más újragondolt finomságunk is akad!

Aranygaluska gnocchi

Vegán „Rákóczi-túrós” pohárkrém

Tiramisu-babka

Ha tetszett az eszterházy tiramisu receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept