A fél fej salátát jó alaposan átmossuk, feldaraboljuk, és egy aprítógépben két részletben finomra zúzzuk. Elsőre úgy tűnhet, hogy sok lesz, de nyugi, nagyon össze fog esni! Jöhet hozzá az összes zöld fűszer, a fokhagyma, a reszelt parmezán ⅔ része, só, bors, az olívaolaj fele és a tökmag fele is. Az egészet lezúzzuk, ha kell, még ízesítjük, és adunk hozzá még olajat, hogy pesztó állagot kapjunk. Hozzáadjuk a krémsajtot, és ezzel is összemixeljük.

A fusillit forró, sós vízben al dentére főzzük, leszűrjük és összeforgatjuk a salátapesztóval. A fekete olajbogyót és a maradék tökmagot durvára vágjuk, ráreszeljük egy fél citrom héját és egy kevés finomra vágott zöld fűszerrel együtt az egészet összekeverjük. Ezt a gremolatát rászórjuk a tésztára, locsolunk rá még egy kis olívaolajat, meghintjük parmezánnal, és kész is vagyunk.