Pékség

Focacciavariációk

Focaccia variációk

Hozzávalók
A kovászhoz
10 g
friss élesztő
1 csapott tk
cukor
100 g
liszt
150 ml
víz
A focaccia tésztához
1 db
adag kovász
750 g
liszt
4 mk
2 ek
olívaolaj
400 ml
víz
1 fej
vöröshagyma
4 gerezd
fokhagyma
500 g
konzerv darabolt paradicsom (vagy érett nyári paradicsom)
1 csapott mk
bazsalikom
1 tk
oregánó
1 tk
1 tk
cukor
A sült hagymás feltéthez
kész paradicsomszósz
3 fej
nagyobb vöröshagyma
6 gerezd
fokhagyma
4 ek
olaj
A bazsalikomos-mozzarellás feltéthez
kész paradicsomszósz
250 g
mozzarella
1 csokor
bazsalikom
1 ág
kakukkfű
A pármai sonkás - kecskesajtos feltéthez
kész paradicsomszósz
6 szelet
pármai sonka
125 g
kecskesajt
1 marék
fekete magozott olívabogyó
1 ág
rozmaring
A paradicsomszószhoz

Elkészítés
Elsőként elkészítjük a kovászt: a langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és hozzáadjuk a lisztet. 8-12 órára lefedve a hűtőbe tesszük. Másnap összeállítjuk a focaccia tésztáját; a már szobahőmérsékletű kovászt összedolgozzuk a liszttel, sóval, olívaolajjal és vízzel, fontos, hogy 20 percig dagasszuk, hogy szép homogén állagú legyen a tésztánk. Egy lisztezett felületen 1 órán át letakarva pihentetjük.Ez idő alatt elkészítjük az alap paradicsomszószt: egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és az összes fűszert. 10 percig főzzük, majd egy krumplinyomó segítségével kicsit összenyomkodjuk a nagyobb paradicsomdarabokat. Ez a szósz lesz minden focaccia alapja. A sült hagymás feltéthez a vöröshagymát nagyobb darabokra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és egy kevés olívaolajon karamellizáljuk őket, hogy szép aranybarna színt kapjanak. A kelesztés elteltével, 150 g-os gombócokat formázunk a tésztából, és egy olajozott munkafelületen kézzel nyújtani kezdjük, majd háromszor az asztalhoz csapkodjuk a tésztát, a képen látható forma eléréséhez. Végső feladatként, a focacciákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, mindet megkenjük az alap paradicsomszósszal és rápakoljuk a feltéteket. A mozzarellát szeletelve, a zöldfűszerekkel együtt rendezzük el a tésztán. A sonkát kisebb szeletekben, olívabogyóval megszórva, a kecskesajtot pedig morzsolva pakoljuk rá. A sült hagymát pedig egyszerűn rákanalazzuk a paradicsomszósz tetejére. A sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb fokozatra, és a focacciákat 8-9 percig sütjük. 

www.streetkitchen.hu

Az Olaszországban igazi street food kajának számító focacciáért nem kell órákat utaznunk és a helyi mammáktól kérni a klasszikus receptet. Van ugyanis egy jó hírünk ezen étel kedvelőinek, mégpedig, hogy itthon is eltudjátok készíteni a klasszikus, olasz, mindenféle jóval telepakolt tésztát. Ráadásul nem is egy, hanem egyből három szuper variációt mutatunk nektek!

Hozzávalók

9 db 150 g-os focacciához
A kovászhoz
10 g
friss élesztő
1 csapott tk
cukor
100 g
liszt
150 ml
víz
A focaccia tésztához
1 db
adag kovász
750 g
liszt
4 mk
2 ek
olívaolaj
400 ml
víz
1 fej
vöröshagyma
4 gerezd
fokhagyma
500 g
konzerv darabolt paradicsom (vagy érett nyári paradicsom)
1 csapott mk
bazsalikom
1 tk
oregánó
1 tk
1 tk
cukor
A sült hagymás feltéthez
kész paradicsomszósz
3 fej
nagyobb vöröshagyma
6 gerezd
fokhagyma
4 ek
olaj
A bazsalikomos-mozzarellás feltéthez
kész paradicsomszósz
250 g
mozzarella
1 csokor
bazsalikom
1 ág
kakukkfű
A pármai sonkás - kecskesajtos feltéthez
kész paradicsomszósz
6 szelet
pármai sonka
125 g
kecskesajt
1 marék
fekete magozott olívabogyó
1 ág
rozmaring
A paradicsomszószhoz
Elsőként elkészítjük a kovászt: a langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és hozzáadjuk a lisztet. 8-12 órára lefedve a hűtőbe tesszük. Másnap összeállítjuk a focaccia tésztáját; a már szobahőmérsékletű kovászt összedolgozzuk a liszttel, sóval, olívaolajjal és vízzel, fontos, hogy 20 percig dagasszuk, hogy szép homogén állagú legyen a tésztánk. Egy lisztezett felületen 1 órán át letakarva pihentetjük.Ez idő alatt elkészítjük az alap paradicsomszószt: egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és az összes fűszert. 10 percig főzzük, majd egy krumplinyomó segítségével kicsit összenyomkodjuk a nagyobb paradicsomdarabokat. Ez a szósz lesz minden focaccia alapja. A sült hagymás feltéthez a vöröshagymát nagyobb darabokra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és egy kevés olívaolajon karamellizáljuk őket, hogy szép aranybarna színt kapjanak. A kelesztés elteltével, 150 g-os gombócokat formázunk a tésztából, és egy olajozott munkafelületen kézzel nyújtani kezdjük, majd háromszor az asztalhoz csapkodjuk a tésztát, a képen látható forma eléréséhez. Végső feladatként, a focacciákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, mindet megkenjük az alap paradicsomszósszal és rápakoljuk a feltéteket. A mozzarellát szeletelve, a zöldfűszerekkel együtt rendezzük el a tésztán. A sonkát kisebb szeletekben, olívabogyóval megszórva, a kecskesajtot pedig morzsolva pakoljuk rá. A sült hagymát pedig egyszerűn rákanalazzuk a paradicsomszósz tetejére. A sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb fokozatra, és a focacciákat 8-9 percig sütjük. 

Ha tetszett a Focaccia variációk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept