Pizza

Fokhagymás-tejfölöspizza

Fokhagymás-tejfölös pizza
Fokhagymás-tejfölös pizza

Hozzávalók
A tésztához
650 ml
víz
4 g
friss élesztő
1 kg
pizzaliszt
25 g
10 ml
olívaolaj
250 g
rétesliszt a nyújtáshoz
A szószhoz
500 g
tejföl
4 gerezd
fokhagyma
snidling felaprítva
bors
A tálaláshoz
400 g
pizza mozzarella
6 ek
olívaolaj
1 csokor
bazsalikom

Elkészítés
  1. A fokhagymás-tejfölös pizza elkészítéséhez először a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik.

  2. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk.

  3. Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük. 

  4. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. 

  5. Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.

  6. Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)

  7. A szószhoz összekeverjük a hozzávalókat.

  8. Az egyik tésztabucit egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve a megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.

  9. Megkenjük a tejfölös alappal a tésztát, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert úgy nem fog megemelkedni a tészta. Egyenletesen megszórjuk a nagyobb darabokra tépkedett sajttal, majd egy rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra előmelegített sütőbe (ez nálam 300 fok volt).

  10. Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. Nagyságrendileg 3-5 perc kell neki, sütés közben pedig forgassuk, hogy egyenletesen süljön. A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.

  11. Ha kész, kivesszük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és megszórjuk pár friss bazsalikomlevéllel. 

www.streetkitchen.hu

Tejföl, fokhagyma, ropogós perem és nyúlós sajt – kell ennél több egy tökéletes pizzához? Ez a fokhagymás-tejfölös verzió igazi comfort food, amitől úgy érzed, mintha a nagyi találkozott volna egy olasz pizzamesterrel.

pictogram

Vega

Van az a nap, amikor csak valami egyszerűre, krémesre és végtelenül komfortosra vágyunk. Na, ez a fokhagymás-tejfölös pizza pontosan ilyen. A ropogós tészta, a lágy tejföl és az illatos fokhagyma együttese olyan, mint egy ölelés egy tányéron.

Hozzávalók

1 adag
A tésztához
650 ml
víz
4 g
friss élesztő
1 kg
pizzaliszt
25 g
10 ml
olívaolaj
250 g
rétesliszt a nyújtáshoz
A szószhoz
500 g
tejföl
4 gerezd
fokhagyma
snidling felaprítva
bors
A tálaláshoz
400 g
pizza mozzarella
6 ek
olívaolaj
1 csokor
bazsalikom

Elkészítés

  1. A fokhagymás-tejfölös pizza elkészítéséhez először a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik.

  2. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk.

  3. Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük. 

  4. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. 

  5. Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.

  6. Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)

  7. A szószhoz összekeverjük a hozzávalókat.

  8. Az egyik tésztabucit egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve a megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.

  9. Megkenjük a tejfölös alappal a tésztát, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert úgy nem fog megemelkedni a tészta. Egyenletesen megszórjuk a nagyobb darabokra tépkedett sajttal, majd egy rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra előmelegített sütőbe (ez nálam 300 fok volt).

  10. Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. Nagyságrendileg 3-5 perc kell neki, sütés közben pedig forgassuk, hogy egyenletesen süljön. A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.

  11. Ha kész, kivesszük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és megszórjuk pár friss bazsalikomlevéllel. 

Tipp:

Ha szeretnénk, hogy fokhagymásabb legyen, az olajba bele lehet turmixolni 1 gerezd fokhagymát, és azzal meglocsolni a pizzánkat.

fokhagymas-tejfolos-pizza-4-scaled
Fokhagymás-tejfölös pizza (Fotó: Street Kitchen)

Ez a fokhagymás-tejfölös pizza egyszerűen zseniális! Még több mennyei pizza nyomában nézz körül itt:

Körtés-kéksajtos pizza

Margherita pizza

Baconös-kolbászkrémes pizza

Ha tetszett a Fokhagymás-tejfölös pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept