A fetás-paradicsomos tarte elkészítéséhez először a piteforma aljára kör alakú sütőpapírt vágunk, beleemeljük a leveles tésztát, lenyomkodjuk a formába és a lelógó részeket levágjuk. (Fontos, hogy élesztős leveles tésztát használjunk!) Megszurkáljuk villával az alját, majd egy darab sütőpapírt helyezünk bele, sütőbabot öntünk rá, hogy ne emelkedjen meg sütés közben, és a 180 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 20 percre.
A vajat felolvasztjuk egy lábasban, és amikor felolvadt, mehet bele a zúzott fokhagyma és a morzsolt kakukkfű. Alaposan lepirítjuk, majd hozzáadjuk az 1 cm-es kockákra vágott paradicsomot, a bazsalikomleveleket (amikből párat félreteszünk a tálaláshoz), sót, borsot, az oregánót és a balzsamecetet. 10-15 percig rotyogtatjuk közepesen magas lángon, amíg elfő a levének nagy része.
Egy keveset kiszedünk a maradék léből, ebben csomómentesre keverjük a keményítőt, aztán visszaöntjük a lábasba és 2 perc alatt összeforraljuk.
Kikapjuk a tésztát a sütőből, kiszedjük a sütőpapírt és a sütőbabot belőle, és a helyére öntjük a paradicsomos ragut. A tetejére morzsoljuk a feta sajtot és további 10-15 percig sütjük 190 fokon. Miután megsült, hagyjuk, hogy legalább szoba-hőmérsékletűre hűljön, de akár teljesen ki is hűthetjük. Felszeleteljük és friss bazsalikommal tálaljuk.

- Elkészítési idő: 25 perc
- Sütési idő: 30-35 perc
- Pihentetés: minimum 60 perc