A fokhagymás-tejfölös pizza elkészítéséhez először a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik.
Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk.
Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük.
Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.
Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.
Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)
A szószhoz összekeverjük a hozzávalókat.
Az egyik tésztabucit egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve a megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.
Megkenjük a tejfölös alappal a tésztát, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert úgy nem fog megemelkedni a tészta. Egyenletesen megszórjuk a nagyobb darabokra tépkedett sajttal, majd egy rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra előmelegített sütőbe (ez nálam 300 fok volt).
Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. Nagyságrendileg 3-5 perc kell neki, sütés közben pedig forgassuk, hogy egyenletesen süljön. A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.
Ha kész, kivesszük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és megszórjuk pár friss bazsalikomlevéllel.
Fokhagymás-tejfölöspizza
Tejföl, fokhagyma, ropogós perem és nyúlós sajt – kell ennél több egy tökéletes pizzához? Ez a fokhagymás-tejfölös verzió igazi comfort food, amitől úgy érzed, mintha a nagyi találkozott volna egy olasz pizzamesterrel.

Vega
Van az a nap, amikor csak valami egyszerűre, krémesre és végtelenül komfortosra vágyunk. Na, ez a fokhagymás-tejfölös pizza pontosan ilyen. A ropogós tészta, a lágy tejföl és az illatos fokhagyma együttese olyan, mint egy ölelés egy tányéron.
Hozzávalók
A tésztához
A szószhoz
A tálaláshoz
Elkészítés
A fokhagymás-tejfölös pizza elkészítéséhez először a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik.
Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk.
Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük.
Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.
Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.
Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)
A szószhoz összekeverjük a hozzávalókat.
Az egyik tésztabucit egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve a megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.
Megkenjük a tejfölös alappal a tésztát, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert úgy nem fog megemelkedni a tészta. Egyenletesen megszórjuk a nagyobb darabokra tépkedett sajttal, majd egy rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra előmelegített sütőbe (ez nálam 300 fok volt).
Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. Nagyságrendileg 3-5 perc kell neki, sütés közben pedig forgassuk, hogy egyenletesen süljön. A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.
Ha kész, kivesszük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és megszórjuk pár friss bazsalikomlevéllel.
Tipp:
Ha szeretnénk, hogy fokhagymásabb legyen, az olajba bele lehet turmixolni 1 gerezd fokhagymát, és azzal meglocsolni a pizzánkat.

Ez a fokhagymás-tejfölös pizza egyszerűen zseniális! Még több mennyei pizza nyomában nézz körül itt:
Ha tetszett a Fokhagymás-tejfölös pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!