A fokhagymás vajas bagett elkészítéséhez az egész fej fokhagymákat megmossuk, de nem pucoljuk meg, csak félbevágjuk, meglocsoljuk olajjal a vágott felületüket, sózzuk, borsozzuk és alaposan becsomagoljuk alufóliába őket. Egy tepsire tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
A vajat egy tálba rakjuk. Belenyomjuk a krémesre sült fokhagymagerezdeket, sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk az oregánót, majd alaposan elkeverjük. Bedobjuk a hűtőbe kb. 10 percre, hogy formázható állagra hűljön, majd folpackra kanalazzuk és feltekerjük, mint egy szaloncukrot. Az így kapott vajrudat bedobjuk a fagyasztóba és 10-15 perc alatt keményre dermesztjük.
A bagetteket 1,5 cm-es távolságokban beirdaljuk a háromnegyedéig – arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk be teljesen az aljáig, mert úgy nem marad egyben. A kidermesztett fűszervajat kicsomagoljuk és szeleteket vágunk belőle, amiket belenyomkodjuk a bagett vágásaiba. Az így betöltött bagetteket sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk és 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük őket.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 50 perc
- Pihentetés: 25 perc