Megúszós sütik

Fügéspiskóta

Fügés piskóta
Fügés piskóta

Hozzávalók
6 db
tojás
120 g
kristálycukor
140 g
finomliszt
10 g
sütőpor
1 csipet
5 szem
friss füge

Elkészítés
  1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgákat pedig kihabosítjuk a kristálycukorral.

  2. A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a sütőporral és a sóval.

  3. A tojássárgás részhez keverjük a sütőporos lisztet, majd fellazítjuk a fehérjehabbal, és a tésztát enyhén kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk.

  4. A fügék végeit levágjuk, majd negyedeljük (ha nagyobb fügéket vásárolunk, akkor 6 cikkre is vághatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 35 percre.

  5. Amikor kivettük a sütőből, hagyjuk a formában kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

www.streetkitchen.hu

A Fügés receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ez a fügés piskóta egy igazi őszi-nyár végi álom: a puha, vaníliás tészta és az édes, zamatos füge párosítása egyszerűen ellenállhatatlan. Gyorsan elkészül, mégis elegáns desszert, ami tökéletes választás egy délutáni kávé mellé, vagy ha valami különleges, de könnyed finomságra vágyunk.

Ebben az időszakban marékszámra ennénk a fügét, milyen kár, hogy ahogy hűvösödik az ősz, úgy lesz egyre kevesebb ebből a fantasztikus gyümölcsből. Szuper párost alkot a húsokkal és persze a sütikbe is tökéletesen passzol. Ha ti is hasonlóan éreztek iránta, akkor nézzétek meg a többi fügés receptünket is ide kattintva.

Hozzávalók

1 30x20 cm-es tepsihez
6 db
tojás
120 g
kristálycukor
140 g
finomliszt
10 g
sütőpor
1 csipet
5 szem
friss füge

Elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgákat pedig kihabosítjuk a kristálycukorral.

  2. A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a sütőporral és a sóval.

  3. A tojássárgás részhez keverjük a sütőporos lisztet, majd fellazítjuk a fehérjehabbal, és a tésztát enyhén kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk.

  4. A fügék végeit levágjuk, majd negyedeljük (ha nagyobb fügéket vásárolunk, akkor 6 cikkre is vághatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 35 percre.

  5. Amikor kivettük a sütőből, hagyjuk a formában kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

fuges-piskota-2-scaled
Fügés piskóta (Fotó: Street Kitchen)

Tippek: 

Először is, a piskóta a sütemény váza, ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő, könnyed állagú legyen. Először a fehérjét verjük fel, majd jöhet a sárgája és a cukor kombója. A habosítással levegőt keverünk a tésztába, ez biztosítja, hogy könnyű legyen a piskóta. A lisztet és a sütőport mindig szitáljuk át, így elkerüljük a csomókat, és a tészta is levegősebb lesz. Amikor a száraz hozzávalókat a nedveshez adjuk, csak addig keverjük, amíg éppen összeáll a massza. A túlzott keverés elnehezítheti a piskótát.

A füge a piskóta főszereplője, és az előkészítése kulcsfontosságú. Friss, érett fügét válasszunk, ami puha, de nem pépes. Alaposan mossuk meg, majd vágjuk negyedekre vagy hatodokra. Ha nem akarjuk, hogy a füge sütés közben túlságosan eláztassa a tésztát, bevethetünk egy trükköt: forgassuk meg a felszeletelt fügét egy kevés lisztben, mielőtt a tésztára tesszük. Ez segít abban, hogy a gyümölcs szebben eloszoljon, és ne süllyedjen le a forma aljára. Használhatunk szárított fügét is, de azt előzőleg érdemes beáztatni egy kevés meleg vízbe vagy rumos vízbe, majd apróra vágni.

A füge ízét kiválóan kiemelik bizonyos fűszerek és ízesítők. Nyáron fűszerek nélkül is nagyon tuti ez a piskóta, de ha télen készítjük, mehet a tésztába egy kevés citrom- vagy narancshéjreszelék. Ha szeretnénk, egy kevés őrölt fahéj vagy kardamom is remekül passzol a fügéhez. Ezeket a fűszereket a liszttel együtt adagolhatjuk a tésztába.

A sütésnél figyeljünk a hőfokra és az időre. Általában 175-180°C-on sütjük a fügés piskótát, amíg a teteje aranybarna nem lesz, és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat. 

Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, hogy melyek az aktuális kedvenceink, akkor felsorolunk négyet, amit mindenképp készítsetek el a fügés piskóta mellett:

Vaníliás fügelekvár cukor nélkül

Fügével töltött szűzpecsenye

Pizza e fichi, a római fügés pizza

Kéksajttal töltött füge

Ha tetszett a Fügés piskóta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept